Recenzie | „Depresia ca patima si ca boala” de Dmitri Avdeev

Depresia este o boala nasoala rau. Am avut (si inca mai am probabil) placerea sa-i gust din roade si inca incerc sa ma refac. E un boxer foarte puternic, cand da croseul, pici ca Boureanu.

Ca atare, citesc tot ce prind pe tema asta, indiferent de sursa. Cartea de fata este una mixta, scrisa de un medic rus, doctor Dmitri Avdeev, ce imbina sursele. Adica el trateaza depresia atat stiintific cat si spiritual. Este un soi de Costel, pentru cei dintre voi ce se uita la „Intre Showuri”.

Da, este o carte interesanta, insa nu prea m-a dat pe spate sincer. Religioasa sau nu, prezinta o notiune foarte interesanta, cu care sincer, sunt de acord, pana la un punct. Cartea afirma ca depresia apare ca urmare a pacatelor oamenilor. In ce sens? Pacate ca trufia, mandria, domnul orgoliu etc. sunt chestiile care te fac sa-ti doresti chestii. Vrei femei, vrei bani, vrei masini, vrei case, vrei etc. Cand nu le poti avea, cand nu obtii ce iti doresti, apare depresia.

Este o notiune pe care am mai vazut-o si in alta parte si la care pe undeva ajunsesem si eu. Pur si simplu, nu vei avea probleme cu depresia daca esti suficient de linistit si echilibrat, astfel incat sa nu-ti mai doresti chestii. Dar cine dintre noi este?

De asta este prezentata lipsa pacatului ca o solutie si cred ca pe buna dreptate. Adica mi se apre simpla ecuatia: daca esti echilibrat, nu mai vrei chestii, daca nu mai vrei chestii, nu mai intri in depresie. De ce? Fiindca depresia apare cand pierzi ceva sau nu obtii ceva.

Ti-a dat cineva papucii vreodata? Si ai fost macar suparat/a o perioada de timp? De ce, nu cumva pentru ca ai pierdut „ceva”? Pe scurt, cam ala e modul in care poate sa apara depresia.

Acum evident, nu zice nimeni sa nu mai traiesti. Insa cred ca lectia pe care o putem invata din aceasta carte este sa ducem o viata moderata, temperata si spirituala. Daca tot ce-ti doresti este linistea interioara, pacea inimii, atunci te doare undeva de tot aurul din lume.

Eu spre asta tind, dar mai am mult pana acolo si de asta m-a convins si Depresia ca patima si ca boala de Dmitri Avdeev.

Tu, spre ce tinzi?

2 thoughts on “Recenzie | „Depresia ca patima si ca boala” de Dmitri Avdeev”

    1. Da, este si asta un motiv, desigur. Daca aplicam algoritmul din carte, daca nu-ti doresti afectiune, nu apare nici depresia. 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *