Elena Druță | Interviu

Salutare. Astăzi o avem invitată pe Elena Druță, autoarea cărții Fiind imagine. Eseuri din adolescență căreia îi mulțumesc pe această cale pentru amabilitatea cu care a onorat invitația noastră. Să cu cunoaștem așadar pe Elena, blogger, scriitor și viitor medic veterinar.

Elena Druță | Interviu

Spuneai pe Goodreads că pasiunea pentru scris a apărut în timpul liceului, când ai scris pentru revista școlii și ți-ai deschis și un blog. Cum a fost această experiență și ce crezi că ai învățat de acolo?

Mi s-a părut interesantă ideea de revistă literară la un liceu cu profil matematică-informatică intensiv, așa că am mers la câteva ședințe și mi-a plăcut atmosfera de acolo. Apoi a apărut primul meu articol, au urmat altele și mi-am dat seama că îmi place foarte mult să fac asta, să scriu. Am decis să-mi deschid un blog și inițial, acesta a fost un refugiu. Pe parcurs, a devenit colțul meu de relaxare, de bucurie și de nefericire în același timp. Scrisul m-a ajutat mult în anumite perioade.

Ca viitor medic veterinar, ești interesată de cărțile cu animale?

Îmi place să citesc despre animale – mă refer și la literatura de specialitate, și la beletristică. Animăluțul meu preferat din literatură este Vulpea din Micul Prinț.

Câini sau pisici? 🙂

Câinii, dar pisicile nu sunt cu mult în urmă.

Spune-mi te rog pe scurt câteva cuvinte despre cartea ta Fiind imagine. Eseuri din adolescență? Despre ce este?

Fiind imagine este despre trăirile mele din adolescență, despre oamenii care m-au format și rolul lor în viața mea. În eseurile mele aduc un omagiu naturii, cea mai importantă sursă de inspirație atunci când scriu. În Fiind imagine sunt incluse și câteva povești și portrete.

Dacă ar fi să o descrii în 5 cuvinte, care ar fi acelea?

Melancolie. Naivitate. Recunoștință. Speranță. Tristețe.

Cât a durat scrierea ei?

Câțiva ani. Nu am plecat de la premisa că vreau să scriu o carte într-un anumit interval de timp, ideea de a include eseurile scrise în perioada liceului într-un volum a venit mai târziu.

Ce sfat ai avea pentru cineva care vrea să publice prima sa carte, la ce ar trebui să fie atent?

Sfatul meu este să nu se grăbească, să lase textul finisat la o parte și să revină la acesta după o perioadă de timp, pentru a-l revizui „la rece”, pentru că atunci sar în ochi anumite detalii care imediat după scris nu se observă. Să nu le fie frică să renunțe la paragrafe întregi pentru că dacă nu le place ceea ce au scris, pot oricând să scrie mai bine și să fie mulțumiți de rezultat.

Să fie atenți la contractul pe care-l încheie cu o editură și să fie siguri că sunt de acord cu toate punctele atunci când îl semnează. Să nu aibă așteptări în ceea ce privește promovarea atâta timp cât nu o fac singuri.

Cum ți se pare literatura română contemporană (și aici mă refer și la cea din Republica Moldova)?

Cred că este foarte puțin promovată, în special în ceea ce privește scriitorii tineri. De câțiva ani încerc să citesc cât mai mulți autori români și până acum, pot spune că am citit și cărți foarte bune, și cărți foarte proaste, ceea ce mă face să concluzionez că literatura română contemporană este vastă și are cărți pentru toate vârstele și toate gusturile, trebuie doar să cauți.

Ce crezi că îi lipsește sau ce anume ar trebui să se întâmple să ajungă mai sus?

Cred că subiectele abordate de scriitorii români și lipsa de cunoaștere în ceea ce privește gusturile cititorilor sunt un impediment. Publicul-țintă va găsi un titlu semnat de un autor roman dacă volumul respectiv va fi promovat unde trebuie. Plus că cititorii mai tineri preferă anumite genuri, iar cititorii mai în vârstă au o altă percepție în ceea ce privește ideea de roman bun.

Practic, scriitorul trebuie să știe pentru cine scrie. Un alt aspect este și costul cărților – dacă unii cititori sunt dispuși să cumpere un volum mai scump pentru că este bestseller internațional, aceeași cititori nu se vor grăbi să dea, de exemplu, 30 de lei pe o carte despre care nu știu nimic.

Ce format preferi, fizic, ebook sau audio?

Îmi plac toate formatele, mi se întâmplă des să citesc în paralel o carte în format fizic, un eBook și să ascult o carte audio.

Presupunem că mâine te întâlnești cu cineva care îți spune că n-a citit nicio carte în viața lui. Ce carte i-ai recomanda să citească, cu ce să înceapă?

Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupery. Este cartea mea de suflet și deși la o primă lectură, la vârsta de 10 ani, mi s-a părut o poveste plictisitoare, la o a doua lectură, la 18 ani, m-am îndrăgostit iremediabil de această operă.

O mai deschid din când în când și citesc cu drag câte un capitol. Cred că poți învăța foarte multe lucruri urmărind călătoria micului Prinț și oamenii pe care-i întâlnește în calea sa.

Spune-mi câte ceva despre copertă te rog, cine s-a ocupat de ea, cui îi aparține ideea?

Coperta volumului Fiind imagine a fost ideea editurii și am fost foarte încântată când am văzut-o. Autorul ei a surprins foarte bine mesajul cărții și toate detaliile sunt reprezentative pentru text, este exact ceea ce mi-am dorit. Am fost foarte emoționată când am văzut-o pentru prima dată.

Suntem în 2018, contează doar conținutul sau și aspectul? Mie mi se pare că mulți autori neglijează coperta și e o mare eroare.

Sunt de acord. Coperta contează foarte mult, chiar dacă mulți m-ar contrazice. Ca cititor, atunci când intru într-o librărie, am tendința să iau un volum cu o copertă ce mă atrage și abia apoi să văd despre ce este cartea aceasta. Și dacă o carte are o copertă ce captează atenția și la alți cititori, cu siguranță va fi cumpărată mai repde decât una care poate e mai bună, din punct de vedere al conținutului, dar nu are o copertă la fel de spectaculoasă. Plus că multora le place să aibă o bibliotecă frumoasă și cât mai interesantă, așa că vor avea tendința să ocupe rafturile cu volume care arată bine.

Recomandă-mi, te rog, 3 cărți citite anul acesta sau anul trecut care ți-au plăcut mult.

Anul acesta a fost un an foarte bun în ceea ce privește lecturile mele, recomand cu drag:

Dacă am înțeles bine, pe viitor ai în plan o carte fantasy, îmi poți spune în ce stadiu ești cu aceasta, dacă lucrezi la ea sau dacă e doar la stadiul de planificare?

În momentul de față lucrez la ea, va fi o carte de aventură fantasy, încă nu știu când va fi terminată și gata de tipar. Nu spun mai multe pentru că îmi place să prezint produsul finit.

Pot schimba lumea cărțile?

Lumea, nu, dar pe cititor, cu siguranță.

Ce apreciezi la o carte bună?

Îmi plac mult cărțile cu personaje complexe, bine ancorate în acțiune, cu o poveste care să mă captiveze și un stil bine definit al scriitorului. Un conținut care să mă facă să mă gândesc la acea carte și la câteva zile, luni, ani după ce o termin.

Știu că pe blogul tău te ocupi de recenzii de carte. Când cumperi o carte, citești la rândul tău recenzii?

De obicei, mă uit pe Goodreads ce note are cartea respectivă și dacă prietenii mei de pe această platformă au citit-o, eventual dacă le-a plăcut sau nu. Recenziile de pe bloguri le citesc după ce termin eu de citit cartea, pentru a vedea perspectiva altor cititori asupra personajelor sau a acțiunii.

Ce muzică preferi?

Îmi place stilul punk și rock, dar ascult și alte genuri.

Ai un ritual anume de scriere, scrii într-un loc anume, îmbrăcată într-un anumit fel etc.?

De obicei scriu când îmi vine inspirația, ceea ce se întâmplă mai des noaptea. Scriu doar acasă, pentru că nu îmi surâde ideea ca textul meu să fie văzut de cineva atâta timp cât nu este terminat. Mi se mai întâmplă să îmi vină idei cât sunt în oraș sau la facultate, dar le notez pe moment și le prelucrez acasă.

Unde te pot găsi cititorii?

Pe blogul meu personal, Elena scrie (http://elenascrie.blogspot.ro/) și pe canalul meu de YouTube, dar și pe rețelele de socializare – le am trecute pe toate pe blog/canal. Cartea mea poate fi găsită pe site-ul editurii (http://www.edituradatagroup.ro/produs/fiind-imagine-eseuri-din-adolescenta/), pe librarie.net sau poate fi comandată de pe blog, cu autograf inclus.

Te rog, un cuvânt de încheiere pentru cititorii scriitoriromani.info.

Literatura română contemporană are multe de oferit, trebuie doar să-i acordați o șansă. Vă mulțumesc pentru susținerea scriitoriilor români!


Sursă imagini: arhiva personală a autoarei


Nu uita, dacă ești român, susține literatura română!


 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necesare

Colecteaza informatii despre utilizator

comment_author_{HASH},comment_author_email_{HASH},comment_author_url_{HASH},wordpress_{hash},wordpress_logged_in_{hash}

Google Analytics

Colecteaza informatii despre utilizator prin Google Analytics

_ga,_gid,_gat,AMP_TOKEN,_gac_UA-66259855-1