coperta fraier de bucuresti de florin iaru

Recenzie Fraier de Bucuresti – Florin Iaru

Salve. Cu o piesa de Chisinau in boxe (Ferestrau liric) incep sa scriu recenzia unei carti bucurestene. „Fraier de Bucuresti” este o carte scrisa de Florin Iaru si aparuta in 2015 la editura Polirom.

Este o carte peste care am dat din intamplare ca si la filme aproape. Am mai scris pe aici ca sunt adeptul literaturii vechi dar nu din motive de hipstereala. Pur si simplu sunt mai familiarizat cu scriitorii vechi indiferent ca vorbim de Romania sau de literatura universala.

coperta fraier de bucuresti de florin iaru
infrasunete.eu

In fine, revenind la subiect, cam acum o saptamana bantuiam prin Sun Plaza. Asteptam o comanda de mancare si am intrat intr-o librarie de langa ca sa vad cam ce a mai aparut si ce se mai intampla. Rasfoiam cartile si cautam ceva de Radu Paraschivescu (imi place mult omul asta insa tot n-am reusit sa citesc ceva de la el) cand am dat peste o serie de cartulii, mai micute care de care mai interesante.

Atentia mi-a fost atrasa de „Fraier de Bucuresti”, nu stiu de ce. Probabil titlul si coperta m-au atras. Mi-am dat seama ca este o carte urbana, contemporana desi nu sunt familiarizat cu Florin Iaru si opera sa.

Ce sa zic despre carte, este o carte caterinca, moderna. Este o adunatura de intamplari, un soi de fabule urbane sa le zic asa ce transcend timpul inainte si inapoi. Actiunea prezentata in carte are doar un singur om in prim-plan dar asta e tot ce are in comun. Este vorba despre intamplarile autorului insa nu respecta o ordine temporala ci sunt asezate pur si simplu in carte. Ne sunt povestite intamplari de prin ’89, apoi de prin 2000, apoi se revine la intamplari comuniste etc.

Cartea este scrisa intr-un stil gazetaresc, povestirile sunt scurte, de o pagina si un pic insa sunt foarte la subiect si foarte concentrate. Nu lipseste nici un cuvant, nu e vreun cuvant in plus.

Recomand cartea „Fraier de Bucuresti” este o carte buna si light. Poate fi citita lejer intr-o singura zi pentru ca nu este genul de carte ce solicita prea mult materia cenusie. Pur si simplu este o carte buna ce iti serveste un pic din viata underground a Bucurestiului vechi si nou.

Pentru cine o vrea, o poate comanda de (la pret redus) sau de .

Mai gasiti si alte recomandari de ale mele mai noi si mai vechi prin recenzii carti. Daca v-a placut articolul atunci share va rog si nu uitati sa va abonati (dreapta sus) si sa dati o nota articolului prin stelutele de mai jos.

Sanatate!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *