Nu mai am timp sa citesc – e doar o scuza pentru propria lene

Eu nu cred in chestia asta. Tot aud in stanga si in dreapta chestia asta, ca dom’le, eu nu mai am timp sa citesc, as citi dar vaiii… Ii mai cred pe cei care sunt proaspat parinti sau chestii de genul. Nu stiu cum e dar sunt convins ca primii ani copilul te suge de energie si iti acapareaza toata atentia. Am cunoscut si cunosc proaspat tatici sau mamici si se vede cu ochiul liber ca sunt terminati. Da, pe ei ii mai cred.

Incolo, mi se pare ca nu prea. Stiu, cu totii avem un job (sau ar trebui), viata personala etc. In functie de programul fiecaruia, da, sunt perioade cand n-ai chef nici sa mananci, dar sa mai citesti, sunt de acord si cu asta.

Dar tragand linie, raportat la nivelul unui an eu zic ca n-ai cum sa nu citesti, daca vrei sa faci asta. Iti faci timp.

Apoi, nu e norma. Daca nu esti redactor sau ceva, nu te obliga nimeni sa citesti tot timpul ca nu e norma si nu mai suntem in scoala sa avem lectura obligatorie. Si eu am momente cand nu am chef sa citesc si nu o fac. Sunt insa si perioade cand citesc tot ce-mi prinde si citesc doua, trei carti pe saptamana.

E normal sa oscilezi ca na, e vorba de dispozitie, de cat de relaxat esti, de multe. Asa se intampla si cu celelalte aspecte ale vietii, uneori iti iese excelent fara sa te straduiesti cea mai grea chestie, alteori o dai in bara si la cea mai mica chestie. Aia e, mergem mai departe.

Am zis insa sa dau o mana de ajutor celor care sa vaita ca nu pot citi, ca n-au timp si sa le dau niste sfaturi. Cam asta fac si eu.

#cat trebuie sa citesti?

Cat vrei si cat poti. Mie nu mi se pare ca trebuie sa citesti ca sa fie ceva citit, ci tb sa faci asta daca iti face placere si daca te ajuta. Pe mine ma relaxeaza si imi place sa fac asta. Nu o fac fortat, iau pauza fara nicio problema cand n-am chef. De asemenea, nu ezit sa „arunc” cartea daca nu-mi place.

Fara nicio rusine, afirm ca anul trecut am citit vreo 70 de carti conform goodreads. Vreo 20 dintre ele insa recunosc ca le-am citit partial. Pur si simplu nu mi-au placut atat de mult inca sa vreau sa le si termin si nu-mi pare rau. Imi parea mai rau dupa timpul pierdut cu ele.

#unde si cum sa citesti?

Peste tot unde apuci. Eu citesc in metrou de exemplu, pana ajung la job. Stiu, uneori e aglomerat si nu se poate dar daca nu poti cu o carte fizica iti poti lua un ebook pe telefon.

De asemenea, sunt genul de persoana care citeste si pe toaleta si iarasi n-am o problema cu asta.

De asemenea, citesc si cand mananc. Depinde si de carte dar deoarece citesc relativ repede, facand asta si mai citind extra sa zicem cateva pagini, poti ajunge sa citesti un 20 de pagini pe zi iar asta inseamna ca in 10-15 zile poti termina o carte.

Cheia e sa o faci constant, sa citesti constant, nu trebuie sa citesti 5 carti o data. Si daca citesti doar 5 pagini pe zi (si asta inseamna cateva minute, sa fim seriosi) tot e bine.

Gandeste-te, daca reusesti sa citesti fie si 5 pagini pe zi, in fiecare zi, intr-o luna ai citit o carte macar. Macar o carte, pentru ca na, media e de undeva de 150-200 de pagini pe carte. Deci lasa tu vrajeala ca dom’le nu am timp. Iti poti face timp. Dimineata, la cafea, seara, la culcare, daca vrei, citesti.

Vezi ce faci altceva de unde poti rupe timp. Daca de exemplu te uiti la tv, rupe-ti 10 minute din programul de uitat la tv si citeste o carte. In 10 minute, poti citi lejer cateva pagini, mai ales daca citesti lectura usoara.

Apoi, vezi ca exista diverse tehnici despre cum sa citesti mai rapid. Depinde de carte, iarasi. Sunt insa carti care sunt facute pe model sarmale, adica contin chestii de umplutura. Nu e nevoie sa citesti totul ca sa prinzi sensul, vezi tehnica de a scana.

Nu recomand asta neaparat dar recunosc ca mai „trisez” din cand in cand, depinde de carte. Sunt insa momente cand n-am nevoie de juma de pagina de descriere ca sa ma prind care e faza si atunci n-o citesc. Apoi, e demonstrat stiintific ca daca citesti cateva cuvinte dintr-o propozitie, tot prinzi sensul.

Vezi, nu cred ca ai citit tot articolul asta ca sa intelegi ce am vrut sa zic neaparat.


Tu ce parere ai despre asta?


sursa imagine: https://imgflip.com

2 thoughts on “Nu mai am timp sa citesc – e doar o scuza pentru propria lene”

  1. Da! Complet de acord. Chiar saptamanile trecute ii spuneam cuiva, care se plangea ca nu are timp sa citeasca, sa inlocuiasca timpul petrecut uitandu-se la emisiuni gen „Bravo, ai stil” cu cititul. ?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *