Lumea zice că istoria nu se repetă. S-au făcut și diverse caterinci pe tema asta, parcă Ryu zicea într-o piesă rap istoria se repetă, doar dacă nu treci clasa. Dar… n-avea dreptate.
Mie mi se pare că istoria se repetă însă crește. Aș compara istoria cu un copil mic care totuși acumulează chestii. E ca un artist, sau ca un sportiv. Face același lucru și după 20 de ani însă altfel, pe alte aparate și așa mai departe.
Cam așa mi se pare că stă treaba și cu istoria. Dacă stai să te uiți pe stradă, ceea ce purtau părinții noștri, se poartă din nou. Da, sunt chestii modernizate dar modelele sunt aceleași, sunt chestii vintage și așa mai departe. Și așa și mai departe.
Un alt exemplu, vinilurile. Dispăruseră complet, sau mă rog, nu mai erau interesante pentru nimeni. Acum vreun an cred însă s-au vândut mai multe viniluri ca albume digitale. E clar? Toată lumea le plângea de milă se pare însă că nu este cazul. Și cred că mai sunt o grămadă de exemple de acest gen.
Articolul de față și-a propus să trateze însă un alt aspect. Mă gândeam la limbă, la scriere și la vorbire și unde se duc ele. E clar că ambele pierd teren și pierd din calitate. Sunt curios unde or să ajungă, fiindcă uzul o să bată regulile academice. Cred că în maxim 20 de ani or să fie câte două limbi în fiecare țară, cea academică și cea vulgară cum era cu latina pe vremuri.
Sau o să dispară de tot modul convențional de a scrie și se va folosi nouă formă de scriere și anume emoji. Toți le folosim, să fie clar. Dacă comunici prin social media sau telefonie mobilă, în proporție de 99,9% înseamnă că vei folosi Emoji.
Și să te gândești la o chestie: ESTE O LIMBĂ INTERNAȚIONALĂ! Un smile e un smile în orice limbă. Pune-i un smile unui chinez, unui columbian, unui italian etc. Oricine va înțelege ce înseamnă fără să fie nevoie să știe o boabă din limba respectivă. Nu e ceva nou și acum câteva mii de ani se comunica prin semne, vezi scrierea cuneiformă și hieroglifele. De fapt și scrierea modernă reprezintă același lucru doar că e mai complexă.
Însă cred că emoji ar putea funcționa pentru discuții simple, de bază. Este un limbaj care se dezvoltă, apar tot timpul noi emoticoane care prind rapid, fiindcă sunt amuzante, așa par tuturor.
Sursă imagine: pexels.com