Ne place sau nu dar globalizarea aceasta (imbratisata de unii, infierata de altii) aduce multe lucruri. Vine la pachet cu internetul din punctul meu de vedere si poti explora virtual sau fizic diverse alte culturi. Fie ca vorbim de zone culinare, fie ca vorbim de istorie, traditii etc. Bucataria japoneza (dar si cea chineza) mie mi se pare ca a fost imbratisata rapid de romani. Nu prea stiu oameni care sa refuze sau macar sa nu fi incercat astfel de preparate. N-am cercetat oficial dar dupa parerea mea, sushi este cap de lista cand vorbim de preparate japoneze. Doar ca s-ar putea sa nu stim mereu ce cumparam, ca atare pentru astazi, mi-am propus sa vedem care este diferenta dintre sushi si sashimi.
Trebuie mentionat de la inceput ca bucataria japoneza are in general la baza produse piscicole. Fiind un lant de insule, desigur ca pestele si fructele de mare erau mult mai la indemana decat alte tipuri de proteine. Desi se consuma si vita, porc sau pui dar in cantitati mult mai mici. Avand in vedere ca de obicei preparatele lor includ si cantitati importante de legume si fructe, dieta japoneza este considerata una sanatoasa.
De altfel, din punctul meu de vedere si modul de preparare pare destul de sanatos, pentru ca in general (atat cat stiu eu) vorbim de procedee de gatire la abur, fierbere si „gratar” (prajit pe plita incinsa).
Diferenta dintre sushi si sashimi
Sushi este un preparat care are vreo 2.000 de ani vechime in Japonia – cel putin. Se considera ca a aparut oarecum „intamplator”. In trecut, cum spuneam cu peste 2.000 de ani in urma, se folosea orezul fermentat ca metoda de a conserva pestele. Ulterior a inceput sa se foloseasca orez fiert si amestecat cu otet.
Pana prin perioada Edo, sushi era un soi de „street food”. De altfel, este un preparat usor de facut (cel putin ca timp). Pentru ca necesita orez, peste/ legume si alge uscate (acestea se numesc „nori”). Toate acestea se ruleaza si se taie in bucatele. Se poate servi cu sos de soia dar si cu wasabi sau alte sosuri.
Deci, simplificat la maxim, sushi este un preparat din orez rulat in alge marine, care contine peste sau legume. Ma repet, o „definitie” simplificata la maxim.
De asemenea, trebuie mentionat ca propozitia de mai sus se refera cumva la cel mai popular tip de sushi cunoscut de oameni („maki). Mai exista desigur si altele, cum ar fi:
- nigiri – aici avem peste pus peste orez si fara alge
- uramaki – sushi intors pe dos. Aici algele sunt pe interior, infasoara „umplutura” si orezul este pe exterior
- temaki – „shaorma” de sushi. Ingredientele sunt rulate sub forma unui con
Si sashimi ce este?
O bucata de sushi?. Desi uneori pot veni la pachet – adica poti cumpara diverse platouri care sa le contina pe ambele – sashimi este un preparat de sine statator. Practic prin sashimi, se intelege o felie subtire de peste – in general crud.
Si aici avem foarte multe denumiri, in functie de pestele care este servit. Sunt si feluri de sashimi care sunt gatite nu se servesc crude. Se pot de asemenea servi pe un pat de ridichi sau asocia cu sos de soia, wasabi sau altele. Scopul in general este acela de a savura aromele pestelui asa cum sunt ele.
Deci exista o diferenta intre sushi si sashimi. Dar din cauza multor combinatii de ingrediente, este o diferenta mica. Pentru ca orice bucata de sashimi pui peste un cub de orez, se poate transforma in „nigiri” – un tip de sushi. E ca si cum ai o chiftea (de genul „hamburger”). Daca o mananci goala e o chiftea, daca o pui intr-o chifla, e un hamburger. Sa-mi fie scuzata blasfemia dar e cam ceva de genul.
Ai mai jos si doua exemple, in partea stanga avem sushi (maki) si in dreapta sashimi (sake – facut din somon):
Sursa imagini: pixabay.com
Surse de informare: thepioneerwoman si delishably