Invata s a inveti Palatul memoriei

Invata sa inveti

Scoala te invata multe dar ce nu te invata este cum sa inveti. Si asta pentru mine e deja mind fuck. Cu atat mai mult cu cat scoala romaneasca se bazeaza foarte mult pe memorare, nu pe creativitate sau logica. Si atunci, daca tot vrem sa facem din copii hard-disk-uri, macar sa-i invatam sa invete, nu? Pentru ca sunt o gramada de tehnici de invatare. Una dintre ele se numeste palatul memoriei.

Invata s a inveti Palatul memoriei

Ce este palatul memoriei?

Este o tehnica de invatare mnemonica as putea spune. Prima oara cand am auzit de acest termen – mnemonic, a fost intr-o carte care se numeste Doctorii si este o carte de tip chick-lite.

Propozitia era urmatoarea: Oh! Oh! Oh! To Touch And Feel A Girls Vagina, Ah! Heaven! E clar de ce e usor de tinut minte, nu? Mai ales daca esti de sex masculin. Dar propozitia in sine, este doar un click-bait si era folosita pentru a se retine nervii cranieni. Prima litera din fiecare cuvant reprezinta numele cate unui nerv cum ar fi: Olfactiv, Optic, Oculomotor etc.

Ai prins ideea, da?

Cam ceva de genul propune si aceasta tehnica de invatare, palatul memoriei, dar functioneaza un pic diferit – sau cel putin sunt sanse mai mici sa te alegi si cu o erectie cand inveti.

Se procedeaza in felul urmator:

  • Alege un loc care sa joace rolul palatului, de preferat propria locuinta
  • Alege 3-4 camere si ordinea in care vin ele
  • Din fiecare camera alegi 5 obiecte, incepi din stanga si mergi in sensul acelor de ceasornic
  • Aceste obiecte din fiecare camera le asociezi lucrurile pe care ai nevoie sa le tii minte

Palatul memoriei este doar o metoda de invatare, sunt mult mai multe de atat, desigur, cum ar fi metoda calatoriei care este cumva similara.

Pornind de la aceasta idee, iti poti crea oricum si singur propria metoda, in functie de ceva ce iti place tie si ce retii mai usor. Habar n-am, de ce sa nu folosesti strofa ta preferata? Sau jocul tau preferat? Sau de ce nu, chiar corpul uman, judetele etc.

Limita e cerul, vorba aia.

Dar uite aici si o carte axata pe asa ceva – o poti citi aici, pe google books. Este scrisa de Mark Channon si se numeste Cum sa-ti cultivi memoria.

Daca vrei s-o ai si fizic insa, o poti cumpara de pe cartepedia (link afiliat).

Si daca folosesti alta tehnica, atunci lasa un comentariu, poate e de ajutor cuiva. 😉

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *