ilustratie vene

Diferenta dintre vene si artere

Nu sunt medic deci acest articol nu are pretentia de a fi un material stiintific. Ci pur si simplu, de a explica intr-un mod simplist care este diferenta dintre vene si artere. Ca atare, nu este locul potrivit daca ai nevoie de ceva documentat stiintific si detaliat la acel mod.

Dar pentru a sti cate ceva despre propriul corp, despre sistemul circulator in acest caz, este de ajuns.

Diferenta dintre vene si artere

Vene

Conform dexonline.ro venele sunt:

venă s.f. 1 Fiecare dintre vasele sangvine convergente care asigură circulația sîngelui din vasele capilare la inimă; vînă. ◊ Venă azigoasă v. azigos. Venă cavă v. cav. Marea venă coronară v. coronar. Venă jugulară v. jugular. Venă portă v. portă. 2 Fig. Conjunctură favorabilă (la un joc de noroc). • pl. -e. /<fr. veine, lat. vēna, -ae.

Pe scurt, cumva venele sunt niste „conducte” care transportul sangele din diverse zone ale corpului catre inima. Ca sa facem o paralele, ne putem imagina corpul ca un bloc. Fiecare apartament are un sistem de tevi mai mici, conectate la o teava mai mare. Cumva, „tevile mai mari” ar fi in acest caz venele.

Dintr-un anumit punct de vedere, venele se pot imparti in 4 categorii:

  • pulmonare – transporta sangele oxigenat din plamani catre atriumul stang al inimii
  • sistemice – transporta sangele dezoxigenat din corp catre atriumul drept al inimii
  • superficiale – sunt venele de suprafata, care „se vad” prin piele – practic de aici se recolteaza sange pentru analize
  • adanci – venele din „interior” aflate de obicei in apropierea arterelor

Informatii mai detaliate aici.

Artere

Definitia pentru artera este cea de mai jos:

ARTÉRĂ,artere, s. f. Vas sanguin de diferite mărimi, care asigură circulația sîngelui de la inimă la organe și țesuturi. Artera pulmonară. ▭ Părul meu aprins de soare este tot o seînteiere; Caldul sînge prin artere năvălește întețit. MACEDONSKI, O. I 29. ◊ Artera aortă V. aortă. ◊ Fig. Cale importantă de comunicație. Artera centrală… va străbate piața [orașului]. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2741.

Arterele sunt cumva asemanatoare venelor. Cu diferenta ca acestea sunt mai mari si transporta sangele de la inima, nu catre inima.

Arterele sunt de 2 feluri:

  • pulmonare – cele pulmonare, transporta sangele de la inima catre plamani, pentru a se oxigena
  • sistemice – acestea transporta sangele catre restul corpului

Cea mai mare artera din corpul nostru se numeste „aorta” si este conectata la o retea sanguina. Asigura oxigenarea creierului, a inimii insusi dar si a restului corpului.

La fel, informatii mult mai detaliate, gasesti aici.


Asa cum spuneam la inceput, subiectul este unul foarte amplu si eu nu mi-am propus sa-l „disec” in intregime. Ci doar sa fie clar cam cu ce se „ocupa” fiecare.

Daca ar fi sa le diferentiem din doua puncte de vedere ar fi acestea:

  • dimensiunea – arterele sunt mai mari decat venele
  • functia – arterele transporta sangele de la inima, in timp ce venele transporta sangele catre inima

Cumva, impreuna cu tot sistemul circulator si alte organe, asigura corpului nutrientii necesari supravieturii – incepand cu oxigenul – dar si ajuta corpul sa elimine diverse substante, reziduuri etc.

Cam acestea ar fi diferente dintre vene si artere.

Cum imi plac comparatiile, o sa incheia cu una. Putem privi sistemul circulator ca un „furnicar”, acestea „furnicute” asigurand functionarea corpului.


sursa imagine: https://publicdomainvectors.org/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *