Pareri filme | Stalker (Calauza) |1979

In ziua de azi, in mod normal cand auzi Stalker  ai in cap un alt sens. Pentru acest caz, uita-l! Aici, Stalker vine din rusa si in traducere,  este Calauza. 

Aparut in 1979, este opera lui Andrei Tarkovsky poate cel mai bun regizor rus? Chiar daca nu e adevarat, asta este totusi cel mai bun film rusesc vazut de mine vreodata.

Calauza, film rusesc cu mai multe de ascuns ca un politician corupt

Ai taiat vreodata ceapa? Sau ma rog, mai bine zis, ai decojit-o? Daca nu, ar trebui sa incepi, fiindca asa este filmul asta. Sunt straturi, regizorul si scenaristul au facut un soi de Lego aici.

In teorie, este o chestie simpla. Undeva prin Rusia, cade un meteorit. Imediat, autoritatile inchid zona respectiva si o pun sub paza militara, pana fac cercetari la fata locului. Sunt insa oameni care au neglijat restrictiile si au intrat in zona.

Unul dintre acesti oameni este calauza noastra. Ce face omul asta? Conduce alti oameni prin zona, pana unde exista o camera supranaturala, ca Mafia. Camera asta indeplineste dorinte si cine nu vrea un loc magic, care sa-i indeplineasca dorintele? Exact.

Pe masura ce se intra in zona,  se complica insa lucrurile. Parca oamenii privesc altfel si isi schimba si gandirea. In bine, in rau? Vezi daca te uiti la film.

Ochiul critic

Este un film ca un joc de cuvinte, are multiple sensuri, depinde din ce parte il privesti si ce vrei sa vezi. Trebuie sa fii foarte atent ca sa-i prinzi sensul pentru ca este un film foarte complex si plin de simboluri si de directii. Are accente multiple si este greu de digerat.

Evident, totul e la superlativ. Primeaza scenariul, complex si absolut genial. Actorii fac o treaba foarte buna, redau foarte bine aerul, parca te si vezi acolo.

Despre regie ce sa mai zic, o treaba excelenta. Este un film de autor de mare succes cu frecvente accente supra-realiste si cu niste decoruri si imagini absolut fabuloase.

Ar trebui sa-ti faci un serviciu si sa-l vezi, pentru ca este unul din filmele de referinta ale cinematografiei mondiale. Cine stie, s-ar putea chiar sa-ti schimbe viata pentru ca este pe undeva mai mult decat un film, este un soi de documentar, este ceva ce-ti poate arata Calea.

Sursa imagine: captura de ecran trailer youtube

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *