coperta Vintoasa carte fata

Parere „Vintoasa” carte revolutionara scrisa de C. Ignatescu

Eu sunt fan al istoriei romanilor, imi place sa stiu ce s-a intamplat si ce putem invata din asta. Rascoalele m-au emotionat intotdeauna, pentru ca si multumita revoltei oamenilor simpli, cei ce traim astazi o putem duce mai bine. De asta imi place mult Vintoasa carte ce vorbeste despre una dintre cele mai importante rascoale romanesti din toate timpurile.

Mi-a placut totul la cartea asta de la grafica la subiect in sine, este una dintre cele mai bune carti din literatura romana citita de mine vreodata.

adunare rascoala ilustratie din vintoasa carte

Cartea a fost scrisa de C. Ignatescu si a aparut la Editura Tineretului in 1964. Coperta si ilustratiile (absolut geniale dupa parerea mea) ii apartin graficianului Vasile Celmare.

#sinopsis Vintoasa carte

Cartea se ocupa de razboiul taranesc sau rascoala condusa de Gheorghe Doja in 1514 impotriva nobilimii, razboi vechi ce nu cred ca se va termina vreodata.

Cu mici exceptii, cartea mi se pare ca respecta destul de bine cursul evenimentelor din punct de vedere istoric.

Evident, este un roman nu un tratat de istorie ca atare nu trebuie sa ne asteptam sa fie la fix dar mie unuia nu imi plac nici cartile care denatureaza foarte mult adevarul. Cu privire la cartea de fata speram sa fie una cu happy end, dar se pare ca nu gasesc asa ceva, pana nu scriu eu una (paradoxal cu ce am scris un pic mai sus, mi-ar placea sa vad o carte gen Tom si Jerry dar unde sa mai castige si Jerry). Nu de alta dar daca in realitate nu s-a putut macar sa visam pe tema asta ca daca stam sa ne gandim de-a lungul istoriei: de la romani am incasat-o, imperiul austro-ungar ne-a dat-o si el, de turci nu mai vorbesc, de la rusi si de la nemti am furat-o si de perioada recenta nu mai vorbim, o incasam si acum dar in alte moduri.

Cum spuneam si la inceput, cartea mi-a placut foarte mult. Este o carte buna, captivanta si motivationala pe alocuri, este o drama dar nu asa de trista. Are pe alocuri si accente de comedie. Merita citita din plin, pentru mine a devenit o carte de referinta. Dupa cum v-am obisnuit, va las mai jos cu ceva citate si cu multe imagini, cartea contine destul de multe imagini. N-o sa le pun pe toate dar pot sa spun ca nu este doar o recenzie carte din punct de vedere al textului ci si din punct de vedere al imaginilor.

„Vintoasa” carte, citate:

„Va dati seama ce foamete are sa se abata la toamna peste tot regatul? Bagati de seama: nu lucreaza nimeni, dar de mancat, maninca toti!

recenzie carte imagine vintoasa soldat proclama

… Si acuma, cand v-ati trezit si v-ati sculat sa va cereti drepturile, va afurisesc pentru ca alta ceva nu mai au ce va face! Voi sunteti mai tari! Intelegeti? Afurisenia aceasta inseamna ca si ei au vazut ca voi sunteti mai tari si alta nu au ce va mai face! De aceea, eu va sfatuiesc: Nu va lasati! Vor razboi cu voi? Vor avea razboi!

tanar in goana calului

… Erai ghiftuit de mancare si bautura si ei sarmanii inghiteau in sec! Noi nu ne-am saturat niciodata in viata noastra! De cand ne stim, ne e foame. Si tu… iata! si judecatorul intindea iar painea de grau s-o vada flamanzii si descultii si rufosii…

ilustratie tarani ce se bucura din vintoasa carte

 

Deosebirile dintre neamuri iata se topesc, se indulcesc pana nu le mai poti cunoaste, numai prapastia dintre bogat si sarac n-are sa se umple niciodata! Unul dintre ei trebuie sa piara odata si odata! Si e drept sa piara cel mai putin folositor vietii acesteia!”

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *