grafica soldat

Pagoda Musonului, de Chris Buster Morris

Ai citit Sven Hassel sau Rambo? Eu da și mi-au plăcut foarte mult. Sven Hassel este unul dintre autorii mei preferați. Cărțile cu Rambo de asemenea mi-au dat universul peste cap, le-am citit când eram copil și oh Doamne! era așa de cool… unul împotriva tuturor! Visul vieții mele dar când s-a îndeplinit… este aiurea!

Cam pe tema asta este și Pagoda Musonului dar este ștearsă. Determinată destul de bine în timp, acțiunea se petrece în Vietnam în timpul conflictului militar cu USA. Mai întâi, există o trupă de SEAL care merge în Vietnam să salveze niște prizonieri legionari, captivi de vreo 10 ani. Zis și făcut numai că după ce îi salvează, trebuie să îi antreneze și apoi să meargă împreună cu ei într-o altă misiune, mult mai complicată.

De ce ei? Pentru că ei știu zona foarte bine și se descurcă mult mai ok local.

Subiectul este unul relativ interesant, specific cărților de genul acesta. Din păcate cartea lasă de dorit, suferă la mai multe capitole. Așa cum spuneam și la început, este ștearsă, nu prea îți dă nici un sentiment. E ca și cum ai citi ambalajul de pe spatele cutiei cu detergent.

Apoi, are și alte probleme. Cartea are vreo 236 de pagini dar din astea cred că mai bine de jumătate este desemnată antrenamentului, nu acțiunii. E ca și cum te duci în vizită la un muzeu, dar faci 10 ore până acolo și îl vizitezi doar 20 de minute.

Tema este interesantă nu și cum e pusă în practică. Personajele nu prea au caracteristici care să te dea pe spate și mi se pare că suferă și la capitolul credibilitate. Nu prea se comportă ca niște veterani, ca niște membri ai trupelor de elite. Lipsește încrâncenarea, lipsește emoția. Nici măcar nu înjură, nu vorbesc în argou, nu fac nimic.

Este ok să o citești dar doar dacă te afli undeva pe vreun vârf de munte și n-ai ce să citești pe o rază de 500 de km.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *