Interviu | Maria Nadina Szakacs

Salutare. Astăzi discutam cu și despre Maria Nadina Szakacs și despre cartea sa, „Montesambra, bărbatul vieții mele”. O vom cunoaște mai bine pe domna Maria în cele ce urmează mai jos.

Interviu Maria Nadina Szakacs

Cine este Maria Nadina Szakacs, de unde sunteți, cu ce vă ocupați, etc?

Sunt născută în 12.02.1988. Locuiesc în jud. Arad şi sunt profesor de limba şi literatura română la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” Arad. Sunt membru al Ligii Scriitorilor Români – Filiala Arad.

De unde a apărut numele „Montesambra”? Este un cuvânt “real”? Mi se pare foarte interesant numele și sunt curios daca “Monte” a fost folosit pentru ca este asemanator cu “munte”.

„Montesambra” este un nume preluat de la o cunoştinţă de-a mea, alături de care am practicat ca amator, speologia. Da, vine de la munte şi însumează măreţia acestuia, reprezintă zidirea acestuia în fiinţa umană.

Care ar fi cele trei adjective prin care ați descrie “Montesambra, barbatul vieții mele”?

Aş defini astfel volumul „Montesambra, bărbatul vieţii mele”:  delicat, motivant şi captivant.

Ce v-a inspirat sa scrieți această carte, a fost pur și simplu o idee sau cartea a fost inspirata de fapte reale?

Această carte a fost pur şi simplu o idee de când eram studentă, asupra căreia am revenit în anul 2014.

Ce preferați, muntele sau marea? 🙂

Atât muntele, cât şi marea au farmecul lor. Însă eu prefer muntele, de-a lungul timpului mi-am găsit inspiraţia pe munte.

Care este cel mai bun loc și timp pentru scris?

Nu există un timp şi un loc anume pentru scris, dar eu sunt mai creativă seara şi atunci când călătoresc.

Ce urmează după “Montesambra”, aveți o nouă carte în plan?

Lucrez în prezent la o altă carte care se va intitula „DOR” şi care s-ar putea să vadă curând lumina tiparului.

Cum vi se pare literatura româna contemporană, poate emite pretențiile celei “vechi”?

Literatura română contemporană mi se pare diferită faţă de literatura veche pentru că trăim alte timpuri, sunt promovate alte valori, idei, generaţiile de scriitori sunt altele.

În trecut erau mai mulți scriitori de sex masculin și e clar de ce. N-am o statistică oficială însa cred că în prezent este invers, sunt mai multe scriitoare decât scriitori. Daca am dreptate, care credeți că ar fi explicația?

Consider că întotdeauna a contat calitatea, nu cantitatea a ceea ce scrii. Nu e important sexul. Nu are vreo relevanţă. Însă trebuie să recunosc că marii autori au fost bărbaţi.

Care sunt ultimele trei cărți citite care v-au placut?

Ultimele trei cărţi pe care le-am citit şi mi-au rămas în suflet sunt: „Inocenţii”– Ioana Pârvulescu, „Hoţul de cărţi” – Markus Zusak şi „Cartea despre femei” – Savatie Baştovoi.

Câteva cuvinte pentru cititorii scriitoriromani.info.

E foarte greu să construieşti, dar la fel de important să nu te opreşti. Să construieşti noi cititori, care să rămână fideli cărţilor. Odată cu trecerea timpului, lectura e un teren tot mai alunecos. Dacă înainte era o problemă ce tip de lectură e recomandată pentru o anumită vârstă, astăzi problema o reprezintă dezinteresul faţă de lectură. Încă sper şi îmi doresc ca toate eforturile să nu fie în zadar. Să îmbrăţişăm lectura!

„Montesambra, bărbatul vieţii mele”

„Montesambra, bărbatul vieţii mele” este cartea devenirii.  O femeie devine, cunoscând un bărbat. Bărbatului i se conturează un chip prin transpunerile femeii iubite. Deloc întâmplător, destinul le favorizează celor doi întâlnirea. Ea îl întâlneşte pe el într-o sală. Pe acel bărbat care avea să fie punctul cheie al devenirii sale. Toate trăirile protagonistei sunt legate de acest bărbat care i-a fost prieten, iubit, susţinător.

Această carte există datorită acestei întâlniri. A îmbrăţişărilor şi zâmbetelor complice ce s-au conturat pe parcurs. Montesambra e unic prin trăirile pe care le naşte, iar conturarea sa în rândurile acestei cărţi îl face nemuritor.” – sursa http://nadinaszakacs.ro/ , de aici poate fi și cumpărată cartea.

Recenzii gasiti pe goodread si pe bookcaffe iar aici, aveti blogul autoarei.

Sursă imagini: arhiva personala a doamnei Maria Nadina Szakacs

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *