despre limba romana si originea ei

Ne fura astia limba, fara englezisme! zise romanul furios folosind cuvinte cu alte -isme

La rubrica ipocrizie/ nestiinta/ oparit la cur degeaba pentru astazi am pregatit lectia fara englezisme. Articolul a aparut ca o urmare a unei postari dexonline cum reiese de mai jos. Urmaresc pagina cu drag si interes, ma bucur ca exista. Asa cum urmaresc si pagina de insta (recomand).

Urmaresc pagina de insta pentru cuvantul zilei, pentru ca reachul e mai bun pe insta si vad mai repede. Pentru mine este o sursa de a-mi imbunatati vocabularul.

Iar pe facebook, deseori sunt de asemenea prezentate greseli comune pe internet dar nu numai. Iarasi, foarte interesant, am avut surpriza de multe ori sa-mi dau seama ca si eu faceam greseli flagrante.

Deci informatie utila, cel putin pentru mine. Daca ai pretentia ca esti content creator, ar fi bine sa stapanesti cat poti de bine instrumentul cu care lucrezi. Eu asa o vad.

Revenim insa la discutia…

Fara englezisme!!!!

Asa cum se duce totul naibii pe internet, asa s-a intamplat si in cazul de fata. Evident, nu exista postare fara comentarii. Si aici, au inceput romanii sa sara in sus de fundulet, pentru ca de ce aia de la digi folosesc burnout. Ce, noi n-avem termen in romana? Sa pastram dom’le limba noastra daca!

Iar intrebarea mea este, care limba serif? Aia in care vorbea Decebal cu Traian sau ce? O stie careva?

Si aici sunt doua chestiuni separate.

Limba evolueaza tati, daca tu nu evoluezi cu ea, e problema ta

Mai intai, daca esti genul care te oparesti ca sa pastram limba! esti ipocrit. Nu ma intelege gresit, nici eu nu sunt fan adoptarii cuvintelor – indiferent de limba – daca exista echivalent.

Dar… ai pus vreodata mana pe vreo carte foarte veche? Doar de acum 100 de ani, nu zic mai mult. Ai vazut cum se scria acolo? Ai vazut vreun articol de ziar din vremea aia?

Daca nu, cauta, daca da am o intrebare: se mai vorbeste asa? se mai folosesc fix cuvintele alea? se mai scriu la fel?

NU! pentru ca acele cuvinte foarte vechi, se numesc arhaisme, si au disparut usor, usor din vocabularul curent.

Zi repede, ce inseamna cheotoare? Cat de des folosesti: asisderea, aghent, comândare, dediu, ertaciune, fagadui, hitlean, heclesucuri, lacuiasca?

De ce nu le mai folosesti prietene, vezi CA AI STRICAT LIMBA NOASTRA ROMANEASCA DOM’LE! Si alea erau de imprumut o buna parte dar las-o asa.

Da ma, lasa-ma, vreau limba noastra!

Hai s-o luam asa. Din punctul meu de vedere, ar fi bine sa intelegem o data ca noi, romanii, suntem un amestec. Om fi noi, pietrele din apa trece, pietrele raman. Dar vezi ca atunci cand apa aia trece pe langa pietre, le ia sau le aduce ceva. Pentru ca ori le erodeaza, ori nu stiu, aduce o bucata de lemn langa ele. Apoi mai multe, si niste frunze si etc.

Intelegi?

Apoi, faptul ca in momentul de fata patrund anumite cuvinte in vocabularul nostru, NU E NIMIC NOU. Asta ma si amuzam, ca la articolul respectiv au comentat doua persoane foarte indignate. Cineva a zis ca aia de la digi sunt snobi. Deci practic, ii acuzi pe cei de la digi ca folosesc burnout si nu termeni din limba romana cu un termen care provine din limba franceza?

La fel, un alt nene a scris ca sa folosim epuizare nu burnout! Aham, surpriza prietene, ca vine tot din franceza.

Deci frantuzismele, rusismele, turcismele etc. sunt ok, ca pe alea le stim noi dar englezismele nu? Cati dintre voi, astia asa, care au nevoie de niste talc in pantalonasi folosesc cuvinte precum: adidasi, blugi, spray? Alea sunt in regula dar altele nu?


Hai sa si concluzionam. Eu Dumitru, consider ca limba si traditiile sunt importante, dar nu sunt totul. Faptul ca apar anumite cuvinte si dispar altele, este absolut normal. Asa se intampla in toate tarile, nu doar la noi. Apar cuvinte de imprumut, cuvinte din jargon si argou apar in limbajul de masa. Si tot asa. In foarte multe cazuri nu exista oricum echivalent in romana, trebuie sa folosesti termenul asa cum a fost el.

Si atunci? de ce ne oparim atat pe tema asta, ca fara englezisme? Daca tot iti place totusi asa de mult sa ramai tu traditional si sa pastrezi puritatea neamului, mergi te rog la tara. Vezi unde gasesti o pestera si ramai acolo. Dar lasi centrala aici iarna si nu iei nici aerul conditionat cu tine vara acolo.

Viata se schimba, lumea se schimba. Ce e asa de greu de inteles? Fara englezisme sau nu, e tot aia. Nu esti mai putin roman daca folosesti termeni din alte limbi – ceea ce faci oricum, doar ca n-ai habar de asta. Ca patriotismul nu sta in asta sau hai sa zicem, nu doar in asta.


Daca vrei sa fii un roman bun, din punctul meu de vedere este asa: munceste, plateste-ti taxele (nu mai fi jegos), sustine pe cat poti proiectele locale, mergi naibii la vot si cel mai important: NU te mai pisa pe tara. Vorbeste tara de bine, observa partile bune si lasa-le pe alea negative altora.


sursa imagine: creatie proprie

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *