afis film The Birth of a Nation 1915

The Birth of a Nation | Film 1915 | Un film pe zi #2

Stiti de ce e smecher internetul? Pai de asta. Pentru ca imi pot scrie eu articolul de fata si impreuna cu voi, putem viziona un film din 1915, integral. Compileaz-o pe asta, daca poti! Fara internet, n-aveam nici o sansa sa vedem „The Birth of a Nation”, poate doar o poza. Nu-i asa ca e tare? 🙂

print-screen the birth of a nation 1915
https://www.youtube.com/watch?v=vZ871wZd7UY

Desi „un film pe zi” a cam devenit un film pe luna, sper sa fiu in stare sa pastrez o frecventa de postare rezonabila. Evident insa, o sa va cam scaldati o vreme in filme albe-negre, imi place sa incep cu inceputul. Dar sa trecem la treaba.

„The Birth of a Nation” este un film foarte bun, unul din filmele de referinta ale cinematografiei mondiale insa este de asemenea (sau cel putin a fost) unul dintre cele mai controversate filme ale timpului sau. De ce? Pentru ca D.W. Griffith prezinta in acest film Ku Klux Klan-ul, insa o face intr-un mod favorabil acestuia. Se spune ca acest film ar fi readus aparitia acestei organizatii in statul Georgia.

Filmul tine circa trei ore si ne prezinta istoria a doua familii de propietari Sudisti implicati fara vina in razboiul de secesiune. Sunt doua tabere ce lupta in film, o mare armata de negri si K.K.K-ul. Ideea este ca filmul manipuleaza dupa bunul plac realitatea istorica (sau ma rog) o prezinta in functie de chef, pentru ca in acest film armata de negri este vazuta si prezentata ca o gasca de brute ce violeaza, ucide si jefuieste dupa chef. La polul opus, se afla Ku Klux Klan-ul, reprezentata ca o armata de ingerasi ce au rolul si incearca sa salveze natia.

In ciuda acestui aspect, al problemelor ideologice, filmul este recunoscut ca fiind unul de marca pentru cinematografie prin amploare, tehnici si scenariu.

Cum spuneam la inceput, „The Birth of a Nation” poate fi vazut pe youtube insa este evident un film mut si surd (exista insa pe youtube variante cu muzica, probabil adaugate anterior).

Vizionare placuta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *