Metode testate de publicitate | John Caples

Metode testate de publicitate ar fi titlul in romana al cartii despre care vom vorbi astazi. A fost scrisa de John Caples, considerat cel mai smecher si cel mai talentat copywriter care a existat vreodata. Eu am gasit-o citind cartea lui David Ogilvy, se facea referire la aceasta.

Ma bucur mult ca am citit-o, mi-a dat universul peste cap. Am crezut ca cealalta carte a lui Ogilvy este smechera insa aceasta este mai smechera. Diferenta intre ele este ca prima carte vorbeste despre publicitate la nivel global in timp ce aceasta diseca lucrurile, intra in detalii. Daca din prima aflam ce este o agentie de publicitate, cati oameni lucreaza acolo, ce fac fiecare etc. din a doua aflam mai multe despre munca unui copywriter.

Caples isi ia secretele si le pune pe tava, le imparte cu noi. Cum spuneam si in cazul primei carti, avand in vedere ca a fost scrisa prin 1930, nu tot ce se spune in carte este relevant insa principiile raman aceleasi.

De exemplu poti inlocui ziarele despre care vorbeste el atunci cu mediul online si esti safe, nu dai gres.

Este cartea pe care orice blogger si orice om de marketing si de online ar trebui sa o citeasca. Sunt o gramada de sfaturi utile aici. Capitole intregi sunt dedicate fiecarei bucatele ale unei reclame de la cum sa scrii un titlu pana la ce fel de imagini sa folosesti. M-am amuzat un pic, deoarece nu s-a schimbat nimic in vreo 70 de ani. In continuare pozele cu bebelusi, cu mancare si chestii de genul fac ravagii pe facebook.

In continuare toata lumea recomanda ca in mediul online orice articol publicat sa primeasca minim o poza relevanta. Motivul este acelasi difera doar mediul. Ca sa intelegeti ideea, Caples spunea la momentul respectiv ca majoritatea oamenilor scaneaza ziarele si articolele. Pozele ar trebui asadar sa le atraga atentia la fel si titlurile de asta sunt extrem de importante.

Suna cunoscut? Se intampla FIX aceeasi chestie in ziua de astazi dar pe facebook sau in social media. Diferenta este ca nu mai bagi destul in gura ca sa dai pagina ci dai cu el pe un ecran si selectezi ce te intereseaza si ce nu. De asta spuneam ca vremurile s-au schimbat dar principiile au ramas si mare parte dintre ele se pot utiliza in online-ul de astazi.

Paragraful de mai sus a zgariat doar suprafata cartii. Este genul de carte care contine sfaturi utile si recomandari la fiecare pagina aproape. Trebuie insa citita cu atentie si cu un pix si o foaie langa sau un reportofon ca sa notezi ce ti se pare interesant si ce poti aplica.

Eu mi-am facut un rezumat de vreo 20 de pagini cu ce am invatat din aceasta carte pe care le citesc din cand in cand ca sa-mi fixez cunostintele. Este de asemenea o carte pe care imi doresc si trebuie s-o tin aproape, trebuie citita de mai multe ori.

Sursa imagine: pexels.com

3 thoughts on “Metode testate de publicitate | John Caples”

  1. Metode testate de publicitate | John Caples nu se gaseste nicaieri, mi-as dori sa am acces la aceasta carte dar din pacate …este imposibil

    1. Este adevarat, la vanzare nu se gaseste. Incercati totusi site-uri precum okazii.ro s-ar putea sa fie acolo. Se mai poate citi in engleza, se gaseste pe internet, in format electronic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *