coperta carte dictionar cinematografic

Operatori Romani

Salve. Am revenit cu inca vreo cativa operatori romani din vremurile incipiente ale filmului romanesc. Din punctul meu de vedere, este foarte important sa-i cunoastem si pe ei, corect? Corect. Astazi vorbim de Cosma Ion, Constantin Dembiski, Stefan Horvath si Paul Menu.

Sa-i luam insa pe rand.

operatori romani camera de filmat

Cosma Ion

S-a nascut pe 01.02.1905 la Braila, aproape impreuna cu filmul. Si-a inceput cariera in 1925 si a fost actor, operator dar si regizor si scenarist de filme documentare. Timp de doi ani incepand cu 1950 este conferentiar la Institutul de cinematografie din Bucuresti.

Constantin Dembiski

S-a nascut la Iasi pe 13.05.1916. Si-a inceput cariera in cinematografie in 1935 in calitate de laborant. In perioada celui de-al doilea razboi mondial face razboiul alaturi de alti operatori romani in calitate de reporter de front. In perioada 1950-1955 este lector universitar la I.A.T.C. Realizeaza imaginea si uneori si regizeaza diverse jurnale de actualitati si a unor documentare.

Stefan Horvath

S-a nascut la Timisoara, pe 02.08.1929. A studiat la V.G.I.K. A debutat in filmul documentar in 1948 si in filme de fictiune dupa 1957.

Paul Menu

Adevarat pionier al filmului romanesc. S-a nascut la Paris in 1876. A activat ca fotograf si operator de imagine. Este responsabil pentru realizarea in 1897 a primelor actualitati cinematografice din Romania.

Cam atat, ne vedem data viitoare probabil cu ultimul articol al seriei. Pana atunci insa va las cu: #Dictionar Cinematografic.

Sanatate!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *