De unde venim? Cine suntem? Unde ne îndreptăm? acestea sunt întrebările pe care ni le propune Origini carte scrisă de Dan Brown și este vorba desigur despre întreaga omenire. Ca de obicei, autorul atacă un subiect controversat, el nu se joacă cu teme micuțe și ca de obicei, îi și iese, mie așa mi s-a părut.
#sinopsis Origini carte controversată
Undeva într-un timp ce nu este bine definit dar cumva contemporan, Edmond Kirsch, om de știință și futurolog (un soi de Elon Musk) se folosește de muzeul Guggenheim din Bilbao pentru a anunța o descoperire de ultimă oră. Savant de înaltă clasă, una din cele mai luminate minți ale omenirii are o mare problemă cu religia, i se pare că ține oamenii pe loc și se hotărăște s-o desființeze.
Un pic megaloman își dorește să facă asta la un nivel înalt de aceea își pregătește o prezentare extraordinară, super futuristă. Cum nu toată lumea este de acord însă cu părările sale prezentarea sa în care a promis să dezvăluie secretele omenirii nu mai are loc așa cum a fost programată.
Se creează haos și în continuare avem o cunoștință mai veche, pe profesorul Robert Langdon însoțit de directoarea muzeului (și viitoarea regină a Spaniei), Ambra Vidal (mișto nume) într-o cursă contra cronometru pentru a-l ajuta pe Edmond și a pune la dispoziția omenirii rezultatele cercetărilor acestuia.
Unii însă nu sunt în continuare de acord cu Kirsch și că blasfemiile acestuia să ajungă la mase pentru că asta ar periclita toate religiile lumii ca atare începe o hăituire ca în filme.
#părerea mea despre Origini
Am mai citit vreo câteva cărți de la Dan Brown, Codul lui da Vinci, Fortăreața digitală, Conspirația, Îngeri și demoni și mi-a plăcut și Origini, este așa cum mă așteptam. Cunoscând stilul lui Brown nu prea m-a surprins dar nici nu m-a dezamăgit.
Ca de obicei, Dan Brown a atacat un subiect la mare căutare, subiect pe care îl regăsim și în celelalte cărți, sub alte forme și care creează mereu controverse. Na, asta e și ideea și de aia a vândut sute de milioane de cărți în toată lumea.
Ce să zic, cartea e așa un carusel de emoții și evenimente și te prinde rapid. E suficient să citești vreo 20 de pagini și după aia nu prea mai ai chef s-o lași din mână. Misterul este peste tot, autorul știe să întindă capcane, te ia de mânuță și te trage din pagină în pagină.
Sunt și ceva twist-uri, autorul nu a abuzat însă de ele, a știut să le echilibreze fără să exagereze și fără să se arunce aiurea. Ca atare primești doza corectă de mister, de suspans, de acțiune, de știință, de religie etc.
Fără jenă, scriitorul aruncă și niște chestii scandaloase prin carte, îmi primul rând, dacă ești fanatic religios, citește altceva, asta nu e pentru tine, apoi, dacă ești spaniol și monarhist, iarăși, îmi pare rău pentru tine. Ce vei citi prin carte s-ar putea să nu prea te coafeze, pentru că sunt diverse sugestii cu privire la monarhia spaniolă.
Per total, Origini e o carte interesantă, captivantă, ce își va face treaba. Va reuși fără îndoială să bată timpul și să te transpună într-o altă dimensiune, cea a cărții. Este un soi de Cartea cărților (pentru cine își aduce aminte animația respectivă) pentru că te trage din realitate în universul ei periculos dar frumos.
O recomand cu drag, exemplarul meu eu l-am primit de la prietenii mei de la targulcartii.ro.