Dreptul la replica – Despre demasculinizare

despre demasculinizare

A.A.S Articolul de astazi este un guest-post publicat de Illusion’s Street. Va invit sa-l cititi cu atentie este un drept la replica bine argumentat. De asemenea, te invit pe Illusion’s Street, vei gasi ceva ce lipseste multora si anume: feeling.

A.S. Era o duminica banala, la fel ca toate duminicile… stiti voi cum e: deja nu te mai bucuri ca e weekend, te gandesti cu groaza la ziua de luni. Am deschis plictista Facebook-ul pregatita sa fiu invadata de imagini cu pisici si mesaje apocaliptice legate de prima zi a saptamanii cand am observat ca aveam un mesaj pe pagina blogului meu – era, de fapt, o invitatie de a scrie un guest post aici, in imperiul infrasunetelor. M-am tot gandit ce as putea scrie pentru voi: un amalagam intre ce scriu eu si ce puteti voi sa cititi aici.

Dupa ce m-am tot gandit si razgandit, am decis sa scriu o replica la ultimul articol Frumoasa si bestia sau Le Pisdification du homme axandu-ma mai mult pe partea a doua a titlului, mentionand in treacat si de prima parte si inserand si o prezentare de carte. Pe scurt, un fel de strutocamila care sper sa fie pe placul vostru.

Le pisdification du homme – realitate a societatii?

Sincera sa fiu, nu stiu ce femeie intreaga la cap, se gandeste ca un barbat trebuie sa fie schimbat, reeducat – de parca ea ar fi vreun tortionar, iar el un detinut, un soi de experimentul Pitesti varianta secolului 21.

Sa recunoastem, suntem programati diferit. De cele mai multe ori barbatii au o viziune mai pragmatica asupra lucrurilor, in vreme ce majoritatea femeilor pune accent pe latura umana a lucrurilor. Probabil ati auzit de cartea Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus, aceasta se deschide cu o scurta legenda despre cum barbatii si femeile s-au intalnit desi locuiau pe planete separate. Nu o sa intru in prea multe detalii, dar va recomand aceasta carte chiar si daca nu sunteti pasionati de acest gen – e o lectura inedita, relaxanta, amuzanta pe  alocuri si, mai ales utila. Autorul prezinta dificultatile relatiilor dintre barbati si femei si modul in care momentele de cumpana dintr-o relatie pot fi depasite, intorcandu-se mereu la legenda initiala: cele doua specii veneau de pe planete diferite si aveau obiceiuri si perceptii toal diferite.

O femeie inteligenta apreciaza un barbat puternic langa ea si nu-i stirbeste identitatea. Desigur, ne plac barbatii ingrijiti. Citisem, de mult, intr-o revista pentru adolescente (in gloriosii ani 2000) ca un metrosexual este iubitul ideal pentru ca este ingrijit, sensibil si stie sa se poarte cu o fata – balarii de genul asta.

Cine vrea un barbat sensibil? Bine, nici genul Gigi Durul nu e o alegere prea buna – teoretic, e bine sa nu fie nici prea-prea, nici foarte-foarte. Si cine vrea un barbat mai bine pensat decat tine sau mai bine epilat si dat si cu ulei – sa sclipeasca frumos? Unii au luat chestia asta cu ingrijitul si au dus-o la extrem…  la extrema feminina, mai bine zis. In plus, un barbat adevarat stie cum sa se poarte cu o femeie, chiar daca nu are unghiile date cu lac si nu poarta o geanta masculina pe brat.

Bine, exista si femei care-si obliga barbatii sa se supuna unor proceduri imposibile pentru a se incadra in standardele lor… si exista si barbati care se feminizeaza din proprie initiativa, crezandu-se astfel mai atragatori, mai rafinati, etc.

Revenind la intrebarea de mai sus, da: putem spune ca exista o oarecare tendinta de a demasculiniza barbatul, dar exista si o miscare care se opune acestei tendinte periculoase.

Ce rol joaca mass-media in toate astea?

Ati vazut revistele din zilele noastre? Filmele promovate intens, pornind chiar de la cele adresate si copiilor (gen Frumoasa si bestia)? Reclamele? Unele carti si bloguri? Peste tot se promoveaza acelasi tip de barbat.

Practic, in copilarie ti se inoculeaza ideea printului fermecator pe un cal alb care va trebui sa te salveze care, treptat, se transforma in bogatasul  mega-ingrijit posesor de Bugatti. Tot mai multe femei isi creaza astfel de tipare, un soi de pat al lui Procust, pe care isi aseaza partenerii. Tot mai putine apreciaza autenticitatea si sprijinul pe care doar un barbat adevarat le poate oferi.  Si asta o scrie o femeie! Da, o femeie indignata de cum unele din suratele ei se lasa influentate de rodul unor imaginatii mult prea bogate.

Unde vor duce toate astea? Mai e cale de intoarcere?  Vreau doar sa cred ca multe dintre femeile astea, care viseaza cu ochii deschisi, vor realiza ca nu e OK daca prietenul/iubitul/sotul iti preia din gesturi, ce-ar mai lipsi, sa le poarte sandalele cu toc? Si, de asemenea, vreau sa cred ca si unii barbati vor intelege ca e o mica granita intre ingrijit si travestit.

Suntem diferitii pentru ca polii opusi se atrag, polii identici doar se resping (si, daca-s doi poli feminini, de multe ori apare si competitia). Pentru a avea o relatie perfecta, e nevoie de un echilibru… si iarasi ajung la Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus – unde se arata clar cat de importanti sunt cei doi factori: feminin si masculin.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *