scenarist in functiune

Diferenta dintre scenarist si scenograf

Articolul de astazi apare in urma unui podcast gazduit de Andi Moisescu si la care l-a avut invitat pe Mimi Branescu. Cine vrea sa-l vada, link aici. Si pentru cine nu stie cine e, Mimi Branescu, este scenaristul din spatele serialului de extrem de mare succes, Las Fierbinti.

Aici, s-a facut o gluma pe tema asta, ca sunt persoane care considera ca scenarist si scenograf sunt termeni sinonimi. Pentru ca nici eu nu stiu diferenta am decis sa ma interesez impreuna si hai sa vedem ce inseamna cei doi termeni.

Diferenta dintre scenarist si scenograf

Sa vedem ce zice dexonline despre treaba asta.

Scenarist:

SCENARÍST, -Ă, scenariști, -ste, s. m. și f. Persoană care scrie scenarii. – Din fr. scénariste.

Scenograf:

SCENOGRÁF, -Ă, scenografi, -e, s. m. și f. Persoană care face decorurile (și costumele) unui spectacol. ◊ (Adjectival) Pictor scenograf. – Din fr. scénographe.

Shit, acum inteleg de ce e privita ca o insulta. Pentru ca un scenarist, este deci o persoana care scrie scenarii, se ocupa de povestea din spatele filmelor pe care le vedem. Scenograful insa, se ocupa de cu totul alta treaba, de decorurile unui spectacol.

Pentru un scenarist, confuzia inteleg de ce poate fi deranjanta – acum nu stiu daca si viceversa este valabila. Probabil insa e cam acelasi lucru cu a compara nu stiu, un paznic de la o farmacie cu un politist. Nu e cea mai buna comparatie dar sper ca e cat de cat valida.


sursa imagine: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *