afis film Kings of the Sun

Film cu mayasi – Regii soarelui – 1963

Kings of the Sun (Regii soarelui) este un film cu mayasi lansat în 1963, sub bagheta regizorului J. Lee Thompson. Beneficiază de asemenea de aportul unor actori pe val la acel moment cum ar fi Yul Brynner, George Chakiris sau Shirley Anne Field.

Pentru mine a fost dragoste la prima vedere, posterul m-a atras și trăilerul m-a convins și nu mi-a părut deloc rău.

#sinopsis Regii Soarelui, film cu mayasi

poster film cu mayasi regii soarelui 1963Filmul începe în forță cu scene de luptă puternică.

Balam este un tânăr prinț mayas. Este proaspăt promovat rege, deoarece tatăl său tocmai a decedat în urma unor lupte.

Tribul lui Balam folosește ca arme săbii de lemn, cu margini de obsidian, arme avansate pentru vremea lor. Când însă trebuie să lupte împotriva unui alt trib ce folosește arme de metal, acestea îșî cam arată limitele.

Pentru că nu le pot face față, sfătuit și de sfetnicii săi, Balam și tribul său pleacă din Yucatan și migrează spre golful Americii.

Nu prea sunt doriți nici acolo, căci nativii americani conduși de Vulturul Negru consideră că pâmîntul este al lor. Decis să-i alunge se pune pe spionat, ca să vadă cine sunt noii inamici.

Balam are de luptat așadar cu mai mulți inamici, căci tribul mai avansat condus de Hunac Kell, îi caută în continuare, iar localnicii nu sunt nici ei de acord cu venirea lor și pe bună dreptate.

Când mai apare și dragostea, povestea se complică de tot și tânărul conducător are mari bătăi de cap plus că mai trebuie să facă față și superstițiilor religioase și inamicilor multipli.

#ochiul critic

Am fost mereu atras de filme cu triburi, societăți primitive, indieni etc. ca atare n-aveam cum să ratez un film cu mayași.

Cu privire la Regii Soarelui, deși am fost sceptic la început, am rămas profund impresionat de film. Subiectul sau modul de realizare a filmului nu este unul nou, cel puțin pentru perioada curentă dar este un film bine lucrat.

Mi s-a părut un film captivant, cu un scenariu bun și complex, găsești aici și drama tânărului rămas fără o figură paternă, drama tânărului conducător, inițierea și călirea acestuia, situațiile mai puțin plăcute prin care trebuie să treacă, faptul că trebuie să-și sacrifice interesul personal pentru cel al obștei, dragostea etc.

Cine vrea dragoste, găsește dragoste, vrei acțiune, găsești acțiune, vrei aventura etc. De asta spun că este un film frumos, pentru toată lumea, cu actori frumoși și actrițe frumoase.

Scenele de luptă sunt și ele remarcabile, pentru că vorbim de niște zeci/sute de persoane mobilizate în așa fel încât ce se întâmplă acolo să pară credibil. În ziua de azi ar fi simplu de făcut, niște ecrane și un pc, dar atunci nu era așa ușor.

Actorii fac o treabă foarte bună, mi s-au părut interesanți toți dar l-am remarcat în special pe Yul Brynner, mi s-a părut că era aici în vârf de formă, matur și tot ce trebuie.

Un singur minus găsesc filmului și e valabil cam pentru toate filmele din acea vreme: suferă la credibilitate, pentru că actorii sunt caucazieni dacă vorbim de genom și nu sunt credibili în rolurile altor popoare.

Dacă un Yul Brynner mai merge pe post de amerindian, celălalt actor în rol principal și anume George Chakiris nu dă deloc impresia unui principe mayaș (valabil și pentru ceilalți actori).

Încolo, este un film cu mayași bun, interesant, mi-ar plăcea să fie mai multe de acest gen. Dacă mai știi cumva și alte filme cu mayași, azteci, popoare din acea zonă te rog mult, lasă un comentariu mai jos.

Eu mai știu doar unul și anume Apocalypto al lui Mel Gibson – foarte tare și acela.

Sursă imagine: wikipedia.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *