multime colorata

Multimea ca argument. Nu.

Nu am schimbat specificul site-ului in unul de chestii psihologice, de altfel nici nu ma pricep la asa ceva. Sunt insa interesat de „fracturile” de logica care apar in discutii si pe care le folosim probabil inconstient. De mare ajutor in acest sens mi-a fost cartea asta, Arta de a gandi limpede, pe care o recomand oricui. Pentru ca de multe ori, NU gandim cum trebuie. Ca de exemplu cand folosim multimea ca argument. Nu exista asa ceva.

Si e folosita mult mai des decat probabil constientizam noi. De ceva vreme, am vazut ca e folosita aceasta metoda ca „arma de marketing” la modul:

– Peste 100.000 de mii de oameni au cumparat produsul nostru!

Asa… si ce-i cu asta? Am vazut si review-urile lor pe undeva? Vezi de altfel cati oameni au investit in crypto si s-au ars. Asta NU este un argument.

Multimea ca argument. Nu.

Si sa dau un exemplu, din pacate concret. Acum vreo cateva luni, in apartamentul de langa mine statea un cuplu, care avea si un copil mic. Doi idioti, certuri si chestii sparte la orice ora.

Intr-o dimineata, am fost trezit de frumosul dialog – pe fundal fiind copilul, care plangea:

El: TI-AM ZIS SA FII ATENTA CAND IL IEI DIN PATUT, IAR L-AI DAT CU CAPUL DE MARGINEA PATUTULUI!

Ea: Si de ce tipi la mine? Ce, au am tipat la tine cand l-ai dat cu capul de masina?

Din pacate, dialogul este real, nu am adaugat niciun cuvant.

Dar de asta am zis ca e inutil si ca nu este un argument. In fata reprosurilor partenerului, doamna s-a aparat, cu un eveniment in care fusese implicat el. Asa… si? La finalul zilei, avem un copil lovit la cap de doua ori. Ca amandoi au gresit, este irelevant. Conteaza rezultatul si pentru copil, nu parea ca e unul placut.

Un alt exemplu, de data asta imaginar. Daca cineva „te acuza”, de ceva, apararea de genul: dar si tu ai facut X acum Y timp, este o tampenie. Pentru ca, daca eu si inca patru persoane, luam cate o piatra si spargem niste geamuri, la finalul zilei avem: cinci prosti si cinci geamuri sparte. Ca nu doar eu am spart un geam ci au mai spart si altii cu mine, este absolut irelevant. Tot va trebui sa platim daunele, la propriu si la figurat.


Fie ca e folosit in scopuri de marketing – cum am dat exemplu la inceput – fie ca in alte scopuri, multimea ca argument, nu este o solutie. Asa ca atentie cand cineva (pe care nu-l cunosti/ sau la job) iti propune ceva, bazandu-se pe faptul ca a fost folosit si de altii. Asta nu inseamna ca este un produs/ o solutie de succes. Trebuie analizat cu atentie.

Si daca cineva iti reproseaza ca ai gresit – desi stii ca si el a gresit – te rog eu, nu-i replica cu: dar si tu ai facut X. Nu conteaza. Mai bine discuti situatia si accepti eroarea etc. Dupa caz.


sursa imagine: pexels.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *