ilustratie dansatoare africana

Mepoho, vrajitoarea Giriama

Azi vedem cine a fost Mepoho vrajitoarea Giriama, una din personalitatile istorice ale Africii. Ramanem in zona Kenyei, o zona care a dat o multime de personaje legendare, la propriu. Suntem tot intr-o zona de coasta a acestei tari si vorbim de data asta despre Giriama.

Acesta este un termen care descrie un subgrup al Mijikenda (care inseamna „9 sate” sau „9 triburi”). La randul lor, fac parte din populatia Bantu, una din marile popoare ale Africii.

Mepoho vrajitoarea Giriama

Despre originea lui Mepoho nu prea se stiu multe lucruri. Legenda spune ca ar fi fost gasita de niste femei, langa un lac – undeva relativ aproape de Mombasa.

S-au dus dupa apa, au gasit un copil. Mai mult decat atat insa, nu era un copil obisnuit. Pentru ca era infasat intr-o tesatura albastra. Ca si in Europa, si prin Africa secolului 13 – cam acolo suntem – aceasta culoare insemna ceva. Acest tip de tesatura era folosit de preotesele populatiei respective. Nu prea avea asadar cum sa ajunga pe mana cuiva de rand.

Toata lumea a incercat sa afle a cui ar fi putut fi. Parea clar ca a fost nascuta de curand si abandonata de cineva, din varii motive. Nu s-a aflat insa si pana la urma a fost adoptata de una din femeile care au gasit-o.

Pare insa ca originea sa, nu s-a dezmintit. Pe masura ce crestea, a devenit o „vrajitoare” puternica. Putea sa prevada diverse calamitati, secete, inundatii etc.

Ultima sa profetie n-a fost deloc placuta pentru poporul sau. Aparent, ea avea aceste „viziuni” in timpul unui dans care se executa in fata ei. Dansul provoca cumva profetiile. Si ea le-a spus alor sai ca vor veni niste baieti cu tot felul de masinarii, par alb, fumatori etc. Acestia le vor lua pamanturile, ii vor inrobi si isi vor pierde cam tot.

A fost ultima profetie pentru ca legenda spune ca dupa ce a terminat, pamantul s-a deschis brusc si a inghitit-o.

Evident ca nu putem sti cat a fost adevar istoric in toata existenta ei si cat imaginatie sau ma rog, infloriri. Dar la fel de evident este ca totusi legenda ei a ramas pana in ziua de astazi intre oamenii tribului sau.


sursa de informare

sursa imagine: publicdomainvectors.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *