Energie

auditor-energetic-participare-superblog Salve,

Timpul zboara repede, e foarte energic. Deja suntem la a 6-a proba a SuperBlog 2015, competitie pentru care este scris si postul de fata.

Subiectul probei de astazi, marturisesc ca este unul care imi place sau cel putin il gasesc destul de interesant. Intotdeauna m-am intrebat de ce nu se face nimic la nivelul firmelor cel putin pentru a reduce consumul de energie electrica. Daca nu din alte motive, macar pentru o economie la bani.

„Uzina” unde lucrez eu, ocupa etajul sapte  (in intregime) si etajul sase (partial) al unei cladiri cu noua etaje aflate in „minunatul”, aglomeratul si neasfaltatul Pipera City. Pe cele doua etaje, lucreaza circa doua sute de persoane (da, m-ati prins, huooo, sunt corporatist – aruncati cu diacritice si ascundeti blogurile in munti ca din cauza mea se intampla toate etc.).

M-am intrebat in cateva randuri cam cat consuma daca nu toata cladirea, macar firma unde lucrez eu. N-am aflat niciodata, dar cred ca este o factura mare, mare, mare, mare. Desigur, la nivelul firmei nu al cladirii, ar putea fi facuta economie.

Din ce am citit, cred ca s-ar putea interveni in primul rand la modul de iluminare. Cred ca ar putea fi inlocuite neoanele cu niste becuri economice. Tot aici, cred ca ar fi putut fi divizat mai bine iluminatul adica, in loc sa existe pe o suprafata de treizeci de metri patrati  zece compartimente de iluminat, sa fie douazeci. In acest fel, poti economisi avand compartimente mai mici, ce consuma mai putin. Iti da o flexibilitate mai mare.

O alta sursa mare de consum unde s-ar putea umbla lejer, sau macar ar trebui oamenii educati mai bine este reprezentata de calculatoare. In ziua de astazi un job de birou fara calculator este pur si simplu de neimaginat, nu ne-am putea descurca fara, ar fi extrem de complicat. La mine la munca, este o padure de calculatoare, in departamentul unde lucrez eu sunt circa saizeci. Cum spuneam mai sus, aici s-ar putea interveni pentru economie, dar se misca greu lucrurile. Marea majoritatea a oamenilor nu sunt educati sa-si stinga monitoarele de exemplu cand se duc in pauza sau sa-si inchida calculatoarele seara, cand pleaca acasa. Majoritea le lasa deschise (din anumite puncte de vedere e si vina tehnicii pentru ca sunt pc-uri pe care daca le inchizi, a doua zi sau nu se mai aprind deloc, sau stai zece minute si zici ca decoleaza) si doar le blocheaza. In cel mai bun caz, le inchid doar pe weekend. Nu stiu cum (eu nu sunt inginer), dar cred ca s-ar putea calcula (si ar trebui) cam care ar fi consumul estimat pe ora, ma refer pe timp de noapte. Poate asa am constientiza cu totii cat de important poate fi sa economisim energia atunci cand nu ne trebuie pentru firma, pentru mediu, pentru noi.

 O a treia mare sursa de consum o vad ca fiind generata de… imprimante (pe masura ce scriu, devin tot mai curios sa vad un certificat energetic – ar putea fi dat de cei de la „www.avizez.ro” – pentru cladirea unde lucrez sau macar pentru spatiul ocupat de mine si colegii mei). Avem cateva multifunctionale foarte mari, cu viteza mare de printare, circa  o suta douazeci de pagini pe minut ce consuma foarte mult, cat un aparat de sudura (cel putin asa mi s-a explicat) asa pentru ca sunt aparate pe laser. Evident, nu consuma asa mult daca nu le folosesti dar consuma ca atare, acestea ar putea fi scoase din priza pe timp de noapte. Este valabil si pentru aparatele de apa ce stau in priza tot timpul.

La nivelul firmei unde lucrez, cred ca s-ar putea interveni in special pentru economie cu privire la energia electrica. Cand vine vorba de o imbunatatire/reabilitare termica, se schimba treaba pentru ca asta devine responsabilitatea propietarului cladirii, pentru ca vorbim evident de un spatiu inchiriat. Nu m-a deranja deloc daca as avea ocazia sa vad si un audit energetic la nivelul intregii cladiri, as fi foarte, foarte curios. Asta pentru ca este genul de cladire de birouri clasica cu geamuri imense din sticla ce nu sunt deloc convins ca izoleaza termic foarte bine/bine.

Cam astea cred ca ar fi principalele masuri de luat, nefiind o locuinta unde sa existe de exemplu tevi de caldura, de apa calda sau ceva asemanator. Pe timp de iarna, incalzirea se face prin aerul conditionat si din fericire acele tevi sunt izolate cu material din acela asemanator cu staniolul.

Sanatio!

 L.E Ma gandeam ca cel mai bun inginer care ar putea sa efectueze lejer o termografie ar fi un predator, nu-i asa? :)

Energie
Evalueaza acest articol!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *