Si daca furtul e mai natural decat crezi tu?

hotia in sange

N-aveam de gand sa scriu astazi dar in timp ce stateam pe net, mi-a venit intrebarea: si daca furtul este o chestie mai naturala decat avem noi impresia? A nu ma intelege gresit, nu incurajez in nici un fel, nici un fel de act ce poate fi considerat furt. Sunt adeptul muncii, consider ca nu poti realiza nimic fara efort. Nu sunt asadar genul care sa incurajez o astfel de atitudine dar daca n-am dreptate si daca ce ne-au invatat parintii, scoala si societatea este nenatural?

Hai sa vedem clipul de mai jos.

Si nu e singurul clip de genul, gasim o multime la o simpla cautare de google. Ne putem juca un pic cu expresia „se fura ca in codru” si o putem transforma in „se fura ca-n natura”. Ca despre asta vorbim, animalele n-au nici o jena sa-si fure mancarea, teritoriul, femelele, puii  si asa mai departe. E asadar ceva natural pentru ele, au hotia in sange, fiindca este vorba despre instinctul de supravietuire si n-au notiuni ca jena si altele.

Avem hotia in sange?

Este inscris si in ADN-ul nostru uman, sa nu ne facem iluzii. E pe aici careva, ce copil fiind, n-a furat niciodata nimic, fie de la frati, de la parinti, de la alti copii? Macar niste fructe, o data? Eu nu cred ca exista asa ceva. Ca asta, furtul, este instinctul natural. Educatia il reprima mai tarziu si nu, nu mi se pare un lucru bun in a adapta naturalul dar da, mi se pare un lucru extrem de bun ca majoritatea oamenilor nu fura.

Desi ma rog, asa consideram noi ca nu furam, desi ipocrizia este imensa si hotia in sange. Sunt oameni care se lauda cu faptul ca n-au furat nimic si sunt curati ca lacrima dar au copiat pe tot parcursul traseului lor educational. Furt e si ala. Apoi, devin angajati si nu fura din firma, adica nu pleaca acasa cu bani sau produse dar fura la program. Ori incearca sa pacaleasca sistemul de monitorizare, ori pe superior. Eh, nu e furt si ala? Ba da, dar e genul de furt pe care consiinta noastra si-l asuma lejer.

Pariez ca daca legile ar fi mult mai lejere pe tema asta si n-ar fi teama de inchisoare, oamenii ar ciordi in cel mai ordinar mod cu putinta. Fiindca, pana la urma, daca tragem linie, ne place sau nu, dar se pare ca furtul este in ADN-ul nostru. Normal, e mai simplu sa sari gardul la vecinul si sa-i iei damigeana cu vin decat sa sapi tu via de vreo doua ori, sa o stropesti, sa culegi strugurii, sa ii storci, sa asiguri conditii de depozitare vinului etc. Nu? Ba da.

Mai sunt si aia care considera ca nu e furt daca nu incalca legea, desi moral vorbind, se vede furtul de pe Jupiter. Daca nu e in lege insa, constiinta sa pare ca nu-i bate in teava. Mai sunt si alte forme de furt, enorm de multe, dar nu asta e scopul meu.

Deci este sau nu furtul inscris in ADN-ul nostru, uman? Eu zic ca este ceva ce se intampla la nivel planetar. Adica animalele fura unele de la altele dar si natura se fura. Nu stiu, vantul fura nisipul, frunzele si pietricelele, marea sau oceanul fura din plaja si asa mai departe.

Concluzia la care ajungem este ca totul in natura este facut sa circule, sa se miste, nu sa stea pe loc. Adica nu ce fac eu acum scriind acest articol in timp ce altii fura liberi pe afara.

Da, este un instinct care trebuie reprimat, este mult mai in regula sa nu furi, e clar pentru toata lumea cred si e clar si de ce. Eu ma intreb insa, ce alte instincte ne-au mai fost reprimate de civilizatie? O fi bine, o fi rau?

Sursa imagine: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *