vagabond batran

Diferenta dintre vagabond si bagabont

Hai sa atingem azi un subiect mai spinos. Si e spinos pentru ca e mai greu de explicat diferenta dintre bagabont si vagabond si explic imediat de ce. In alte articole de genul, e mult mai simplu sa explici. Asta pentru ca ambii termeni exista. Dar aici, unul dintre ei are o forma apropiata dar un sens figurat..

In cazul de fata insa, vorbim de ceva ce nu exista inca in dictionar (cel putin din cate stiu eu). Sau cel putin nu este definit cum trebuie, cu sensul sau adevarat.

Diferenta dintre vagabond si bagabont

Vagabond

Hai sa vedem ce inseamna vagabond, conform dexonline:

vagabond, ~ă [At: INSTRUCȚII, 8/17 / V: (înv) ~bund asm, (forme corupte) baga~ asmbagabont sm~bont sm~boandă sf, / Pzi: ~nzi~e / E: lat vagabundus-a-um, fr vagabond, it vagabondo1-2smfa (Persoană) care umblă dintr-un loc în altul fără scop, fără țintă Si: hoinar (3-4), pribeag, (reg) vandralău (1), vandraș (1), vandră (1), vandroc (1), vandrocaș (1). 3-4smfa (Persoană)care nu are domiciliu fix, ocupație stabilă sau venituri și care trăiește din expediente Si: (reg) vandralău (2), vandraș (2), vandră (2), vandroc (2), vandrocaș (2). 5-6smfa (Prt) (Om) lipsit de ocupații serioase, care își petrece o bună parte a timpului în căutare de distracții și aventuri Si: (reg) vandralău (3), vandraș (3), vandră (3), vandroc (3), vandrocaș (3) Vz aventurierderbedeugolanhaimananemernicpribeag,(reg) pușlalăuștrengarpierde-varăvântură-țară7-9a Caracteristic vagabondului (1, 3, 5). 10a (Fig; d. imaginație, inspirație) Instabil. 11a (Mai ales d. câini) Care rătăcește în căutarea hranei (și care este fără stăpân).

Bun, deci vagabond, are mai multe sensuri. Sensul principal, ar fi cel de om fara locuinta, nestatornic, un soi de cersetor.

Bagabont

Sa vedem insa ce inseamna si bagabont. Daca verifici dexonline dar si alte surse, acolo este prezentat ca fiind o forma gresita a cuvantului vagabond. Si aici intervine eroarea de fapt.

Bagabont, a aparut probabil in muzica rap din Romania. Cel putin eu acolo l-am auzit prima data, in versurile celor de la Parazitii – de exemplu vezi piesa: Sub Influenta feat Raku. Dar nu este deloc vorba de o eroare de pronuntie/ intelegere.

Vorbim practic de o forma de argou in care cuvantul are un sens distinct. Din definitia de mai sus, pentru acest cuvant definitia corecta (una dintre ele cel putin) ar fi asta:

5-6smfa (Prt) (Om) lipsit de ocupații serioase, care își petrece o bună parte a timpului în căutare de distracții și aventuri 

Deci bagabont, inseamna: aventurier, om cumva nematurizat (care se tine de petreceri etc.), playboy (mare bagabont X, a plecat aseara din club cu doua fete) etc.

In niciun caz, nu este vorba despre o greseala. In mod deliberat, este folosit termenul de bagabont cu exemplele date mai sus. La care desigur, mai putem adauga si alte sensuri, de om trecut prin viata, om cu experienta etc.

In concluzie…

Din punctul meu de vedere, in dictionar acest cuvant ar trebui sa aiba un sens distinct. Pentru ca asta este realitatea. Sau daca este considerat neacademic (si asta e adevarat) atunci sa fie ignorat de tot.

Dar gandeste-te un pic, cand ai auzit tu ultima oara ca X este vagabond, pentru ca iese cu 3 femei in paralel gen? Unde ar fi logica, iese cu mai multe femei pentru ca… nu are locuinta? N-are nicio logica.

Exemplu, diferenta dintre vagabond si bagabont si este similara cu cea dintre nigger si nigga. Desi ambele sunt similare ca forma (si ambele sunt cuvinte cu sens peiorativ) exista o diferenta intre ele. Pentru ca al doilea cuvant, inseamna un om cool, un om acceptat de comunitate, un smecher. Si uite aici un articol intreg pe tema asta – explica si ce am zis eu dar si de ce nu e deloc ok sa folosesti oricare dintre cele doua cuvinte.


sursa imagine: https://publicdomainvectors.org/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *