Și desenele de pe vremea noastră erau nocive


Desenele animate din ziua de azi sunt rele, sunt nocive! No shit, că desenele animate vechi nu sunt la fel. Nu ți-ai dat tu seama că le-ai văzut cu ochii tăi de copil dar ia stai așa.

Nouă, oamenilor ne tot place să facem diverse comparații. Că pe vremea noastră nu era așa, se întâmplau și pe vremea noastră dom’le da’ nu chiar în halul ăsta pe când ăștia din ziua de azi… Da’ de unde, în teorie se întâmplau cam aceleași chestii, ce se repetă pur și simplu. Pe măsură ce trece timpul însă acestea sunt tot mai vizibile.

Cam așa e și cu desenele animate vechi, că noi avem impresia că alea erau ok pentru copii prin comparație cu cele de azi care ce să-ți spun, sunt foarte agresive, violență, arme, bătăi etc. Ce refuză unii să înțeleagă e că unele din „desenele” din ziua de azi sunt anime-uri și nu sunt deloc destinate copiilor, la propiu.

Mă gândeam însă să fac o scurtă analiză, ca și în cazul poveștilor (vezi articolul dedicat: Fratricid, patricid, furt, violență conjugală, crime: nu, nu sunt știrile, sunt povești pentru copii) hai să vedem cum erau desenele.

Tom & Jerry: clasice da, le știe toată lumea? Violență cât cuprinde, Tom, pisica și Jerry, șoarecele se bat și se bălăcăresc tot timpul. De ce? De obicei pentru că Jerry vrea să fure mâncare și Tom încearcă să-l împiedice, își face treaba de gardian.

În 99% din cazuri, Jerry, adică hoțul câștigă. Ce-i învățăm noi pe copii? Că e ok să furi și să fii violent pentru a obține ceea ce-ți dorești fără muncă câtă vreme ești drăgălaș și o faci într-un mod amuzant. Adică în principiu cam ce fac politicienii

Foghorn Leghorn: Aici o să discutăm pe un episod, la propiu. Aici poți să vezi episodul despre care vorbesc.

Ce avem noi aici? Ditai cocoșul, ca unul de negru, mare, puternic, bun de muncă. Stă într-o cocioabă goală, că până acum a frecat-o la rece și nu-i place la muncă. Când îl roade foamea se duce să muncească, să învețe, să încerce să fie mai bun și să-și câștige grăunțele cinstit?

No way, ce face el, se duce și pune ochii pe o biată văduvă și încearcă să o vrăjească pe aia, să o păcălească să-l țină și pe el, parazit. Când văduva se pricopsește cu un copil (nu al ei), cocoșul se apucă imediat să-l omoare. De ce? Pentru că dom’le, e de altă rasă și sunt dușmani de moarte.

I-a dat vreo șansă, să vadă cum se comportă, cum e etc.? Nop, a sărit direct la gât, hai să-l omorâm din prima. Apoi, un ditamai adultul încearcă să omoare un copil, e ok asta? Practic un adult vrea să omoare un minor. Mie nu mi se pare ok.

Sylvester: Na poftim, episodul analizat aici.

Pentru că dormea ca o lepră mare și umflată, pisica noastră s-a trezit singura acasă, încuiată în fosta casă cu stăpânii în drum spre California. Îl apucă panica și dă fuga în bucătărie, unde găsește totuși un dulap prin de conserve și se liniștește. Ok, dar cu ce naiba să le desfacă? Încearcă mai multe metode, până începe șoarecele să-l chinuie, căci el avea desfăcătorul.

Ok, aici încep problemele:

  • de ce șoarecele este bulangiu și nu-i dă pisicii desfăcătorul? El și așa nu-l folosește. Dacă faci un semn de bunăvoință către cineva, de obicei relația se îmbunătățește. Șoarecele a avut ocazia să facă asta, n-a vrut, ba mai mult și provoacă pisica și face mișto de ea. Rușine!
  • de ce pisica este proastă, leneșă și distrugătoare? Încearcă 70 de metode dar nu se ține de niciuna până la capăt. Normal că nu reușește și ce-i învățăm noi pe copii? Că e ok să renunțe la prima tentativă.
  • pisica e proastă. Folosește dinamită ca să distrugă peretele unde e șoarecele și să ia desfăcătorul. Păi se merită trocul, să dai un perete pe desfăcător? Apoi, dacă tot avea dinamită, de ce naiba nu o folosea să iasă din casă? Spărgea ușa, se ducea afară și făcea rost de desfăcător și nu mai avea treabă cu șoarecele.
  • pisica nu este amabilă, deloc. Ok, știm așa, ei îi era foame, vede conservele, știe că șoarecele are desfăcătorul. Se duce să vorbească cu el, să încerce să-l cumpere, să-l împrumute, ceva de genul? Normal că nu, ea se duce să-l ia direct. Păi asta înseamnă folosirea forței disproporționate și bullyng, pentru că vorbim de unul mare care încearcă să ia ceva de la cineva mic, doar pentru că poate.

Este suficient pentru astăzi dar voi reveni cu siguranță, sunt o grămadă de chestii pentru copii cu care nu sunt de acord.

Îți pot oferi o alternativă la desenele animate, niște desene animate vechi, japoneze, pline de învățături, am mai scris despre ele aici.

Tu ce zici?


Sursă imagine: pexels.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *