Testul bezelei de Walter Mischel

Testul bezelei de Walter Mischel

Testul bezelei de Walter Mischel

Cred ca asta va fi una din cele mai scurte recenzii postate vreodata. In Arta de a gandi limpede dar si in alte carti, am tot auzit de Testul bezelei de Walter Mischel, un foarte interesant experiment psihologic.

Umbland la un moment dat prin Cora, am gasit-o de vanzare si logic, m-am apucat s-o cumpar, voiam s-o citesc si sa-mi imbunatatesc autocontrolul.

Zis si facut, de cumparat am cumparat-o, autocontrolul nu mi l-am imbunatatit insa, ba din contra, m-a si enervat.

#sinopsis Testul bezelei de Walter Mischel

Cartea ne vorbeste despre un experiment facut acum cativa zeci de ani, de psihologul Walter Mischel si echipa sa. Au luat un grup de elevi si le-au pus in fata o bezea sau alte dulciuri, biscuiti, prajituri etc. Erau lasati singuri in camera cu recompensa pe masa, daca asteptau pana venea inapoi supraveghetorul, primeau doua prajituri, in loc de una, pe care o puteau manca imediat. Desigur, erau supravegheati din spatele unei oglinzi false si erau notate reactiilor lor. Studiul a continuat pe zeci de ani si s-a observat si demonstrat ca acei copii care au rezistat tentatiei, au devenit niste adulti mai sanatosi, mai bogati si mai linistiti.

#ochiul critic

Cartea este interesanta dar mi se pare ca nu este pentru omul de rand, ci pentru un profesionist, eventual un profesor sau un psiholog, cineva care profeseaza. Nu mi se pare ca este pentru un profan ca mine. Eu am cumparat-o mergand pe ideea ca am de invatat ceva din ea, ca ma invata mai bine ce rahat e ala autocontrol si cum il pot exersa, cum pot face sa fie mai bine si sa nu mai am probleme sau sa ma controlez mai bine cu privire la orice.

Cheia succesului in viata, din punctul meu de vedere e perseverenta, asta insa presupune determinare si autocontrol. In orice, trebuie sa fii perseverent, sa repeti zilnic, pana ajungi sa fii smecher in ceea ce faci. Ca sa faci asta ai nevoie de vointa ca sa tragi de tine sa faci asta in fiecare zi. Ca sa faci asta, ai insa nevoie de autocontrol, asa cum ai nevoie de el si ca sa iti stapanesti reactiile emotionale, sa te lasi de fumat de exemplu, sa nu bei, sa renunti la zahar etc.

Desi Testul bezelei de Walter Mischel este o carte interesanta, sunt dezamagit de ea. Mi se pare ca nu e pentru omul de rand si n-am trecut de vreo 200 si ceva de pagini.

Daca esti curios si vrei rezumatul, ai in filmuletul asta de la TED cumva concluziile.

P.S Daca stie careva carti pentru autocontrol, este rugat sa-mi lase si mie un comment cu numele cartii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.