Peregrinarile lui TUF George RR Martin

Recenzie „Peregrinarile lui Tuf”, de George r.r. Martin

Peregrinarile lui Tuf este o carte galactica, la propiu si la figurat. George Martin a creat o saga frumoasa, plina de detalii si imaginatie ce ne plimba prin univers dar si prin universul uman, prin mentalul rasei umane.

Cartea este formata din 7 povestiri ce au in prim-plan acelasi personaj dar aventuri diverse. Acestea sunt:

  1. Steaua Molimei
  2. Paini si pesti
  3. Pazitori
  4. Al doilea ajutor
  5. O fiara pentru Norn
  6. Numiti-l Moise
  7. Mana din cer

# sinopsis Peregrinarile lui Tuf

Nu este o carte bine definita in timp, actiunea se petrece undeva intr-un viitor foarte indepartat. Pamantul este distrus de zeci de mii de ani, dar viata exista prin tot universul. Exista miliarde de planete si tot atatea rase si stele si etc. Viata este in general la un mare nivel de pregatire tehnica.

Un grup pestrit de cercetatori inchiriaza o nava ce apartine negustorului Tuf. Au nevoie de aceasta pentru a merge in cautare Arcei, o nava C.I.E, creata de vechii pamanteni. Aceasta este cam echivalentul lui Dumnezeu, pentru ca are o tehnologie ce poate da viata dar poate si distruge, la fel de usor.

Cercetatorii gasesc nava dar deja incep problemele. Cand apare puterea, dispare intelegerea. Fiecare vrea nava pentru el si este dispus sa faca tot pentru a o obtine. Singurul dintre ei care este mai temperat este negustorul Tuf, care este si el interesat de lucrurile materiale dar parca vrea doar strictul necesar.

Porneste asadar intr-o calatorie de explorare si cunoastere care il face sa se transforme la randul sau, sa evolueze sau nu.

# ochiul critic Peregrinarile lui Tuf

Este o carte savuroasa cu personaje foarte bine creionate, o sa incep cu asta. Tuf este un personaj excelent, descris foarte bine, ti-l imaginezi lejer si se potriveste cartii, e de acolo. Este un tip echilibrat si inteligent fara pretentii. Este de asemenea vegetarian si pe undeva asexuat, nu are niciun interes fata de femei dar nici fata de barbati, nu-l intereseaza deloc sexul.

Fiecare poveste are drumul sau si minim un twist, mie mi-au placut toate. Cred ca autorul tocmai citise Biblia cand a scris cartea asta pentru ca sunt destule referinte in acea zona.

Desi este o carte SF, actiunea din ea este tot timpul plauzibila, este destul de credibila. Adica eu unul nu am avut senzatia ca e ceva tras de par, mi s-a parut ok. Povestile bine inchegate, fara sa plictiseasca, fara prea multe descrieri etc.

Mie mi-a placut mult, o recomand cu drag. Este o carte care te prinde rapid si te relaxeaza si ar putea fi citita si de oamenii de rand, ma refer aici la cei carora nu le plac sf-urile. Asta pentru ca nu este atat de SF, ci este o carte de aventuri si de actiune in spatiu.

Mai mult decat atat, este si o carte socio-psihologica pentru ca autorul pare ca exploreaza de aproape natura umana si schimbarile prin care trece aceasta sub influenta diferitor factori. Cred ca principalul factor este puterea in aceasta carte, puterea cam este considerata cancerul societatii. Vedem asadar cati rezista sub actiunea acesteia.

De asemenea mai sunt si diverse mesaje oarecum ascunse, subliminale. Unul dintre ele poate fi cumva parafrazarea celebrei drumul spre iad pavat doar cu intentii bune. Asta pentru ca de cateva ori se merge pe ideea nu orice medicament are gust bun. Adica vedem ca actiuni in aparenta rele, marsave, profitoare duc pana la urma la rezultate benefice grandioase.

Cum spuneam este o carte pe care o recomand cu drag si sunt sigur ca o voi reciti intr-o buna zi.


sursa imagine: arhiva personala

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *