blonda cu o camera video

Filme romanesti episodul #6 | Anii ’90

Salve. Am revenit cu ultima parte a seriei dedicata cinematografiei romanesti. Articolul de fata este despre filme din anii ’90, filme romanesti evident. Pentru filmele de dupa 2000, voi face probabil articole separate ori cate un articol/film, ori in serii, ramane de vazut. Puteti gasi toate seria in tagul: #Filme Romanesti.

 camera foto veche aeriana

Filme din anii ’90:

poster film Mis Litoral
https://ro.wikipedia.org

 Miss Litoral | Comedie | 1990

O caterinca romaneasca, destul de ok. Film deja cu feeling american. Doi prieteni incearca sa o propulseze pe fiica unuia dintre ei in calitate de castigatoare a unui concurs de frumusete de la Constanta. Nu sunt singurii insa care se ocupa de astfel de masinatiuni. De asemenea, fata cu pricina, Tina (interpretata destul de bine de Anca Turcasiu) nu este neaparat hotarata ce vrea sa faca. Pe de alta parte mai are si o alta problema si anume dragostea ei pentru Dorel, un tanar timid si cu moravuri invechite care nu este nici el sigur ce vrea pana la urma. Antologica scena de dragoste dintre cei doi, printre cele mai indraznete din cinema-ul romanesc, cel putin la acel moment.

fara poster artworkSi copacii au fost impuscati | Drama | 1991

Este un scurt-metraj despre evenimentele din 1989, despre revolutie. Este interesant pentru ca este „la cald” chiar daca a aparut la un an dupa, este inca fresh. De asemenea, este un film ce transmite un mesaj puternic, un mesaj moral legat de martirii acestei revolutii.

Este cumva si un experiment pentru filmul romanesc documentar pentru ca este un film facut cumva ca un reportaj de televiziune.

poster film undeva in est
http://www.cinemarx.ro

Undeva in est | Drama | 1991

Un film foarte bun cu un mesaj destul de puternic. Pana la un punct, imi aduce aminte de Morometii desi n-as sti sa spun exact de ce, pentru ca nu au legatura unul cu altul.

Filmul este despre lupta taranilor, sau a o parte din ei impotriva bolsevismului, impotriva colectivizarii si a lucrurilor de acest gen. Cruzimea comunistilor apare incet, intai timida apoi pe masura ce prind mai multa putere si vad ca nu se intampla nimic tot mai puternica.

Film foarte bun, merita vazut din plin.

poster film balanta 1992
https://ro.wikipedia.org

Balanta | Drama | 1991

Este un film bun, anti-tot cu unul dintre actorii mei romani preferati, Razvan Vasilescu in rol principal. De asemenea, prezenta Maiei Morgenstein da evident un plus de clasa filmului.

Mitica este un doctor foarte bun intr-un spital de provincie unde insa nu are concurenta si nu se intelege cu conducerea spitalului. Tot acolo o intalneste pe Nela, tanara invatatoare repartizata la scoala de acolo. Cuplul astfel format infrunta pe toata lumea pentru ca ambii au o mentalitate anti: prejudecati, prostie, sistem corupt etc.

Film de referinta al cinematografului romanesc si al anilor ’90 regizat magistral de Lucian Pintilie.

poster film Crucea de piatra 1993
http://www.cinemarx.ro

 Crucea de piatra | Drama-Comedie | 1994

Film foarte bun, printre preferatele mele ever. Gheorghe Dinica face un rol magistral in acest film si cred ca pe langa filmele istorice sau „Filantropica” este printre cele mai samplate filme romanesti.

Actiunea este plasata undeva in anul 1949 cand comunistii romani vor sa-i faca pe plac lui Stalin. Pentru aceasta ii dau misiunea tovarasului Puzderie (Dinica) sa le realoce pe tovarasele din stabiliment la alte meserii. El face asta dar nu fara sa profite.

Film legendar as putea spune celebru si prin scena in care o tanara Corina Danila isi dezgolea timida sanii.

poster film Pepe & Fifi 1994
http://www.cinemarx.ro

Pepe & Fifi | Drama | 1994

O drama romaneasca tipica anilor ’90. Este un film despre viata ce ilustreaza foarte bine traiul cetatenilor de atunci cu niste parinti speriati sau marcati inca de comunism si cu niste tineri rebeli ce decad rapid atrasi de pacatele occidentului.

Intr-o astfel de situatie se afla Pepe si Fifi si prietenul lor invalid, singurul mai cerebral dintre ei. Pepe spera sa scape din cartier prin box iar Fifi prin alte mijloace insa ambii ajung prinsi in mrejele lumii subterane de unde e greu sa mai scape. Sunt replici celebre in filme sau ma rog, foarte bune precum: „– Mancati, mancati si nu uitati sa ma votati!„.

poster film Asphalt Tango 1996
http://www.cinemarx.ro

Asphalt Tango | Comedie | 1994

Clar unul dintre cele mai bune filme din anii ’90 filmul este o co-productie regizata si scrisa de Nae Caranfil, unul dintre cei mai buni regizori contemporani responsabil si pentru alte capodopere precum „Filantropica”.

In Romania de dupa comunism, domneste haosul si toata lumea si-o arde capitalist, avand visuri de imbogatire rapida. Din acest motiv 11 fete pleaca spre Franta insotite de mai multe persoane dubioase. Sotul uneia dintre ele nu se lasa insa si pleaca in urmarirea lor iar asta isca o mare de complicatii. Este celebra scena in care cumva in timpul unui viol o tanara blonda si draguta injura de toti zeii (scena a fost samplata de mai multe ori).

poster film prea tarziu 1996
http://www.cinemarx.ro

Prea tarziu | Drama politista | 1996

Unul dintre filmele mele preferate si cu siguranta printre cele mai bune filme romanesti ever. „Balanta” este o drama politista desi este un pic impropiu spus pentru ca in centrul filmului nu este un politist ci un procuror interpretat de la fel de smecherul Razvan Vasilescu.

La o mina are loc un deces si un tanar procuror Costa este trimis sa investigheze conditiile acestui deces. Este ajutat sa spunem in demersurile sale de Alina, o tanara topografa. In acelasi timp, nu prea este placut de conducerea minei careia nu-i place ideea de a fi inchisa mina si incearca sa musamalizeze toata treaba. Lucrurile se complica insa cand decesele continua si nu au loc la fel.

poster film Terminus Paradis 1998
http://www.cinemarx.ro

Terminus Paradis | Drama | 1998

Incheiem apoteotic cu un film foarte bun dupa gusturile mele. Fara sa vreau este tot regizat de Lucian Pintilie si tot cu Razvan Vasilescu. Este un film rap as putea spune, a fost samplat de cateva ori.

Filmul este despre toate si despre nimic. Eu as zice ca este un film despre viata, dar despre viata reala. Aici atat imaginile cat si limbajul sunt directe, colorate si de aia pot fi considerate brutale. Este un film care trebuie neaparat vazut.

Aici se incheie seria de filme din ’90 si se cam incheie si seria filmelor de pana in 2000.

Sanatate!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *