-Aaaaa, Paraziții cântă rap și Mafia cântă hip-hop!
-Ba nu, e invers, Mafia face rap și Paraziții hip-hop!
– Ba nu…
Cum e până la urmă? Care e diferența dintre rap și hip-hop sau e vreo diferență?
Mereu a existat dilema asta cel puțin în România, încă văd asta pe diverse site-uri, social media dar și în discuțiile de zi cu zi. Dacă acum 20 de ani era ok să nu știi, nu prea aveai de unde să-ți iei informația, acum ar trebui să știi. Un simplu click și poate fi elucidat misterul foarte ușor.
Dar pentru că oamenii sau o parte din oameni se simt mai confortabil cu limba română, am zis să fiu eu cel care scrie articolul ăsta, așa simt și eu că fac ceva pentru cultură.
#deci care e diferența dintre rap și hip-hop?
Și până la urmă care trupa cântă… ce?
Ca să înțelegi exact care e diferența sau care nu e diferența, trebuie să mergem pe firul problemei. Pentru că există oricum niște similitudini, până a răspunde la întrebarea de mai sus, voi face o paralelă cu folclorul de la noi.
Când spui folclor te referi la ce, doar la muzică? Nu, ci la mult mai multe elemente și să reții te rog cuvântul ăsta.
Conform dexonline avem așa:
FOLCLÓR s. n. 1. Totalitatea creațiilor artistice, literare, muzicale, plastice etc., a obiceiurilor și a tradițiilor populare ale unei țări sau ale unei regiuni. 2.Știință care se ocupă cu creațiile artistice, obiceiurile și tradițiile populare.
Adică, atunci când zici folclor te referi și la muzică și la dans și la porturile populare și la olărit și la modul de construcție a caselor și la basme și etc.
Înțelegi? Deci folclorul este cultura, întregul și este format din mai multe elemente, cele enumerate mai sus. Când te referi la corpul uman de exemplu, te referi la toate componentele sale.
Bine, bine dar ce legătură are asta cu diferența dintre rap și hip-hop?
Are, pentru că este exact aceeași situație. Hip-hop-ul este cultură, întregul și este format din mai multe elemente.
La început (undeva prin ’73) acestea erau: graffiti, DJing, b-boying (breakdance) și MCing sau rap. Daca îl ascultăm pe KRS-ONE, în timp s-au mai adăugat și altele. Uite, îți explică el in clipul de mai jos.
Înțelegi? Deci rap-ul este doar o parte din hip-hop. Așa cum mâna ta dreaptă este parte din corpul uman și rap-ul este doar o parte din hip-hop.
Când spui că trupa X cântă rap și trupa Y cântă hip-hop înseamnă că nu știi despre ce vorbești. Pentru că cei doi termeni, NU reprezintă subgenuri muzicale, nu e ca și cum avem pop-rock și rock alternativ. Rap-ul este parte a hip-hop-ului.
Nu este o eroare să zici că cineva face rap sau cineva face hip-hop, dar este greșit să spui așa cum ziceam mai sus.
Dacă ești interesat de diviziunea rap-ului găsești o grămadă de articole pe tema așa. Da, există mai multe genuri de hip-hop și influențe, există ganstă rap, există conscious rap, east cost rap, rap rock etc.
Dacă nu mă crezi, te invit să te convingi singur. Deși în mod normal nu folosesc wikipedia ca sursă de documentare de data asta te invit să citești articolul lor despre hip-hop. Doar citind acest articol te poți educa, îți poți forma bazele când e vorba de hip-hop. Tot acolo găsești o mare, mare listă de artiști pe care îi poți asculta ca să vezi cum era hip-hop-ul și cum este acum.
Ascult hip-hop de vreo 20 de ani și în continuare dau totuși peste o grămadă de artiști de care nu am auzit în viața mea dar sunt foarte, foarte tari.
Ca să fie mai simplu de reținut, am schematizat mai jos.
sursa imagini: rawpixel.com si arhiva personala
Parerea mea este ca rap-ul este tot ce zici cu gura intr-o melodie hip hop .
Nu prea. O piesa rap este formata din negativ si voce, nu doar din negativ si nu doar din voce. Dar intram deja intr-o alta sfera.