Salve. Continuam seria de articole dedicate cinema-ului romanesc. Ca atare, dupa episodul #1, urmeaza episodul #2, cu filme vechi romanesti din anii ’60. Fiindca avem multa treaba, trecem direct la subiect, asadar si prin urmare…
Filme vechi romanesti din anii ’60
Celebrul 702 | Comedie psihologica/filosofica? | 1962
O comedie buna desi nu prea ma omor eu dupa Radu Beligan. Este un actor foarte bun insa nu ma da pe spate vocea cred sau modul de interpretare, n-am reusit sa-mi dau inca seama. „Celebrul 702” este o adaptare a unei piese de teatru si este cumva si o parodie as adauga eu. Este un film bun, bazat pe un scenariu interesant si pe replici tari. Este genul de film „de televizor” cam cum erau piesele de teatru audio. Poate fi comedie insa poate fi si un film psihologic din punctul meu de vedere pentru ca pe tot parcursul filmului sunt prezentate diverse introspectii si diverse adevaruri. Umorul este unul dat de dialog, este bazat pe replici. Ca de exemplu la un moment dat, un gardian (cand afla ca cineva a patruns in inchisoare) are o replica de genul: „Oameni care sa fuga din strada am vazut dar cetateni care sa evadeze din strada in puscarie n-am vazut de cand m-am insurat!”
Codin | Drama | 1963
Unul dintre filmele mele preferate ever dar mai ales daca vorbim de filme romanesti din toate timpurile! Daca nu mi-ar displacea profund ideea, as scrie cu caps lock in dreptul acestui film.
Este unul din filmele care ar putea inchide gura carcotasilor ce vorbesc doar de rau despre cinematografia romaneasca, pentru simplul motiv ca in 1963, acest film a castigat la festivalul de la Cannes, premiul pentru cel mai bun scenariu. Este foarte important pentru o coproductie romano-franceza.
Scenariul este o ecranizare a unei carti ale lui Panait Istrati si ne arata relatia dintre un copil si Codin, spaima mahalalei, om rau dar bun, om dur dar cinstit si antitezele pot continua. Filmul pune accentul pe aceste doua personaje, celelalte au rolul doar sa le contureze pe cele doua. O drama foarte frumoasa, trebuie sa-l vedeti! (il gasiti pe youtube la calitate HD chiar).
Tudor | Drama istorica | 1963
Iarasi un film drag mie. Am spus-o si o mai repet, sunt un mare fan al filmelor romanesti, mai ales a celor istorice. De aceea filme ca Burebista, Columna, Mihai Viteazul, Vlad Tepes etc. pentru mine sunt de aur orice ar spune oricine.
Nici filmul acesta nu face exceptie. Sunt destul de fan Tudor, suficient de mult incat sa-i recenzez tot aici pe blog si cartea, nu doar filmul. Este un film bun, am putea sa zicem ca este biografic pe undeva. Nu sunt multe de spus, e clar ca ni-l prezinta pe Tudor si activitatea sa… subversiva ar zice unii.
Un suras in plina vara | Comedie | 1963
O comedie cu un Sebastian Papaiani tanar si spumos. Este o ecranizare dupa un roman al lui Dumitru Radu Popescu „Padurea”. Este un film care ma mir ca a trecut in acea perioada chiar daca ma rog, nu era asa comunista din cate stiu eu era destul de restrictiva. Ori filmul nostru este o comedie fara indoiala insa daca inclini un pic unghiul de vedere se transforma din comedie in satira la fel de bine cum poate fi si un film de propaganda.
Fanita, tinerel fecior sa intoarce de la oi unde fusese ucenic in satul natal cu ganduri de inavutire si de insuratoare. Nu vrea insa sa faca ce au facut parintii si fratii sai ci vrea sa se descurce pe cont propiu, motiv pentru care se ia de piept cu toata lumea pentru ca o arde capitalist, se tine de diverse… afaceri.
Comoara din vadul vechi | Drama |1964
Inca o ecranizare, inca o drama si inca un film foarte, foarte bun. Si acesta este un film foarte bun imi pare rau de doua chestii: imaginea alb-negru si faptul ca nu se gaseste la calitate foarte buna pe youtube. Filmul este o ecranizare dupa „La razasi” de Victor Emil Garlan. Este un film cu un Stefan-Mihailescu Braila foarte smecher in rol de „afacerist” nemilos, pragmatic si dur si cu un Ion Caramitru debutant (foarte bine jucat) si cu un Gheorghe Dinica la fel de smecher. Mariana Pojar face de asemenea un rol excelent ca „Anita”.
Prisaca se intoarce de la oras la casa parinteasca hotarat sa o scoata la liman. Pare sa aiba tot ce trebuie inclusiv un argat cu care vrea sa cultive in ciuda secetei si sa se imbogateasca. Oamenii din sat il hateresc si incearca ba sa-l linguseasca, ba il dispretuiesc insa el e tare rau pe picioare. Intervin insa problemele cand apare Anita in schema pentru care concureaza cu argatul sau.
Neamul soimarestilor | Istoric | 1965
Inca unul din filmele mele preferate si inca un film premiat la Cannes de data asta pentru imagine. Deci, in 1965, acest film primea la Cannes premiul PENTRU IMAGINE! Am simtit nevoia sa repet.
Este o ecranizare dupa romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. Este un film foarte bun de capa si spada asemanator cartii. Este un film pentru toate gusturile pentru ca pot fi gasite in el si accente dramatice si scene de actiune si de dragoste si tot ce vrei. Nu cred ca ai cum sa sari peste acest film daca e vorba de filme romanesti din anii ’60 si nu numai.
Padurea spanzuratilor | Drama | 1966
Un film foarte bun si inca o ecranizare dupa romanul omonim al lui Liviu Rebreanu. Dupa mine, este o drama psihologica cu accente multiple. Citeam recent prin niste carti „de filme” si am vazut ca nu este un film asa apreciat de critici. Eu nu sunt critic de film profesionist, poate de aia mi-a placut si mi-a placut destul de mult.
Nu voi intra in detalii, cred ca stiti cu totii povestea din carte cu sublocotenentul Apostol Bologa, om cu dragoste de tara si credinta in Dumnezeu, om frumos dar naiv pana la urma al carui univers se da peste cap complet.
Haiducii | Aventuri | 1966
Film foarte bun, primul din seria cu acelasi nume. Daca nu ma insel, este unul dintre cele mai vizionate filme romanesti ever.
Gasim niste actori de mare forta in acest film, un Amza Pellea de exemplu in rol negativ, un Toma Caragiu pe post de raspopit, o seducatoare Marga Barbu pe post de hangita si tot asa. Filmul este despre traiul in perioada incalcita a domnitorilor fanarioti cand cetele de haiduci erau nevoite sa isi faca dreptate asa cum puteau.
Meandre | Psihologic | 1966
Poate primul film psihologic bine-facut al Romaniei? Este considerat de multi o capodopera al lui Mircea Saucan si a fost de asemenea un film destul de marginalizat. Ca majoritatea filmelor din categoria sa este un film pe care este greu sa-l pricepi daca nu esti atent, te pierde repede pe drum.
Nu voi intra in detalii, ar fi prea mult de scris si tot n-ar fi destul. Este un film de nota zece pe care va recomand desigur sa-l vizionati.
Corigenta domnului profesor | Satira | 1966
Pentru ca am vrut un articol cu filme din toate genurile, am decis sa inchei acest post dedicat acelor filme vechi romanesti din anii ’60 care ne-au facut viata mai frumoasa si cinema-ul mai cunoscut unei comedii, de fapt o satira.
„Corigenta domnului profesor” este un film la fel de actual acum ca in 1966. Practic este vorba despre stat, despre aparatul de stat si modul cum functioneaza acesta. Despre functionarii publici si modul lor blazat de a-si face treaba si despre absurditatea anumitor situatii. Desigur, se folosesc niste hiperbole pentru a sublinia mesajul dar nu cred ca exagereaza prea mult filmul.
Pentru ca mi-am propus sa nu am mai mult de 10 filme pe decada, ma opresc aici desi ar mai fi multe de recomandat ca „Dacii, Columna, Razbunarea Haiducilor, Rapirea fecioarelor, Vin ciclistii, Politica si delicatese” etc.
Deci, incheiem aici articolul de filme vechi romanesti din anii ’60 si ne vedem data viitoare cu filme din anii ’70. Inutil sa spun (sper) dar toate aceste filme se pot viziona fara exceptie pe youtube la calitate destul de buna. Sanatate!