Salve. Continuam seria de articole de care nu este nimeni interesata si anume cea dedicata filmului romanesc. Daca totusi vreti sa cititi cate ceva despre filmul romanesc prin prisma evenimentelor de pe la inceputurile acestuia, aveti tagul #istoriafilmuluiromanesc. Urmeaza despre film…
In ian 1955 apare „Desfasurarea” tot in regia lui Paul Calinescu cu actori precum Colea Rautu, Ernest Maftei si Stefan Ciobotarasu. Este o ecranizare dupa nuvela lui Marin Preda.
In 1956 apare revista „Film”, lunara, editata de Directia generala a cinematografiei. Este prima publicatie de specialitate de dupa razboi. Contine interviuri, cronici, scenarii etc. Colaboratori au fost Valerian Sava, Alice Manoiu, Silvian Iosifescu etc. Functioneaza pana in 1958.
In 1957 apare la Bucuresti „La Moara cu Noroc” ecranizare dupa Ioan Slavici. Conform Ecaterinei Oproiu, este „primul moment de prestigiu artistic al cinematografiei noastre”. Este un film de referinta ce se caracterizeaza printr-un pronuntat realism psihologic. Tot in acelasi an apare si „Scurta istorie” animatie care il consacra pe Ion Popescu, Gopo. Personajul devine cunoscut in toata lumea. Filmul primeste marele premiu la Cannes. Tot in acelasi an se infiinteaza Arhiva Nationala de Filme din Bucuresti ce si-a propus conservarea si prelucrarea filmelor si documentelor cinematografice romanesti si straine.
In acelasi an dar spre sfarsitul anului, apare „Eruptia” in regia lui Liviu Ciulei, film despre viata petrolistilor din acea perioada. Este filmul de debut al lui Liviu Ciulei.
In 1960, apare „Valurile Dunarii” tot in regia lui Liviu Ciulei, film foarte important, un soi de balada a luptei pentru eliberarea tarii. A primit premiul principal la festivalul de la Karlovy-Vary din 1960. Marcheaza totodata debutul Irinei Petrescu.
Cam aici se incheie istoria filmului romanesc, nu voi mai publica alte articole de acest gen.
Sanatate!