doua femei beau vin rosu

Diferenta dintre vinuri – tipuri de vin rosu

Eu nu sunt vreun oenolog, nici macar amator. Apreciez insa un vin bun, merge aproape oricand. E o bautura placuta placuta si usoara as spune eu. In sensul ca versus o tarie e mai light, pentru ca are mai putin alcool si nu-ti da asa, la cap. Deci e o bautura pe care o apreciez, un sprit cu prietenii, merge mai mereu. Niste vin si o seara de povesti e asigurata deja.

Dar care e diferenta dintre vinuri?

Mai mereu imi e greu sa aleg cand ies dintre diversele tipuri de vinuri, asta pentru ca nu sunt sigur niciodata cam care naiba e diferenta intre ele. Si aici nu ma refer la producator, ma refer la tipul de vin in sine, sper ca sunt suficient de clar.

Stim cu totii ca exista vin rosu, rose si alb – nu discutam despre spumante in acest articol, acelea intra intr-o categorie aparte. Dar ai idee cate tipuri de vin exista din fiecare si care e diferenta dintre ele? Eu nu si de aia am decis sa ma informez un pic.

Tipuri de vin rosu

Cel putin in Romania, probabil cele mai populare tipuri sunt: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Shiraz. Mai sunt si alte sortimente, cum ar fi Malbec, Zinfandel, Barbera etc. Marturisesc ca eu n-am auzit de ele prin Romania, dar poate sunt eu ignorant. Ca atare, voi ramane la tipurile cele mai cunoscute, primele 4.

Toate sunt vinuri rosii dar care naiba e diferenta dintre ele?

Cabernet Sauvignon – probabil cel mai cunoscut tip de vin rosu. Cuvantul Sauvignon, este derivat din englezul savage, care inseamna salbatic. Este un vin care se face dintr-un singur tip de struguri, nu se amesteca. In engleza, asta se numeste single varietal. De asemenea, este genul de vin care trebuie invechit pentru a fi savurat cum trebuie. Asta deoarece o data cu trecerea timpului, taninul din el se mai slefuieste.

Este un vin rosu de o culoare puternica, foarte densa, practic lumina nu prea trece prin el. Se recomanda de asemenea a fi tinut in butoaie de stejar.

Este potrivit cam cu orice tip de carne prajita, la gratar etc.

Merlot – un vin iarasi foarte popular, are o culoare asemanatoare cu cea a coacazelor. Spre deosebire de Cabernet Sauvignon, este ok si daca este mai nou, pentru ca taninul din el nu este asa puternic. Aceasta calitate il face sa fie unul dintre cele mai bune dar si mai accesibile vinuri.

De asemenea, este folosit in combinatii cu Cabernet Sauvignon sau si alte vinuri. Are o aroma interesanta, puternica, fructata dar nu dulce.

Este un vin mai pe gustul meu, pentru ca este un vin mai moale, decat Cabernet Sauvignon, cu mai putin alcool, mai putini acizi, fara zahar si fara tanin sau foarte putin.

Si acesta este un vin care poate fi combinat cu diverse tipuri de carne, paste etc.

Pinot Noir – Numele sau este unul frantuzesc, s-ar putea traduce cam asa: Pin Negru. Numele nu are legatura cu gustul ci cu asemanarea ciorchinilor cu un con de pin. Este produs mai ales in zonele de coasta, cu o clima mai rece dar cu mult soare.

Probabil cel mai apreciat tip de Pinot Noir, este cel produs in Burgundy, Franta. Este un vin considerat full-bodied, adica este un vin cu un grad ridicat de alcool, mult tanin si zahar. Din aceasta cauza este mai vascos decat apa, de exemplu.

Si acesta este un vin asociat la o masa cu multe proteine.

Shiraz – este un tip de vin care se presupune ca a fost cultivat de romani in Irak-ul de astazi. Este un vin facut dintr-un tip de struguri care creste cel mai bine intr-un climat mai calduros. Are o aroma puternica si fructata.

Acest tip de vin este unul devenit emblematic pentru Australia, practic putem spune ca este vinul lor national.

De asemenea, este un vin full-bodied, ce se poate consuma cu diverse tipuri de carne. Are intense de fructe cum ar fi afine, coacaze negre si cirese dar si arome secundare, ciocolata, piper si condimente.


#surse:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.