Interviu | Ciprian Albu

Tată a doi copii, originar din Rădăuți, corporatist și mai nou scriitor. Așa poate fi descris în câteva cuvinte, Ciprian Albu, invitatul nostru de astăzi ce recent a debutat cu cartea Inspiră adânc! Expiră!

Mai multe despre autor dar și despre carte (are o poveste tare interesantă) puteți afla din discuția de mai jos.

Interviu Ciprian Albu

Cine este Ciprian Albu?

Sunt bucovinean, născut la Rădăuți, absolvent la Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor. Sunt deci, ieșean prin adopție. Am lucrat în diverse companii multinaționale de când am terminat facultatea. În prezent sunt manager regional în departamentul de marketing la o companie, cel mai mare producător de bere din România.

Cum e viața de corporatist? Mai rea sau mai bună decât se spune :)? (și eu sunt corporatist)

Există opinia în societatea noastră că a fi corporatist înseamnă un roboțel închis într-un pătrat imaginar, care nu e în stare să gândească ”outside of the box”, ceea ce e desigur, total greșit. Am prieteni care lucrează în corporații și care sunt pasionați de fotografie sau mașini vechi, care sar cu parapanta, etc, și duc aceste pasiuni la nivel de excelență. Pentru că asta înseamnă în primul rând să lucrezi într-o corporație: obiective, targete și termene limite pe care trebuie să le respecți. Și înveți asta foarte repede.

Dacă ar fi să descrieți Inspiră adânc! Expiră în 5 cuvinte, care ar fi acelea?

Închide ochii larg și visează.

O să-i cedați fiicei dumneavoastră o parte din drepturile de autor, având în vedere că ea v-a inspirat să scrieți cartea? 🙂

Așa cum știți, cartea este dedicată copiilor mei, Monica și David, cei care m-au inspirat (Monica) și mi-au dat energia necesară (David) ducerii până la capăt a acestui proiect. Deci, da, este foarte mult și meritul lor în apariția acestei cărți.

Până să apară desenul fiicei dumneavoastră, cel ce v-a inspirat să scrieți această carte, ați mai avut tentative? Poate nu știu, un blog, sau jurnal etc.?

N-am ținut niciodată un jurnal și nici n-am cochetat cu ideea de a scrie poezii sau mai știu eu ce, pentru că am avut întotdeauna simțul ridicolului foarte ridicat. Mi-a plăcut însă de mic să citesc, moștenesc asta de la tata, pe care mi-l amintesc mereu cu o carte în mână. Abia așteptam să mă întorc de la școală sau să vină vacanța, când devoram efectiv toate cărțile din bibliotecă. Am citit enorm în copilărie și adolescență, de la Dostoievski la Mark Twain, în balconul din casa bunicilor de la Rădăuți, mereu cu geamul deschis.

Știți întrebarea „ce vrei să te faci când vei fi mare?”, care era răspunsul lui Ciprian Albu?

Mama mă visa doctor, mie mi-ar fi plăcut să devin regizor de film. Viața m-a dus însă către Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor. Și nu-mi pare rău.

Știu că abia ați lansat această carte, dar sunt curios, urmeaza o alta, aveți planuri? Nu de alta, dar se spune că pofta vine mîncând.

Acum scriu continuarea la Inspiră adânc! Expiră!, am conturat în mare structura cărții și am terminat primul capitol. Mi-aș dori foarte mult ca noua carte să iasă de sub tipar până la sfârșitul anului.

Ce ați simțit când ați scris cartea?

Pentru mine scrisul a devenit terapeutic și asta am simțit-o încă de la primele cuvinte le care le-am scris. Cartea asta surprinde, dacă vreți, și drumul lung și anevoios, dar absolut spectaculos, spre propria regăsire.

În cât timp ați scris-o și unde? Ați scris într-un loc special sau pur și simplu, etc?

Știu că pare incredibil, dar cartea asta am scris-o în două săptămâni, în decembrie anul trecut. Am avut norocul extraordinar ca să am susținerea a câtorva oameni minunați, prietenii mei, cărora le trimiteam pe email fragmente de carte, pe măsură ce scriam, iar reacția lor entuziastă m-a încurajat foarte mult să duc la bun sfârșit tot proiectul. Nu am nicio problemă cu locul în care scriu, în fotoliu, în pat sau la cafenea, prefer să fie muzică totuși. Am nevoie însă neapărat de macbook-ul meu pentru a scrie.

Pe baza filmelor, oamenii cred că muzica, cărțile etc. se fac atunci când autorii respectivi, stau ei și meditează, merg prin munți etc. și apoi îi lovește brusc inspirația și gata, apare opera completă. E adevărat? Eu spun că nu, în proporție de 99%, se întâmplă și așa, dar foarte rar.

Știți, cu toții avem povești pe care vrem să le spunem, bazate pe experiențe personale care ne-au marcat, sau auzite de la alții. Unii au curajul și talentul de la pune și în scris. Cred însă că nu poți scrie dacă nu citești, indiferent de cât de inspirațional ar fi mediul în care ai trăit sau cât de incredibile sunt experiențele care te-au marcat.

Bacău sau Iași? 🙂

Iași, Bacău, Rădăuți, Brașov, Cluj, București, Piatra Neamț, Paris 🙂

Ce așteptări are Ciprian Albu de la carte?

Mi-aș dori să ajungă la cât mai mulți oameni care s-o citească și care să simtă, care să se identifice cu personajele sau cu acțiunea. Care să savureze fiecare pagină și să se lase cuprinși de vârtejul de senzații și emoții și să lase paginile citite să-i ducă acolo unde vor ei.

Coperta este și ea inspirată de desenul fiicei dumneavoastră?

Desenul de pe copertă este el însuși o poveste. O foarte bună prietenă de a mea, Daniela Burdia, care este profesoară de engleză, are ca pasiune pictura, și care, așa cum spune mereu, exprimă emoțiile și trăirile prin desen. I-am trimis și ei manuscrisul, de fapt un fișier pdf, l-a citit în două zile, după care s-a trezit noaptea din somn și, inspirată de cartea mea, a realizat acest tablou fabulos, ce avea să devină coperta cărții. De altfel, desenul Danielei surprinde cel mai bine esența întregului roman.

Se citește în corporații mai mult ca media? Statistic vorbind, eu sunt de părere că da.

Cred că este o afirmație corectă. Cei mai mulți care m-au abordat direct pentru a cumpăra cartea, carea au postat apoi pe facebook recenziile sau impresiile lor și care sunt cei mai buni promotori ai cărții mele sunt corporatiști. Deci, da, corporatiștii citesc, și nu numai cărți motivaționale sau de specialitate.

Ne recomandați vă rog o carte citită anul acesta ce v-a plăcut mult?

Haruki Murakami – ”Kafka pe malul mării”. Murakami este, alături de Garcia Marquez, unul dintre scriitorii mei preferați, și recomand oricui, oricând, să citească operele celor doi.

De asemenea, îmi puteți spune, vă rog, dacă este vreo carte ce credeți că v-a ajutat să scrieți, în mod special?

M-au ajutat toate cărțile pe care le-am citit, începând din copilărie și până acum. N-aș putea spune că există vreuna în mod special.

Sunteți un fan al vinilurilor? Dacă da, aveți un disc preferat?

Da, sunt un fan al vinilurilor și al muzicii bune. Am o colecție de discuri destul de mare cu Pink Floyd, Elvis, Sinatra, rock românesc vechi și mult jazz pe care le ascult în ”heavy rotation”.

Ce preferați, citit clasic, electronic sau ascultat, tipar, ebook, audiobook?

Am respins inițial tot ce înseamnă citit electronic, până când, la un moment dat am primit cadou un iPad, pe care l-am umplut apoi și cu multe cărți și astfel am ajuns să citesc mult și în acest format electronic. Între timp am achiziționat și un kindle, pe care îl folosesc foarte mult pe avion, în concediu și în general atunci când sunt plecat.

Dacă am înțeles bine, cartea urmează să fie transpusă într-o piesă de teatru. Ne puteți da detalii vă rog, despre cum a ajuns în acea zonă?

Mai e drum lung până la teatralizarea cărții, dar există un interes foarte mare, din partea unor oameni și critici de teatru din Iași, pentru a transpune cartea pe scenă. Materializarea acestui proiect ar fi ceva cu adevărat incredibil.

De la teatru la film e un pas mic, v-ați dori să fie și ecranizată? 🙂

Oare cum ar fi? Desigur, pasiunea mea pentru cinematografie se regăsește și în modul în care scriu, așa că da, cred cu toată puterea că ar putea fi ecranizată cartea.

Un cuvânt pentru cititorii scriitoriromani.info?

Fără voi, cei care cumpărați și citiți cărțile scrise de autori români, noi n-am exista ca scriitori. Și mă bucură enorm că există acestă platformă, scriitoriromani.info, prin care ne putem cunoaște și putem interacționa unii cu alții. Chapeau! pentru tot ceea ce faceți.


După ce a fost lansată la Bacău și la Iași, în cadrul Librex, urmează ca Inspiră adânc! Expiră!  să fie lansată pe 16 iunie, la ora 18.30, la Piatra Neamț, la ceainăria Teaz. Ulterior, va fi urmată de lansări în Cluj, Brașov și București (posibil și Paris, spre sfârșitul anului). 

Puteți urmări toate detalii despre carte pe pagina de facebook dedicata, Inspiră adânc! Expiră!


De asemenea, o puteți cumpăra de pe portokal.ro.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *