Documentar | Documentare de mediu foarte tari

Daca ieri l-am balacarit pe nenea Tramp (pe infrasunete.eu) astazi vedeti si de ce. Avem doua documentare de mediu ce pica la fix. Daca la momentul in care citesti asta, stai in casa cu telecomanda de la aerul conditionat in mana (sau ti-o imaginezi fiindca n-ai) atunci citeste si apoi vezi documentarele de mai jos. O sa vezi de ce pierzi rapid apa, precum pierde fotbalul romanesc din calitate.

Iti voi prezenta mai jos doua documentare, foarte tari, ce au insa calitatea de a se bate cap in cap. Fiecare vorbeste despre incalzirea globala, dar prezinta alte chestii ca fiind cauzele principale. Pe mine nu m-a deranjat asta, pentru ca ambele ofera informatii asupra a doua chestiuni diferite, dar nocive, desigur pentru mediu.

Un adevar inconfortabil | An Inconvenient Truth – 2006

Este documentarul lui Al Gore, candidat la presedentia USA acum vreo 10-15 ani cred. Este un documentar foarte interesant, ce este prezentat ca „filmul care te va speria, te va soca, va intra peste tine in casa noaptea si te va viola anal etc.”. Exagerari de marketing, desigur.

Daca te-ai mai preocupat pana acum de chestii de mediu, daca ai mai citit un articol, ai mai vazut un documentar etc. n-o sa mori de inima. O sa te faca mai responsabil, dar nu o sa cazi din picioare.

Este un documentar ce se axeaza pe incalzirea globala si considera cauza principala: omenirea, ceea ce este desigur adevarat. Insa mai mult decat atat, emisiile de CO2 sunt considerate pe buna dreptate responsabile pentru incalzirea globala. Ce se intampla? Pai pe scurt, pamantul este protejat de o pojghita de atmosfera. Cand soarele incalzeste pamantul, radiatiile trec prin aceasta, ajung la pamant si apoi se intorc. Pe drumul de intoarcere, o parte sunt oprite de atmosfera (si e ok), o parte sunt lasate sa treaca (si e ok). E un fel de tara, tara vrem ostasi! pentru cine isi aminteste jocul. Bun. Din cauza emisiilor de C02, o cantitate mai mare de radiatii ramane pe Terra si din cauza asta creste incalzirea globala. Clar?

Evident, vezi in documentar explicat mult mai stiintific de atat, ce s-a intamplat, cum s-a intamplat si asa mai departe. Sunt de asemenea prezentate desigur si consecintele si diferentele fata de acum mii si zeci, sute de mii de ani. Vedem diferentele de temperatura si de emisii.

Concluzia? O sa ajungi singur la ea dupa ce vezi documentarul dar stii care-i treaba? Fix acum,, in momentul in care scriu acest articol, la mine in camera sunt 28 grade Celsius si asta nu cred ca e de bine.

A, sa nu uit, daca sunt oameni care nu au chef sa vada documentarul si se simt mai bine citind cartea (daca exista asa ceva), atunci o pot cumpara de pe .

Mai trebuie sa stii ca daca alegi sa te uiti la documentar, o sa vezi un film premiat cu Oscar in 2007.

Cowspiracy: The Sustainability Secret – 2014

Oare cum s-ar traduce asta in romana? Vacospiratia? desigur asta daca incercam o traducere mot-a-mot, cred ca mai degraba ar putea fi tradus: Agricultura: Tributul platit pentru cresterea animalelor. 

Este un documentar interesant si acesta, desigur, ce prezinta insa o cu totul alta ipoteza. Acest documentar ajunge la aceeasi idee ca cel de mai sus, si anume ca avem o problema cu zona de mediu. Dar dovada ca nu toate drumurile duc la Roma, ajunge la o alta concluzie. Spre deosebire de documentarul de mai sus, acesta ataca o alta zona si afirma ca incalzirea globala este data de agricultura.

Conform acestui documentar, emisiile de metan din zona agriculturii, depasesc toate emisiile din transport. Se spune ca agricultura, ar fi de vina pentru generarea a 51% din emisiile de gaze (metan in primul rand) si pentru consumul a 1/3 din apa potabila la nivelul intregii planetei. Nu mai vorbim de efecte secundare, precum defrisat pentru agricultura si chestiuni de genul asta.

Asa o fi? Paranoia din mine ma face sa ma intreb: dar daca documentarul asta este platit de industriasi, de corporatii? Daca aia au facut-o intentionat si s-au gandit sa dea vina pe agricultura ca sa nu mai fie oamenii atenti la ei? Nu stiu tu ce parere ai, dar mie mi se pare o ipoteza valabila.

Autorul documentarului este in alta ordine de idei, frustrat sau ma rog, mirat, de faptul ca nimeni, nici o organizatie nu are nimic de zis despre cresterea animalelor. Chiar incearca sa intre in legatura cu ei si spre suprinderea lui, este refuzata discutia sau este minimizata. Deosebit de interesant este faptul ca pana si Green Peace si organizatii de genul au avut o astfel de atitudine. In caz ca nu era clar, cred ca este acum clar ca orice sef isi are sefii lui.

In fine, documentarul vorbeste si despre ocean si problemele acestuia si despre multe alte lucruri. Este interesant, ce ma face totusi sa ezit pana la un punct, este ca nu sunt convins de pregatirea realizatorului. Ridica totusi probleme suficient de interesante pentru a fi verificate pe cont propiu.

La fel ca cel de mai sus, daca vorbim de documentare de mediu, mie mi se pare suficient sa-ti ridice mingea la fileu, urmand sa verifici tu ulterior si sa te hotarasti daca esti sau nu convins.

Tu ce zici? Daca mai stii si alte documentare de mediu tari, lasa te rog un comentariu mai jos, este important sa fim cat se poate de bine documentati pe tema asta. Desigur, nu ma deranjeaza nici nume de carti, chiar daca este un blog de filme, eu nu reneg cartile.

Sursa imagine: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *