Esenta de carte | Conversatii libere – Robert Scoble & Shel Israel

Sunt intr-o perioada in care imi doresc sa acumulez cunostinte despre online si in special despre blogging si despre publicitate. Ca atare tot caut carti pe tema asta, citesc articole si asa mai departe. In paralel vreau sa citesc si carti despre scriere efectiva dar asta mai incolo un pic.

Din acest motiv am cumparat si cartea Conversatii libere scrisa de Robert Scoble si Shel Israel.

Am gasit-o pe net, am citit descrierea ei si mi s-a parut interesanta. Este, dar nu pentru mine sau nu pentru mine acum. Nu prea ne potrivim, fiindca eu cautam altceva.

Din ce am citit in carte (marturisesc ca nu am terminat-o) ambii autori au lucrat/lucreaza la Microsoft si au fost inovatori in felul lor. Asta pentru ca ei sunt o parte dintre cei care au umanizat aceasta mare corporatie in ochii oamenilor, care au facut legatura dintre firma si oameni.

De asta si discuta pe tema asta foarte mult. Mi se pare ca cei doi se lauda atat pe ei cat si blogging-ul, il ridica foarte tare in slavi. Se discuta foarte mult insa despre relatia dintre o firma si clientii sai si intermedierea pe care o poate face blogging-ul. Probabil este interesanta daca esti vreun patron/CEO si vrei sa incerci ceva nou. Cum nu e cazul meu, nu m-a rupt. Eu imi doream sa gasesc mai mult niste sfaturi pe care sa le pot aplica in blogging-ul de zi cu zi.

Gasiti in carte exemple celebre si situatii despre bloggeri celebri cum ar fi FastLane, blogul unui mare CEO. Este un mijloc prin care respectivul comunica direct cu publicul. Se asigura astfel ca de exemplu mesajele sau interviurile sale nu sunt scoase din context sau trunchiate.

In carte sunt si sfaturi dar extrem de putine, sau cel putin sfaturi date in mod direct. Exista evident mai multe mesaje si directii in carte doar ca nu sunt pentru mine. La nivelul la care sunt eu (si cred ca majoritatea bloggerilor) nu ne ajuta cartea.

Printre franturi insa poti gasi recomandari ca cele mai jos: O regula simpla ca sa iti iasa este sa fii real. Daca ai de gand sa folosesti un blog, fii autentic. Pastreaza-ti conversatiile directe. Permite oamenilor sa afle cine esti si de unde vii.

Mai avem o suita de vreo 11 sfaturi despre ce sa faci in blogosfera. Primul sfat, explica de ce titlul blogului, al categoriilor dar si al articolelor trebuie sa fie relevante si nu random. Asa cum o zic si cartile de publicitate sau de marketing, titlu trebuie sa prinda omul, sa-l faca sa se opreasca si sa asculte ce ai de zis. N-o sa te asculte insa nimeni daca nu te pot gasi si nu te pot gasi daca in loc de “blog despre filme” tu ai scris “povescuvasile” de exemplu. Presupunand ca ai un blog unde scrii despre filme.

Mai sunt si alte sfaturi ca de exemplu sa fii simplu si concis, sa interactionezi cu cititorii (sa raspunzi comentariilor etc.), sa poti fi gasit (sa ai pagina de contact etc.).

Daca e sa trag linie si nu pe nas pot spune ca am pareri amestecate despre cartea asta. Probabil intr-o alta zi mi s-ar fi parut mult mai interesanta, n-a fost insa cazul de data asta. Nu e rea, dar nu e atat de accurate pe cat imi doream eu sau cel putin nu trateaza subiectele pe care mi le doream eu.

Daca vrei s-o citesti, lasa-mi un mesaj mai jos, ti-o vand eu, ca nu se mai gaseste pe piata, poate doar anticariate sau site-uri de vanzari.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *