Povestiri romane este o carte cumparata de la un anticariat, intr-o perioada cand aveam eu chef sa citesc carti de genul, istorice, povestiri, legende s.a.m.d. Totul pornise de la Legenda celor 47 ronini, am revazut filmul, am cautat apoi legenda si efectiv m-a rupt. Ca atare cautam chestii similare, pentru inspiratie, de ce nu.
Asa am dat peste Povestiri romane si desi nu-mi spuneau nimic, nici numele cartii, nici autoarea, am zis ca nu are ce sa-mi strice.
sinopsis Povestiri romane
Asa cum ne explica chiar autoarea la final, cartea are la baza scrieri de la Titus Livius, Suetonius si Plutarh. Mare amatoare de istorie si proza istorica, a ales cateva intamplari si personaje pe care ulterior le-a reinterpretat. Avem astfel povesti cu ceva baze reale dar impletite cu imaginatia. Pentru mine e perfect, nu ma deranjeaza deloc genul asta de lectura.
Cartea este formata din 5 povesti si anume:
- Razbunarea lui Mettius Fufetius
- Adevarul despre Tiberius Sempronius Gracchus
- Eunus-Rege
- Caprioara lui Sertorius
- Disparitia lui Arhimede
Ca de obicei, mereu cand am de-a face cu carti de genul, imi e mai dificil sa fac un rezumat sa spunem asa. Asta pentru ca nici nu pot lua fiecare poveste in parte, ci incerc sa o privesc in ansamblu.
Sunt toate intamplari din Roma antica, intamplari diverse. O parte sunt din zona de culise, ca de exemplu prima, vorbeste despre o lupta politica, din spatele cortinei, locul unde „se fac jocurile”. Este o povestire ce merge cumva intr-o zona politista sa-i spunem asa, urmareste un fir pe care il descalcesc personajele. Mesajul aici este cumva despre tradare si faptul ca nimeni nu-i ceea ce pare.
A doua poveste, vorbeste despre alte lucruri. Ne ducem pe campul de lupta aici, suntem in tabara faimosului Hannibal unde si aici se tes lucruri. Dar macar vorbim de o strategie de razboi. Sunt spioni infiltrati in ambele tabere beligerante, sunt strategii si capcane, sunt multe. Nu lipseste nici umorul.
Celelalte povestiri merg si ele in zona asta, o combinatie intre lupta, personaje, viata, umor si tot asa. Cam toate intamplarile au loc undeva intre anii 500 si 650 si vibe-ul acelor vremuri zic eu ca e destul de bine surprins.
ochiul critic
O carte potrivita atat pentru copii cat si pentru adulti. Este usor de citit, este si amuzanta dar si inveti lucruri (am invatat de aici despre ceva personaje reale sau mitologice, chiar am avut idei pentru vreo doua articole).
Recomand cu drag, este o lectura interesanta.