semnul intrebarii pe fundal albastru

Diferenta dintre planton si plancton

Azi vorbim despre doua cuvinte omofone si vom vedea care e diferenta dintre planton si plancton. Ambele cuvinte se pronunta aproximativ la fel, le desparte doar o litera. Dar au sensuri total diferite, nicio legatura unul cu celalalt.

Desi ce sa zic, daca planton e ce a fost taica-tu si plancton ce mananca maica-ta… avem o problema.

Care e diferenta dintre planton si plancton?

Ca de obicei cand avem articole de genul (vezi tag-ul de sub articol) folosim dexonline.

planton sn [At: SANDU-ALDEA, A. M. 223 / Pl: ~oane / E: fr planton1 Serviciu de pază în interiorul cazărmilor sau al clădirilor militare, executat de soldați neînarmați. 2 (Pex) Soldat care face serviciu de pază (noaptea) într-un sector limitat al cazărmii ori al unui obiectiv militar. 3 (Pgn) Orice persoană care face de pază într-un loc sau într-o instituție. 4-5 (Îljv) De ~ (Care face) de pază. 6 (Pex) Pază în timpul nopții.

Din punct de vedere grafic, un planton arata ca in pozele de mai jos.

Si acum sa vedem ce inseamna plancton:

plancton sn [At: ANTIPA, P. 54 / Pl: (rar) ~oane, ~uri / E: fr plancton1 Totalitate a organismelor vegetale și animale, în general microscopice, care trăiesc în apă până la o adâncime de 200 m și care formează hrana peștilor și a altor animale. 2 (Îs) ~ atmosferic Ansamblul particulelor solide și lichide care se găsesc în suspensie în atmosferă.

Ca sa incerc o definitie mai poetica, planctonul inseamna viata dar viata nevazuta. Nu degeaba spun cercetatorii de altfel ca daca dispare planctonul din oceane, dispare viata din oceane. Atat de important este.

Sa rezumam:

  • planton – paza in armata
  • plancton – organisme microscopice ce traiesc in mediul acvatic

Cam asta e diferenta dintre planton si plancton.

Pssst!!!! Verifica si celelalte articole pe tema asta, vezi, poate e ceva ce nu stiai pe acolo.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.