Sfantul Arhiepiscop Luca, chirurgul fara de arginti (1877-1961) - Nectarie Antonopoulos

Sfantul Arhiepiscop Luca, chirurgul fara de arginti (1877-1961) – Nectarie Antonopoulos

Sfantul Arhiepiscop Luca, chirurgul fara de arginti (1877-1961) - Nectarie Antonopoulos

Sfantul Arhiepiscop Luca, chirurgul fara de arginti (1877-1961) este o carte scrisa de Arhimandrit Nectarie Antonopoulos. Ca si cealalta carte despre care am scris aici si anume Sfantul Luca al Crimeii. Minunile contemporane este o carte scrisa in limba greaca, tradusa la noi de Cristian Spatarelu si aparuta la editura Egumenita.

Asa cum spuneam si in cealalta recenzie, Sfantul Luca este un sfant drag mie, foarte apropiat. Daca o sa am vreodata un baiat, cu siguranta numele lui va fi Luca, imi place foarte mult numele dar nu numai.

Sfantul Luca, desi rus de origine, este de asemenea foarte apreciat in Grecia, o parte din moastele sale fiind depuse spre inchinare la Manastirea Sagmata, una dintre cele mai vechi manastiri ortodoxe din Grecia.

Sinopsis Sfantul Arhiepiscop Luca, chirurgul fara de arginti (1877-1961)

Cartea este o biografie, impartita in 16 capitole si circa 438 de pagini. Aflam in detaliu viata Sfantului Luca din copilarie pana la adormire. Numele sau de civil, de mirean, este Valentin Voino-Iasenetki (sau Valentin Felixovici dupa numele tatalui, pe care il chema Felix).

Cum spuneam si in cealalta recenzie, pe langa cleric, a fost un foarte important om de stiinta, chirurg stralucit, a carui activitate stiintifica este folosita si astazi, in medicina moderna. In perioada in care a activat ca medic, a reusit sa ajute cel putin personalul medical din Rusia, fiind un inovator sa spunem asa in cele ale medicinii.

De asemenea, a fost casatorit si a avut 3 copii (sper ca am retinut bine) si o viata tumultoasa. Vasnic aparator al ortodoxiei, credincios cu desavarsire, a avut de suferit din aceasta cauza. A prin perioadele de comunism in care Biserica rusa devenise inamicul poporului. Ca atare, echivalentul securitatii rusesti si aparatul de stat, a persecutat indelung biserica. Au fost distruse manastiri si biserici, au fost inchisi slujitorii acesteia, au fost exilati, torturati etc.

Practic, intr-o perioada, biserica s-a aflat in afara legii. Cu toate acestea, Sfantul Luca nu s-a dezis niciodata de credinta sa. A mers pana intr-acolo incat la un moment dat, a refuzat sa mai opereze, pentru ca i-au dat jos din sala de operatii icoana cu Maica Domnului, la care el tinea foarte mult. Dupa doua saptamani de greva, aceasta a fost pusa la loc, cu conditia ca el sa opereze un baron local, ceea ce s-a si intamplat. De atunci, autoritatile ignorau cumva aceasta icoana.

A fost o viata bogata in trairi si in suferinta. Sfantul Luca a fost un om modest in trai, mai ales pentru ca aproape jumatate de viata s-a luptat cu lipsurile. A fost inchis si exilat de mai multe ori, fiindu-i aduse diverse acuzatii mincinoase de complot impotriva statului.


Toate aceste actiuni l-au intarit insa in credinta sa si si-a dus rabdator si constiincios crucea, pana la sfarsitul zilelor. Era dedicat exclusiv credintei si meseriei sale si muncea non-stop aproape.

Ochiul critic Sfantul Arhiepiscop Luca, chirurgul fara de arginti (1877-1961)

Este o carte impresionanta, eu am citit-o cu drag. Am aflat de ea din cartea de care vorbeam mai sus si asadar am cautat-o si am cumparat-o. Voiam sa aflu mai multe despre Sfantul Luca si despre viata sa. Asemenea tuturor sfintilor si el a avut o viata extrem de grea, din punctul meu de vedere multi dintre noi n-am fi in stare sa suportam nici jumatate din problemele lui, de la probleme de persecutie pana la decesul sotiei, necredinta unuia dintre copii etc.

Nu este o lectura usoara dar nici o carte foarte grea. Desi este interesanta, nu mi-au placut totusi anumite bucati din carte. Uneori cel putin, autorul a decis sa introduca diverse bucati istorico-politice, care sa explice contestul in care s-au intamplat anumite lucruri. Sunt de ajutor dar din punctul meu de vedere, nu erau necesare atat de multe explicatii, pentru ca nu este o carte de istorie, este o biografie si accentul trebuia pus pe Sfantul Luca.

Dar este totusi o carte pe care o recomand cu drag si prin care il poti cunoaste mai bine pe Sfantul Luca, activitatea sa si modul de viata. Eu o consider o carte de dezvoltare personala, care te poate ajuta sa ai in viata un exemplu si sa vezi cum cele mai grele incercari ale vietii pot fi depasite fara probleme, cu credinta si prin rugaciune.
Doamne ajuta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *