afis The Hunt for Transylvanian Gold sau Goana dupa aurul dacic

The Hunt for Transylvanian Gold sau Goana dupa aurul dacic

Prima intrebare cand am vazut acest documentar, a fost: de ce n-am stiut de el pana acum? The Hunt for Transylvanian Gold sau Goana dupa aurul dacic a aparut in 2017, este un documentar romanesc si este un documentar foarte interesant si foarte bine facut. Este regizat de Andrei-Nicolae Teodorescu, care l-a si scris impreuna cu Tilman Remme.

Paranteza:

Desi sunt interesat de istoria dacilor si dornic sa aflu cat mai multe lucruri despre ei, am fost sceptic la inceput. Asta pentru ca filmul este produs si lansat de Kogainon Films si numele a fost un semnal de alarma. Pentru cine nu stie „Kogainon” este numele dat muntelui sacru al dacilor. Si atunci mi-a fost teama sa nu mergem in protocronism. Imi plac dacii si-mi plac si SF-urile. Dar sa nu prezentam SF-urile ca realitate.

Nici nu intelegeam de ce acest studio are productii aproape exclusiv despre Romania si subiecte de genul. Dupa ceva verificari insa, am lamurit misterul. Aceasta casa de productie a fost infiintata de Dan Dimancescu, evident roman dar nascut in UK si care locuieste in USA de… o viata. Probabil dansul este foarte pasionat de subiect si si-a dorit sa faca ceva in directia asta. In echipa de baza mai este de exemplu si Cristian Lascu, reputat speolog roman.

Dupa ce m-am lamurit din acest punct de vedere (ceea ce recomand tuturor, ok, documentar, documentar dar verifica cine e in spatele lui inainte sa-l iei de bun) am verificat si sursele si informatiile si este accurate. Faptele sunt prezentate cu obiectivism, asa cum s-au intamplat si foarte important, asa cum s-a si dovedit. Deci vorbim de fapte.

Este un documentar de tip investigatie, care urmareste povestea unor comori dacice furate si vandute prin afara. Din pacate, practica este inca in vigoare, Statul Roman aparent nu prea reuseste sa se ocupe de protectia siturilor arheologice.

Ca sad fact, nici macar nu exista informatii pe internet despre aceste situri din Romania, pe cautate.

bratari dacice spiralate din aur

Revenind la idee, documentarul este practic o ancheta. Se intinde pe mai multi ani si include mai multe marturii si ale unor persoane implicate direct sau nu in aceasta poveste. Avem inclusiv reportaje tv si stiri de prin anii ’90, pana pe undeva prin 2000, cred.

In prim-plan il avem pe Augustin Lazar, fost procuror general al Romaniei din 2016 pana in 2019. La vremea respectiva, nu cred ca avea aceasta functie era insa procuror. Prin diverse surse, a luat urma unor sapaturi ilegale, desigur. Vorbim practic de „jefuitorii de morminte”, de obicei grupuri organizate care se ocupa de sapaturi ilegale in zone arheologice. Ce descopera, desigur ca ia drumul pietei negre, nu al muzeelor, asa cum ar trebui.

Cam asa s-a intamplat si in cazul de fata, cand au fost informatii despre niste bratari spiralate din aur masiv, care se vindeau pe afara. Sau cate unii din tara, incercau sa le vanda pe afara. Mai multe spete, toate cu acelasi scop: profitul.

Ideea este insa ca nici nu se auzise de aceste bratari pe la noi prin tara. Erau ceva povesti dar cumva nimic concret si nici nu se stia daca sunt fake-uri sau sunt originale. Intrebarea asta a persistat o gramada de timp si inca mai persista in mintea unora.

Multumita insa si unor experti internationali, cum ar fi Barbara Deppert-Lippitz, arheolog german (saru’ mana doamna) Statul Roman a prins niste urme. Procuratura a mers pe aceste urme si au pornit sa caute acul prin stadionul de fan, nu carul. Carul ar fi prea mic.

Sunt mai multe intrebari la care expertii in domeniu (procurori+arheologi/ istorici) trebuiau sa raspunda:

  • bratarile dacice, mit sau realitate?
  • de unde au fost dezgropate si la cine se afla?
  • cate sunt?
  • cum au ajuns sa fie gasite si cum au iesit din tara? Care sunt filierele?
  • povestile/ „soaptele” ajunse la urechile procurilor, reale sau nu?
  • sunt sau nu piese autentice? Pentru ca de cand faceau dacii bratari spiralate? Nu prea erau descoperiri de genul.

Si o intrebare foarte interesanta: la ce foloseau aceste bratari? Avand in vedere dimensiunea si greutatea lor, ar fi trebuit sa fie vreun gigant, la propriu, ca sa le poata purta.


Recomand sa te uiti la acest documentar, chiar daca nu esti pasionat de istorie/ subiect. Este un documentar bine facut, ma repet si foarte interesant, din toate punctele de vedere. Il poti vedea si ca pe un film politist daca nu te intereseaza in alt mod dar e foarte, foarte important sa-l vezi.

Le si poti vedea si fizic la Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti. Si daca nu esti din Bucuresti, sau n-ai drum pe aici, arunca un ochi aici: https://muzeulvirtual.ro/imagini/bratari-dacice-din-aur/.


Si nu uita sa dai si tu un share. Nu mie, documentarului dar si linkurilor muzeului. E important ca The Hunt for Transylvanian Gold sau Goana dupa aurul dacic sa ajunga la cati mai multi oameni.


surse imagini: kogainon.com, flickr.com si muzeulvirtual.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *