poza camera de filmat retro kodak

Filme romanesti episodul #4 | Anii ’70

Salve. In articolul de astazi va prezint inca zece filme romanesti din ’70. Cum spuneam si in primul articol, am vizionat prea mult filme din aceasta perioada, prea bune incat sa le las deoparte. Deci…

poza camera de filmat retro kodak
https://www.flickr.com/people/51764518@N02
poster film toamna bobocilor
cinemarx.ro

Toamna Bobocilor | Comedie | 1975

Primul film din seria bobocilor cu Marin Moraru pe post de Toderas „boss-ul” satului si cu Draga Olteanu Matei pe post de Varvara, sotia sa si cel putin la fel de boss.

Trei absolventi, un medic, un agronom si o profesoara de franceza ajung in Viisoara sat uitat pe undeva prin tara din motive diferite insa au ceva in comun: sunt tineri si sunt dornici sa-si impuna ideile si sa faca treaba buna. Mai trebuie insa sa se descurce si cu conducerea satului.

Este o comedie spumoasa cu replici savuroase, caterinca la fiecare pas. Din aceeasi perioada merita urmarit si al doilea film al seriei, „Iarna Bobocilor”.

poster film operatiunea monstrul
cinemarx.ro

Operatiunea Monstrul | Comedie | 1976

Clar printre filmele mele romanesti preferate ever. Film foarte, foarte bun, genial de-a dreptul.

Filmul urmareste aventura in Delta a unui grup de angajati a unei fabrici ce in frunte cu directorul si inginerul-sef o intind in concediu fara stirea sotiilor pentru a prinde… monstrul. Daca-l prind sau nu, este alta discutie merita insa cu siguranta urmarit ce fac ei in Delta, cum actioneaza, ce isi spun, daca respecta sau nu regulamentul impus etc. Pe asta se bazeaza filmul, pe comicul creat de un dialog spumos cu replici savuroase si bine puse la punct.

poster film pintea 1976
cinemarx.ro

Pintea | Istoric | 1976

Film bun, istoric sau film haiducesc i-as spune eu. Este un film cumva biografic sa-i zicem pentru ca ilustreaza viata celebrului haiduc Pintea, jucat de Florin Piersic.

Pintea, se intoarce din armata austro-ungara in satul natal unde afla ca parintii sai sunt decedati, casa parinteasca parasita si satul decimat de rautatea grofului. Fara sa vrea ajunge instant din slujbas imperial un razvratit, ba mai mult, capetenie de haiduci.

Este un film bun in care este si o scena celebra, cea a zborului haiducilor de pe munte (o fantastica rostogolire) cand sunt inconjurati de catane.

poster film Actiunea Autobuzul 1978
https://ro.wikipedia.org

 Actiunea autobuzul | Actiune | 1978

Film bun de actiune insa evident si film de propaganda in acelasi timp. Ne arata actiunile stralucite si bine-puse la punct ale securistilor impotriva anti-comunistilor. O celula de spioni/tradatori ai neamului etc. ce se ascunde in munti unde isi pune la punct planurile este capturata in mod iscusit de o brigada de securisti. Film bun, daca trecem peste propaganda. Antologica scena cand Jean Constantin (in rol de minoritar evident) urca in autobuz impreuna cu sotia (Draga Olteanu Matei) si o gramada de puradei dupa ei si incearca sa negocieze scaderea pretului biletelor.

fara poster artworkAl patrulea stol | Psihologic | 1978

Film bun, psihologic, poate prea putine filme din acest gen in cinematografia de la noi sau poate prea multe tentative.

Corina, hotaraste sa-si faca de cap (pana la un punct) si in acest sens o sterge la mare fara prietenul ei. Acolo se cazeaza printr-o intamplare impreuna cu alti turisti la o tanti unde in curand mai mult sau mai putin din cauze naturale, nu mai merge nimic. Tot acolo, dau si de Stefan, un tip dubios ce le propune un joc ciudat care sa tina cat tine si concediul: sa traiasca fara timp, fara noutati din exterior, fara stiri etc. doar cu natura. Accepta oare toti acest joc sau macar vreunul din ei?

poster film Ecaterina_Teodoroiu_1978
https://ro.wikipedia.org

Ecaterina Teodoroiu | Drama| 1978

O drama de razboi a carei poveste cred ca o cunoasteti cu totii macar din scoala. Putem spune ca este un film ce a fost facut dupa fapte reale.

Olteanca Ecaterina, pleaca la razboi cu o mare dorinta de razbunare dupa ce fratii sai sunt ucisi in lupta. Initial ajuta corpul sanitar dar ulterior se implica in lupta si avanseaza pana la gradul de locotonent. Film patriotic, eroic insa evident, dramatic. Spre deosebire de alte filme insa din aceeasi perioada, nu mi s-a parut ca s-a exagerat cu patriotismul.

poster film Iarba_verde_de_acasa
https://ro.wikipedia.org

Iarba verde de acasa | Comedie | 1978

Film care imi aduce aminte de seria „Bobocilor”. Un tanar si smecher absolvent la facultatii de matematica (note foarte bune) ajunge la faza in care alege ce vrea sa faca in viata si unde vrea sa munceasca: Bucuresti sau satul natal. Se hotaraste mai greu dar alege satul natal. Acolo trebuie sa se lupta cu multe chestii  cu unele la propiu cu alte la figurat. Este cumva un film despre regasirea de sine, intoarcerea la origini etc. Film bun insa „poluat ” un pic evident de comunismul acelor vremuri.

fara poster artworkTrepte spre cer | Comedie-drama | 1978

Film pe care nu prea stiu in ce gen sa-l incadrez ca e de toate. Este si o comedie, pentru ca are replici spumoase, este si un film de dragoste (sunt niste povesti pe acolo) dar mi se pare ca este in totalitate un film despre viata si despre oameni. Gheorghe Dinica, Ilarion Ciobanu, Silvia Popovici sub bagheta lui Andrei Blaier fac roluri excelente. Iar dialogul cum spuneam mai sus este unul frumos, inteligent, subtil. Film foarte bun.

poster film Duios Anastasia Trecea 1978
cinemarx.ro

Duios Anastasia Trecea | Drama | 1979

O drama de razboi am putea spune. Actiunea are loc intr-un sat de pe malul Dunarii , un loc aparent linistit unde totusi se mai dau lupte de gherila intre partizanii romani si iugoslavi si armata nazista. In acest decor, un sarb este ucis. De aici incepe conflictul tacit, intre Anastasia, invatatoarea satului care tine mortis ca partizanul sa fie ingropat crestineste si primarul satului, care tine mortis sa fie respectate ordinele stapanirii care precizeaza ca orice rebel va fi impuscat si lasat sa zaca pe ulitele satului ca sa slujeasca drept exemplu.

poster film Nea_Marin_miliardar
https://ro.wikipedia.org

Nea Marin Miliardar | Comedie| 1979

O comedie foarte buna, una dintre cele mai bune si mai cunoscute comedii romanesti ever. Cu siguranta printre cele mai bune filme romanesti din ’70. Nea Marin, pleaca la Craiova sa-si viziteze nepotul ce lucra la un hotel. Din greseala, este confundat cu un afacerist american ce incerca sa-si recupereze fata de la niste rapitori. Din cauza confuziei, se isca tot felul de situatii care mai de care mai amuzante condimentate de tot felul de intrigi mai mari sau mai marunte.

poster film Vlad Tepes
https://ro.wikipedia.org

Vlad Tepes | Istoric | 1979

Poate filmul meu istoric preferat. Film despre personajul meu istoric preferat, Vlad Tepes interpretat magistral de Stefan Sileanu. Este un film oarecum biografic sa-i spun asa, film care ne arata actiunile lui Vlad Tepes de la momentul inscaunarii sale pe tronul Tarii Romanesti. Film magistral cu un scenariu foarte bun si foarte detaliat si cu replici geniale, puternice, taioase ce iti raman in memorie. Nu stiu cat de bine si-a propus filmul sa redea adevarul istoric din punctul meu de vedere insa, a reusit pana la un punct. Merita vazut cu siguranta.

Aici se incheie articolele dedicate seriei de filme romanesti din ’70, urmeaza evident un articol cu filmele din anii ’80, cred ca vor fi si acolo doua articole. Inchei prin a va spune ca mai meritau mentionate si filme ca „Expresul de Buftea, Profetul, aurul si ardelenii, Urgia, Osanda, Aurel Vlaicu sau in special Tanase Scatiu”.

Filmele din anii ’50 si filmele din anii ’60 va asteapta si ele daca vreti ceva mai vechi.

Sanatate!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *