fritz pisica

Fritz pisica, 1972, animatie pentru adulti

fritz pisicaPentru astazi, va prezint un film de animatie pentru adulti. Dar chiar daca vorbim de o animatie mentionez ca este o animatie pentru adulti.

Cumva pe langa partea de comedie/parodie „Fritz pisica” mai are si o parte psihedelica si moralista/de observatie pentru ca parodiaza viata societatii new-yorkeze/americane a anilor ’60 (actiunea in film este plasata in anii ’60).

Sunt luate la misto tabieturile societatii americane de la acel moment, cu tot cu cultura ei, cu tot cu amestecul de rase (filmul incepe cu un dialog intre niste italieni, dar apoi se trece la negri si ce faceau ei prin Harlem etc.)

In prim-plan avem o tanara pisica antropomorfa de sex masculin, ce raspunde la numele de Fritz pisica, implicata in viata de zi cu zi a New York-ului anilor ’60, un New York hedonist si dezorientat.

Fritz este evident in centrul evenimentelor, fiind un motan tanar si oportunist, ce se gandeste sa iasa din rutina si sa-si traiasca viata. Prin el vedem noi decadenta societatii aceleia, preocupata de chestii hedoniste: sex, marijuana, placeri, o societate ignoranta cu pretentii de civilizatie superioara.

Nimeni si nimic nu scapa neatins de acest film. Politia de exemplu este ridiculizata, personalizata de niste porci grasi si este prezentata ca facand abuz de forta in exces si primind mita sub forma de sex.

Mi-ar trebui multe, multe pagini sa scriu despre film in detaliu. Desi este prezentat ca o caterinca/parodie, mie mi se pare un film profund. Privind in adincime, transmite un mesaj puternic si din pacate este la fel de actual ca atunci, poate din pacate mult mai actual si mai fara speranta.

Scenariul filmului este unul foarte bun, inchegat, logic, replici tari si profunde chiar. De asemenea, pentru anii „70 mi s-a parut ca a fost foarte bine realizata partea de animatie.

Mi-a placut de asemenea si sunetul, foarte bun, o coloana sonora funky ce te baga foarte bine in stare.

In concluzie, pot spune ca filmul este foarte bun, mult mai bun decat ma asteptam il recomand din toata inima.

Sursa imagine: wikipedia.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *