Salutare. N-am mai facut de ceva vreme un interviu, mai exact din februarie, de cand am discutat cu Alina Sova insa sunt hotarat sa-mi iau revansa. Reluam rubrica, iar pentru astazi am placerea de a posta un interviu cu Raluca Andreea Chiper.
Interviu Raluca Andreea Chiper
Spune-mi te rog cate ceva despre Raluca Andreea Chiper, nu am gasit prea multe informatii in online, doar locul de origine (Iernut) si data nasterii.
Despre Raluca Andreea Chiper iti spun ca provine din tata ardelean si mama olteanca, nascuta de fapt in Sibiu si mutata mai tarziu in Mures. Iti mai spun ca e sotie si mama, ca lucreaza in mai multe domenii, ca e o visatoare, uneori cu picioarele pe pamant, alteori prea departe de acesta. Ca iubeste literatura, natura, animalele, chiar şi orele acelea in care apare monotonia, in care unii oameni spun ca se plictisesc. Raluca nu stie ce inseamna plictiseala si monotonia (rade).
Daca am inteles bine, locuiesti in Spania in momentul de fata?
Am locuit in Spania timp de opt ani si jumatate. Am revenit acasa acum cinci ani. Uneori mai vizitez Spania care a fost a doua mea casa. Am ramas cu amintiri frumoase.
Ce ai scris prima data si la ce varsta?
Aveam doisprezece ani cand am scris prima mea carte cu titlul Demonul demonilor si care a ramas la stadiul de manuscris. In roman era vorba despre o fata care practica arte martiale si care trebuia sa lupte cu un samurai stravechi ce se tot reincarna ca sa ii puna la incercare pe cursanti. Daca fata castiga lupta, primea centura neagra. Povestea aceasta exista si acum, tot in stadiul de manuscris si are o varsta de nouasprezece ani.
Ce fel de carti iti plac, ce gen?
Genul fantasy e preferatul meu, dar citesc din toate cate un pic, tot ce imi pica in mana, tot ceea ce mi se recomanda, sau… aproape tot. Timpul nu imi permite asemenea lux.
Spune-mi care sunt ultimele trei carti care te-au impresionat si de ce.
Cartile editoarei mele, Theo Anghel si cele ale lui Oliviu Craznic sunt cele care bat recordul momentan, daca ar fi sa vorbim despre contemporaneitate. Sunt carti care contin de toate: actiune, dragoste, descrieri, personaje interesante… Intr-un cuvant, nu ai timp nici sa respiri atunci cand le citesti. Mi-au placut foarte, foarte mult. Oricum, toate cartile pe care le-am citit ascundeau ceva impresionant fascinandu-ma intr-o anumita masura.
Ce trebuie sa aiba o carte ca sa ti se para interesanta?
Sunt dintre aceia care se uita si la coperta, nu numai la continut. Apoi, un inceput bun si un sfarsit pe masura. Atunci cand iau o carte in mana, obisnuiesc sa citesc prima si ultima pagina. Daca reuseste sa ma captiveze, deja o consider interesanta, doar ca aceasta nu este o circumstanta care sa determine hotararea mea de a continua sau de a renunta.
Crezi ca in viitor (sa zicem cam peste 50 de ani) vor mai fi scriitori si cititori? Vor mai fi oameni interesati de citit? Trendurile duc catre photo si video, e mai simplu.
Cineva imi zisese mai de mult o vorba: „ceea ce atinge repede succesul, la fel de repede il si pierde… Valoarea se castiga in timp prin eforturi si sacrificii.” Daca intr-adevar dorim sa fim mai educati, mai civilizati, ar fi bine sa nu renuntam la carte. Este cheia evolutiei, sau cel putin una dintre chei. Nu ai observat ca printre pasiunile la moda este si aceasta a cititului? Datorita blog-urilor descoperim ca ceea ce se ascunde sub carapace este un nou cititor. Zilnic se intampla asta si ma bucura faptul ca oamenii au si alte preocupari in afara de grijile de zi cu zi.
Spune-mi cate ceva despre cartile tale te rog, nici despre acestea nu am gasit prea multe informatii.
Prima carte, Sufletele noptii (paranormal romance), a fost lansata in anul 2011 cu titlul Rasa mea? Vampir! si a fost, din cate am inteles, al doilea roman fantasy aparut la noi in tara. Era un volum dezastru de 596 de pagini, cu aspect de enciclopedie pe care l-am refacut si l-am publicat la editura Studia din Cluj cu titlul nou. Romanul este format din doua volume si am planuri mari pentru el.
n.r poti citi o cronica detaliata aceste carti aici, pe egophobia.ro.
In sfarsit, un al treilea volum care nu are legatura cu celelalte doua, este un roman de dragoste aparut in anul 2016 la editura Quantum Publishers. Intre pamant si apa se numeste si este cartea mea de suflet. Am impresia ca niciodata nu voi mai scrie o poveste atat de frumoasa, atat de coplesitoare.
n.r poti citi despre aceasta carte pe delicateseliterare.ro; cartea poate fi cumparata de pe
Cum ai descrie fiecare carte a ta in maxim trei propozitii?
In schimbul celor trei propozitii, mai bine iti dezvalui ingredientele pe care le folosesc cel mai des in scrierile mele: dragoste, ironie si sobrietate la care se mai poate adauga, pe alocuri, un dram de placiditate. Intre dragoste si sobrietate este o combinative perfecta. E ca o tanara si prea frumoasa vaduva, ca un splendid, dar spinos trandafir, ca suliţa subtila, ce strapunge caprioara, apreciata prin faptul ca aduce moartea printr-o iuteala si o liniste cumplita. Iar ironia… pai, ironia e picatura de vin ce umple paharul, de care sunt nelipsita si pe care o presar pe ici, pe colo in scrierile mele.
Intrebare de HR, unde crezi ca vor fi cartile tale peste 5 ani?
Sper ca in librarii, in bibliotecile publice si personale, pe rafturile targurilor de carti, in bratele cititorilor, in vreo poseta cu parfum de femeie, sau ghiozdan adolescentin si in multe alte locuri pe care nici macar nu mi le pot imagina. Oricum, ce sunt cinci ani, cand ei zboara ca vantul si ca gandul?
Cum ai stiut ca trebuie sa scrii prima carte, cum s-a manifestat “chemarea”?
A fost o tulburare, o framantare, o neliniste ce ma indemna sa fac ceea ce trebuia facut. A fost o scanteie care m-a incendiat si in acelasi timp, valul de apa care m-a racorit. Am simtit inima batand in asa masura ca ma sufoca. Degetele mi-au tremurat neintrerupt pana cand, in sfarsit, am cazut prada darului de a scrie. Desi ma simt subjugata, sclava condeiului, e o tortura dulce si nu imi doresc libertatea.
Cum ti se pare literatura romana contemporana, in ce directie crezi ca merge?
Suntem buni ca scriitori si nu suntem mai prejos decat strainii. Tind sa cred ca intr-o buna zi vom ajunge mult mai departe. Ar fi un tel pentru oricare dintre autorii romani
Ce crezi ca ii lipseste? Eu personal cred ca nu e suficient promovata, stiu sigur ca sunt oameni acolo interesati.
In primul rand trebuie sa ne apreciem noi pe noi, abia apoi sa avem asteptari de la altii. Cand o sa dispara rautatea si invidia, atunci vom avansa si noi. Suntem un popor mic, iar cand esti mic, esti si neinsemnat. Vrei un raget de leu intr-un corp de gandac ca sa te faci auzit… aproape o imposibilitate. Poate inca nu ne-a venit momentul ca sa ne afirmam. Asteptarea, desi e lunga si obositoare, intotdeauna aduce satisfactie.
Care e ritualul de scriere? Trebuie sa fie liniste in camera sau asculti muzica, te uiti la tv etc?
Imi place linistea, dar nu exagerata. Imi place muzica, dar sa fie de calitate, combinand genurile cu starile mele. Imi place sa scriu, daca se poate, la masa mea de lucru, iar daca nu, ma multumesc cu oricare alt loc atata timp cat nu sunt curiosi in jur si pot crea in voie. Nu sunt pretentioasa, dar am si eu mofturile mele de scriitor.
Un mesaj pentru cititorii scriitoriromani.info?
Sunt recunoscatoare pentru atentia oferita, iar cuvintele prea umile, prea sarace, nu sunt in stare sa demonstreze si sa convinga aprecierile mele fata de ei. De aceea cred ca o imbratisare tine locul tuturor cuvintelor atata timp cat este plina de caldura si iubire.
Nu uita, daca esti roman, sustine literatura romana! Te astept si pe facebook, pe pagina Scriitori Romani.
Sursa imagini: facebook Raluca Andreea Chiper.