takamatsuzu tomb asuka

Patru zei japonezi

Sper sa fie japonezi. Patru sunt siguri doar ca nu imi este clara originea. Posibil ca cei patru zei japonezi prezentati mai jos sa fie si chinezesti sau sa aiba origini chinezesti. Sunt chestiuni comune intre cele doua tari, in ciuda faptului ca exista o rivalitate istorica intre ele. Si nu e deloc friendly. S-au ciomagit prin anii ’40, ocazie cu care japonezii au masacrat efectiv vreo 300.000 de chinezi. Deci, no comment.

Patru zei japonezi

Am ajuns la acesti zei, citind despre Takamatsuzuka Tomb, un mormant descoperit in Japonia, in satul Asuka. Il poti vedea aici, trecand peste fata asteia din clip, de zici ca ea a fost proaspat exacavata.

Mormantul a fost construit undeva prin secolul 7, are o forma circulara si nu se stie cui a apartinut. In orice caz, era o persoana importanta, un nobil. A atras atentia tuturor insa, prin prisma obiectelor gasite acolo si mai ales a frescelor de pe pereti, pastrate foarte bine.

Astfel de picturi conservate bine se gasesc foarte greu. Este deja celebra pictura unei femei foarte frumoase, denumita Asuka Bijin gasita in acel mormant.

Dar hai sa vedem si care sunt cei patru zei japonezi. Erau reprezentati in mormant ca niste gardieni ai defunctului.

Seiryu – sau Dragonul Albastru, este reprezentat in zona de est. Deci bodyguardul din zona aia. Este prezent si in cultura chinezeasca sau cea koreana. Cumva face parte dintr-o cincime. Ca sa explic mai bine, asa cum la ortodoxi exista Sfanta Treime, in cazul de fata Dragonul Albastru este ceva similar. Mai exact, este una din fetele celei mai inainte zeitati. El reprezinta estul si primavara.

Byakko – Tigrul Alb. Este in partea de vest pentru ca reprezinta vestul, asadar toamna si apusul.

Genbu – in traducerere, ar fi Broasca Testoasa Neagra. Dar nu e chiar corect. Pentru ca este reprezentat si cunoscut in mitologie ca o combinatie intre o broasca testoasa si un sarpe. Cumva asa cum in Mortal Kombat il avem pe Scorpion care trage cu serpi din maini asa si Genbu are pe spate un sarpe. Evident, e double trouble si reprezinta nordul si iarna.

Suzuku – ultima zeitate japoneza reprezinta sudul si vara. Este o pasare uriasa de culoare rosie. Din cum este reprezentata, mie mi se pare ca seamana cu un grifon cumva sau un Phoenix.

In masura in care am gasit ceva poze, am incercat sa fac si un colaj cu acestea in ordinea enumerarii lor.

Cam asta ar fi cu cei patru zei japonezi sau gardieni sau ce-or fi ei. Mie mi-au atras atentia si mi-a placut sa descopar cate ceva despre ei. Sunt fan declarat al culturii japoneze si doar daca ne uitam la numele lor mi se pare wow. Genbu, Suzuku, Seyru, Byakko, cool as fuck.


surse imagini: https://en.wikipedia.org/ si https://www.japanvisitor.com/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *