Solutia cand termometrul tipa dupa ajutor

Una dintre cele mai serioase probleme cu care se confrunta umanitatea astazi este incalzirea globala. Nici nu trebuie confirmata oficial sau recunoscuta de oamenii de stiinta (inca se incearca astfel de negari) caci se simte. Cred ca fiecare dintre noi o simte pe pielea noastra, la propiu si la figurat.

Sunt multe consecinte ale acestui fenomen insa azi ma refer doar la caldura. Stim sentimentul de cuptor, pe care-l simtim fiecare in propiile case dar si pe la birouri.

Eu fac o comparatie cu perioada cand eram mic. Acum 15-20 de ani de exemplu, existau cam patru anotimpuri si aveam o garderoba adecvata acestora. Acum, exista cam doua. Nu mai vorbesc de faptul ca atunci cand erau 30 de grade vara consideram ca e canicula. La 40, consideram ca e apocalipsa. Acum, 30 de grade sunt frecvente, reprezinta ceva obisnuit.

Oare peste vreo 10 ani si 40 o sa ni se para ceva normal?

Cum ne aparam de caldura?

Pai bere, gheata, inghetata, din astea. Glumesc, de fapt ajuta si astea dar pe termen scurt si mai mult psihic. Arma noastra impotriva caldurii este doar una si anume instalatiile de climatizare. Practic, fara aparate de aer conditionat nu facem absolut nimic. Da, poti sa-ti iei un ventilator, dar nu obtii nici pe departe acelasi efect din mai multe motive.

 Ce trebuie sa stii inainte sa cumperi un aer conditionat 

Ca la orice produs cumparat trebuie sa fii atent si sa verici ce cumperi. De asemenea, trebuie sa iei in calcul cativa parametri, nu sa cumperi asa, dupa ureche. Trebuie sa fii atent de exemplu la lucruri precum:

– vrei un aer conditionat pentru o locuinta sau pentru un birou?

– cat de mare este spatiul respectiv? puterea aparatului tau difera in functie de cat de cat de mare este spatiul pe care il vrei racit. Una e sa vrei aer conditionat pentru o garsoniera de circa 25 mp si alta sa te ocupi de un apartament cu trei camere.

– unde sa fie amplasat echipamentul?

– cat consuma? ca la orice aparat, atentie la consum

– pretul, normal

– montajul, desigur.

Printre cei mai cunoscuti producatori, sunt cei de la Daikin, exista o gama variata de aparate de aer conditionat Daikin. Este o marca pe care o folosesc de circa 2 ani fara probleme. Functioneaza bine, este destul de silentios, totul in regula.

Asa cum spuneam si mai sus, puterea de racire a unui astfel de aparat se masoara in BTU. Ecuatia e simpla, cu cat spatiul pe care vrei sa-l racesti este mai mare, cu atat ai nevoie de un aparat mai puternic, capabil de mai multi BTU. De exemplu, pentru un apartament de 3 camere de circa 60-70 mp ai nevoie de un aparat de circa 24,000 BTU.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *