afist film ben hur 1959

Ben-Hur, film 1959, o poveste istorica si dramatica

Daca este bun, eu n-am o problema cu un film 1959 de exemplu sau oricare alt an. Pentru acest film avem si un remake, din 2016 dar desi sunt cazuri cand oul bate gaina, acum voi merge pe gaina. Adica, varianta aceasta din 1959 mi-a placut mai mult.

Ben-Hur, este un film istoric ca gen. Este si cel mai lung film vizionat de mine, avand in vedere ca tine vreo 3 ore si 40 de minute.

#sinopsis Ben-Hur, film 1959

Filmul este unul complex, cu ceva tenta religioasa desi din punct de vedere al subiectului poate fi incadrat in mai multe genuri. La inceput, avem o clasica poveste dar nu de dragoste ci este cumva o poveste de viata despre doi prieteni ce se intalnesc ca dusmani ma tarziu. Practic este vorba despre viata si drumurile ei.

Actiunea se desfasoara in Iudeea si Roma, acestea sunt locurile principale, pe vremea aparitiei crestinismului, vorbim deci de un cadru istoric foarte important.

Filmul incepe cu revenirea in Iudeea a unui tribun roman, ce isi regaseste prietenul din copilarie, acum nobil de seama al comunitatii sale. Relatia celor doi se strica rapid din motive de viziuni diferite cu privire la politica, un accident stupid dar tragic fiind cel ce duce la destramarea completa a legaturii dintre ei. Se vor regasi mai tarziu ca dusmani.

Pe langa traseul celor doi, filmul urmareste in paralel si istoria crestinismului, inceputurile ei, cu adunarile, cu persecutiile etc. doar ca e ceva mai decalata povestea, avand in vedere ca in Ben-Hur imparatul Romei este Tiberius si nu Nero asa cum s-a intamplat in realitate.

#ochiul critic

Mi-a adus aminte destul de mult de Quo Vadisuna din cartile mele preferate.

Filmul merita sa te uiti la el pentru tot, pentru scenariu, pentru cum joaca actorii, pentru cum e pus in practica samd. Daca nu ai chef de toate astea, te poti uita insa macar pentru/la cursa de care din film, una dintre cele mai celebre astfel de curse realizate vreodata. Pentru cele 9 minute de curse, s-a filmat circa 5 saptamani pe parcursul a 3 luni. Legendele urbane spun ca in aceasta cursa a murit un cascador sau ca se poate vedea un Ferrari rosu la un moment dat (eu m-am uitat cu atentie dar nu l-am vazut, cel putin in varianta de film vazuta de mine).

Din punctul meu de vedere filmul sta foarte bine si la capitolul roleplay, actorii au facut o treaba foarte buna, reusesc sa te induca foarte bine in starea filmului si sa exprime foarte bine diverse sentimente.

Mi-a placut mult si scenariul, mi s-a parut foarte bine documentat, complex, un scenariu gigant, epic. De asemenea si din punct de vedere al costumelor si decorurilor filmul face o impresie foarte buna, sunt foarte bine facute, dau impresia de film istoric, inclusiv si coafurile actorilor.

Soundtrack-ul se potriveste si el foarte bine unui film istoric cred ca merge si samplat pe alocuri. Cert este insa ca este un soundtrack bun ce te ajuta sa intra in starea necesara vizionarii unor filme istorice.


Recomand cu drag Ben-Hur, este un film bun ce merita urmarit chiar daca este un film 1959. Trailer aici.


Sursa imagine: generata cu Bing AI

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *