Esenta de carte | Focus – Motivatia ascunsa a performantei | Daniel Goleman

Esti atent la ce se intampla in jurul tau zi de zi, la ce faci, la ce te uiti si citesti? Tu zici ca da, studiile zic ca nu. Pe masura ce trece timpul din cauza abundentei de informatii cu care suntem asaltati zi de zi, atentia noastra slabeste.

Gandeste-te in felul urmator: esti pe facebook si dai in jos prin news feed. In 2 minute ai trecut prin cateva zeci daca nu sute de subiecte de la sanii uneia pana la testele atomice ale Coreei de Nord. Da, normal ca scade rapid atentia.

De asta ai nevoie de o carte ca Focus – Motivatia ascunsa a performantei. Ca sa intelegi mecanismele, ce declanseaza atentia, ce te mentine preocupat si focusat pe un subiect. Sunt explicate princiipile dar si bucati de anatomie. Inveti asadar care bucata din creier este responsabila cu emotiile si poate genera panica de exemplu. Inveti si care bucata de creier este responsabila cu atentia si ce e de facut.

Abilitatea de a-ti pastra aceeasi concentrare a atentiei asupra unei tinte si de a ignora orice altceva se petrece in jur opereaza in regiunile prefrontale ale creierului.

De asemenea, sunt demontate teorii si zvonuri chiar daca nu asta este scopul principal al cartii. Ni se explica de exemplu ca nu exista multitasking. Ceea ce noi credem ca este multitasking este doar o schimbare rapida a atentiei de la un subiect la altul, ceea ce nu face bine deloc, e clar, nu? Pe termen lung te influenteaza si asta, pentru ca nu reusesti sa mentii concentrarea mult timp.

Nu stiu cum e la tine, eu la job de exemplu, nu ma pot niciodata concentra pe un singur task. Incep ceva, apare un mail, suna telefonul, vine cineva si tot asa. Astfel incat inainte de a termina acel task, ma ocup de multe alte lucruri. Asta e job-ul. Pe termen lung asta mi-a slabit si afectat atentia si puterea de concentrare.

Si in randul adultilor se observa un declin in privinta atentiei. In Mexic, un specialist in publicitate dintr-o mare retea de radio se plangea: „In urma cu cativa ani, puteai sa faci un spot de cinci minute pentru prezentarea produsului tau la o agentie de publicitate. Astazi, trebuie sa te rezumi la un minut si jumatate. Daca nu apuci sa le captezi atentia incadrandu-te in acest scurt interval, oamenii incep sa butoneze ca sa-si verifice mesajele’.

Daca te regasesti in situatia de mai sus, atunci te invit sa citesti Focus – Motivatia ascunsa a performantei. Cartea sa stii insa ca nu este una usor de citit. Este extrem de interesanta insa trebuie citita cu atentie fiindca spre deosebire de cartile de dezvoltare personala obisnuita, aceasta merge spre ideea unui manual. Este o carte complexa cu notiuni interesante insa stiintifice as zice. De asta e mai greu de citit, nu treci prin ea ca gasca prin apa. Eu am citit-o cu foaia si pixul langa si la unele pagini m-am intors, ca sa se fixeze cunostintele.

Ce este atentia?

Atentia, termen care provine din cuvantu latin attendere, care inseamna „a te indrepta spre”, ne conecteaza cu lumea din afara, modelandu-ne si definandu-ne experienta. Atentia, scriu Michael Posner si Mary Rothbart, cercetatori in domeniul neurostiintei cognitive, asigura mecanismele care stau la baza modului in care constientizam lumea si a adaptarii spontane a gandurilor si a sentimentelor noastre. 

Atentia este formata din trei tipuri, de atentie, fiecare actioneaza asupra unei zone diferite.

Toate acestea se pot rezuma in cele din urma la o triada: atentia interioara, atentia asupra celuilalt si atentia exterioara.

Intr-o forma mai simpla, atentia a fost definita de William Jones ca fiind luarea subita in considerare din partea mintii, sub o forma clara, a unuia din ceea ce pare sa fie in acelasi timp cateva posibile obiecte sau siruri de ganduri.

Cartea te trece prin tot ce inseamna atentie dar nu se rezuma doar la asta. Te trece cumva prin principiile atentiei dar si prin notiuni precum creativitate. Pe langa explicatii, ofera si solutii, spre finalul cartii avem un capitol de antrenament, care te poate ajuta sa-ti imbunatatesti focusul. O sa va zic peste ceva timp daca a functionat, revin cu un articol, probabil.


Daca am reusit sa-ti captez atentia pana aici, te invit sa captezi si tu cartea, pe care o poti cumpara de pe elefant la jumatate de pret.


P.S Verifica si celelalte carti prezentate aici, le gasesti in Esenta de carte.

2 thoughts on “Esenta de carte | Focus – Motivatia ascunsa a performantei | Daniel Goleman”

  1. La mine atentia lipseste cu desavarsire. Nu stiu cum fac dar daca ceva nu ma intereseaza, detaliile par sa nu mai existe. Foarte frumos articolul!

    1. Multumesc. 🙂 Da, dispare pe masura ce trece timpul din cauza asaltului cu informatii. La mine unul mai e si jobul de vina, fiindca e genul de job cu multe solicitari si trebuie tot timpul sa lasi ce ai inceput si sa faci altceva.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *