diamant, bun veblen

Diferenta dintre un bun Veblen si un bun Giffen

Huh? Ce sunt alea sau care e diferenta dintre un bun Veblen si un bun Giffen? Sunt doi termeni economici care mi-au atras atentia. Si asta pentru ca descriu foarte bine natura umana si societatea in care traim. De asta am si vrut sa scriu despre ei.

Diferenta dintre un bun Veblen si un bun Giffen

O sa incepem cumva invers, cu bunurile Giffen, pentru ca o sa fie mai usor de explicat apoi ce inseamna bunuri Veblen.

Bun Giffen – este numit asa dupa Sir Robert Giffen, o idee aparuta prima data in cartea lui Alfred Marshall. Foarte pe scurt, un bun Giffen, este un bun care nu respecta tiparul elasticitatii pretului cererii. Adica, in mod normal, pretul si cantitatea sunt in legatura directa. Cand pretul creste, cantitatea ceruta de piata scade si invers.

Un bun Giffen, nu respecta aceasta regula, ci este cumva invers. Adica, pentru un bun Giffen, cand creste pretul, creste si cantitatea ceruta si cand scade pretul, scade si cantitatea ceruta.

De ce? Pentru ca bunurile Giffen sunt cumva bunuri elementare, de baza, care sunt cumparate de clasa de jos a societatii – d.p.d.v al castigurilor.

Bun Veblen – respecta si el o parte din regula bunurilor Giffen. Dar spre deosebire de acestea, un bun Veblen este un bun in cazul caruia daca cresc preturile, creste si cantitatea ceruta. In aceasta speta insa, este vorba despre o crestere nefortata – e vorba pur si simplu de niste produse care demonstreaza un statut social (precum diamantele).

Ca sa rezumam, diferenta dintre un bun Veblen si un bun Giffen este una data de situatie. Atentie la bunurile Veblen! N-ai nevoie de bunuri care sa te faca special. Nu posesiunile, nu cat detii, nu astea sunt elementele care iti dau tie valoare ca om.

Dar daca ai niste goluri pe care incerci sa le umpli asa…


sursa imagine: pixabay.com si sursa info: wikipedia.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *