the story of ruth film crestin poster

Povestea lui Ruth, film 1960

Salve. Dupa o gramada de filme noi, a venit momentul sa vorbim si de niste filme vechi am zis eu. Am ales un film care zacea pe lista mea de mult timp insa nu stiu din ce motiv am tot ezitat sa ma uit la el. Poate din cauza faptului ca Povestea lui Ruth este un film mai serios, un film crestin.

the story of ruth film crestin poster

#sinopsis Povestea lui Ruth

Filmul este unul clasic ca poveste sa zic asa. El ne prezinta povestea lui Ruth, o fata vanduta ca sclava oarecum in Moab, preotilor templului lui Kemash. Scapata ca prin minune de momentul in care trebuia sa fie jertfita copila fiind acestui zeu, creste si devine preoteasa. In meseria-i urata face si asista la fapte abominabile cum ar fi jertfirea copiilor. La un moment dat insa, intalneste un fiu de fierar care ii cam schimba parerile. Cu acesta se cam casatoreste insa din varii motive il baga in probleme cu legea sa zicem asa. Pe scurt, putem spune ca Ruth decimeaza un pic neamul sotului indirect si ajunge sa plece cu mama soacara in Bethleem. Acolo, este primita cu bratele… inchise insa vedeti voi de ce daca va uitati la film si vedeti si daca e cu happy-end sau nu.

Este un film crestin fiindca vorbeste de o poveste din Biblie insa nu este un film asa sacerdotal, don’t worry. 🙂

#personajele principale din Povestea lui Ruth

Ruth – la inceput fanatica, cu ochelari de cal, fidela si credincioasa zeului sau, insensibila la durerile altora, inima de gheata. La sfarsit, credincioasa lui Dumnezeu, empatica, iubitoare de oameni, respectuoasa, cu personalitate, respectata.

Elana_Eden_publicity_photo

Naomi – soacra celei de mai sus, foarte buna din moment ce nu s-a suparat pe nora-sa pentru micile probleme facute (a se citi un sot si doi copii kilariti). Hoasca batrana, este smechera si ea o ghideaza pe Ruth in cateva randuri. 😉

Mahlon – fierar, om simplu din popor cu un mare creier insa si credinta in Dumnezeu. El este primul sot al lui Ruth, cel ce o aduce pe calea ortodoxiei.

King of Moab – bulangiu, imbuibat genul de politician porc. O asupreste pe Ruth ca si pe intreg poporul sau fiind fidel stomacului sau, continutului pantalonilor sau, banilor si zeului Kemash.

Tob – un regisor din Bethleem, baron local ce o ajuta pe Ruth. Mai intai pare ca o ajuta din bunatate se adevereste mai tarziu ca nu e singurul motiv sa zicem. Un pic fan Bachus, un pic taran de oras, genul de cocalar cu lantul de aur pe afara ce asculta manele tare.

Boaz – alalalt regisor din Bethleem al doilea baron local. Si el se ofera s-o ajute pe Ruth si pe soacra-sa, este insa mai direct decat celalalt si este astfel refuzat. Este un om viteaz, drept, cu personalitate si coloana vertebrala ce tine la cuvantul sau.

Restul – niste figuranti dom’le! 🙂

#ochiul critic

Cum ziceam mai sus este Povestea lui Ruth este un film crestin insa nu este un film crestin. Nu va asteptati la o slujba sau ceva de genul asta ca nu este. Este insa un film cu tematica religioasa dar as putea spune istorico-religioasa. Este atat de religios pe cat pot fi americanii, adica nu prea mult.

Il puteti vedea pentru ca poate fi un film: istoric, o drama, un film de aventura, un film de dragoste etc. Accentele sunt multiple si nu merg intr-o singura directie.

Ruth, este de o frumusete rara din punctul meu de vedere si nu numai si este jucata de o actrita frumoasa si talentata, Elana Eden.

Este un film ce merita vazut fara probleme. Nu este filmul secolului insa  nici o plictiseala cronica. Eu vi-l recomand.

 

P.S Imaginile au fost preluate de pe wikipedia.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *