Asta o sa fie un articol greu. Greu de scris, pentru ca lucrurile par complicate si eu nu sunt istoric. Poate greu de cap. Doar interesat de istorie dar asta nu ma face expert in domeniu. Frunzarind diverse romane istorice romanesti cum ar fi cele ale lui Ioan Dan sau „Fratii Jderi” mi-au ramas in minte „tatarii”. Intr-o perioada a istoriei noastre o reala bataie de cap pentru noi si multi altii. Dar cine au fost ei totusi si care este diferenta dintre tatari si mongoli?
Sau este vreo diferenta? Pana la urma cam toata copilaria am tot auzit de tatari, fie pe la scoala, fie prin ce citeam. Ca sa-mi dau seama totusi ca nu prea stiu mare lucru despre ei. Doar ca erau nomazi, calareti buni si rapizi, luptatori buni. Obisnuiau sa se serveasca din avutul altora si ca sa nu plece cu mana goala, mai luau si femei dupa ei si eventual sclavi. Adica isi faceau treaba ca lumea, nu asa. Daca lipseai din sat la momentul „vizitei”, foarte posibil sa nu-ti mai recunosti satul la intoarcere. Ce nu se putea manca, cara, vinde, se ardea.
Diferenta dintre tatari si mongoli
Trebuie ceva sapaturi relativ adanci pentru a intelege originea celor doua… popoare? Nici nu stiu sigur cum sa le numesc. Asta pentru ca au evoluat diferit si in timp ce in momentul de fata, avem o tara Mongolia, din tatari a ramas Tatarstan. Care inteleg ca este o republica ce face parte din federatia rusilor. In rest, exista minoritati tatarasti prin multe parti ale lumii, inclusiv pe la noi, prin zona Dobrogei.
Problema cu tatarii si mongolii, este faptul ca exista oarecare asemanari intre ei. Nu neaparat fizice sau genetice ci cumva ca obiceiuri si locuri de bastina. Cam de asta sunt si cumva greu de delimitat – sau cel putin asa mi se pare mie, poate pentru altcineva este foarte clar.
Cum mongolii sunt insa mult mai bine cunoscuti, ma voi axa pe tatari mai mult.
deci cine au fost tatarii?
Depinde si dupa ce sursa te iei dar eu am ales una care consider eu ca este de incredere si anume brittanica.com. Confom acesteia, tatarii au aparut undeva in jurul secolui 5 in nord-estul Mongoliei si in jurul lacului Baikal. Erau organizati in triburi, nu exista un stat al tatarilor. Nomazi, se tot invarteau pe acolo. Spre deosebire de mongoli, limba lor era cumva din „gama” de limbi turcesti.
Si-au vazut de ale lor, pana prin secolul 13, cand Genghis Khan i-a cucerit si pe ei ca si pe o gramada de alti oameni. Au ajuns asadar cumva parte a Imperiului Mongol, sub comanda caruia au luptat. De acolo au si preluat anumite elemente, fiind o fuziune turco – mongola. S-au desprins prin secolul 14 de mongoli, dupa caderea Imperiului Mongol. La acel moment si-au infiintat propriile provincii cum ar fi Hanatul Crimeii sau Hanatul Kazan. De altfel, exista cam 1.2 milioane de tatari in Kazahstan, in ziua de astazi. Sunt un grup etnic important, si-au pastrat traditiile, cultura chiar si limba.
Mai stii ce ziceam la inceput, despre „obiceiurile lor” de a culege de unde n-au semanat? Nu e clar de unde a aparut numele asta sau ce inseamna – daca inseamna ceva. In limba engleza ei sunt cunoscuti sub numele de „tatar” dar si „tartar”. Acest al doilea nume, pare a fi un joc de cuvinte atribuit lui Matthew Paris, un cunoscut cronicar si istoric englez. Acest nume, „tartar”, provine din „Tartarus” (in mitologia greaca era cumva sinonim cu „Infernul”). Deci in viziunea lui, tatarii (alaturi de mongoli in acel context) erau cumva Fii Satanei.
Avand in vedere calitatile lor de razboinci si ca obisnuiau sa treaca prin sabie si foc tot ce prindeau, inteleg de ce.
Fiind nomazi, desi au avut temporar anumite teritorii proprii, n-au ramas pe acolo. Sau cel putin nu ca autonomi. Se estimeaza ca la acest moment, exista cam 5 milioane de tatari, care sunt imprastiati prin lume. Sunt diverse comunitati etnice, in mai multe tari, de prin sud-estul Europei pana prin Asia.
deci care este diferenta dintre tatari si mongoli?
Pai pe scurt, desi cele doua grupuri etnice s-au suprapus la un moment dat, sunt separate. Si ca origine si ca obiceiuri. Doar ca la un moment dat au impartit acelasi areal si asa cum se intampla de obicei, au mai imprumutat diverse obiceiuri unii de la altii.
Sunt destule similitudini de la modul de viata – ambele grupuri fiind nomade – pana la modul de a lupta. Sunt insa si multe diferente ce ne ajuta sa facem distinctia intre ele.
Cum ar fi faptul ca tatarilor le putem atribui o origine turco – cumanica, in timp ce mongolii ar fi asiatici. Limbile vorbite erau de asemenea diferite.
Dar trebuie mentionat si ca in ciuda diferentelor dintre ele, ambele grupuri au o istorie si o cultura indelungata in regiunea Asiei Centrale, regiuni la a carei formari si dezvoltari au contribuit.
Daca vrei sa gusti ceva din obiceiurile lor, atunci poti incerca sa-ti cumperi sau sa-ti faci singur „suberek”, un preparat din zona Dobrogei. Mai este cunoscut si sub numele de „placinta tatarasca”, fiind un fel de aluat umplut cu carne, legume, mirodenii etc. Desi poate fi un subiect tabu in prezent, tatarii mai erau cunoscuti si pentru consumul de carne de cal. N-am nici cea mai mica idee daca tatarii de la noi, din Dobrogea, consuma carne de cal. Am dat niste search-uri pe google, la prima vedere vad ca poti cumpara produse din carne de cal dar nu exista o oferta prea bogata. Este de inteles, nu face parte din obiceiurile noastre culinare de zi cu zi.
sursa imagine: https://www.pexels.com/